Hovedinnhold

Ny TV til fotball-VM?

Billig og flatt

En god 37-tommers LCD-TV må ikke nødvendigvis være dyr.

Denne saken handler om:

Er en 37-tommers LCD-TV til 14 000 kroner noe skrammel, og kan man like godt kaste pengene ut av vinduet? Dette var det vi bestemte oss for å finne ut av. Vi satte en maksimalpris på 20 000 kroner.

En fordel med de TVene vi tok inn til testen var at de var ganske jevnt spredt prismessig mellom den billigste og dyreste. Er det da slik at den billigste TVen både kvalitetsmessig og teknologisk er så dårlig i forhold til den som er nesten 10 000 kroner dyrere at det er verdt pengene? Vår erfaring er at det nødvendigvis ikke er slik.

Både Toshiba og Hitachi er i denne testen i en liga for seg selv. Det er ganske små forskjeller i bildekvalitet vi snakker om, men det er ikke tvil om at begge disse er svært gode TVer. Man skal heller ikke kimse av de to andre modellene i testen.

LES OGSÅ:Plasma eller LCD?
Hjemmekino du har råd til

DTV 37
Pris: 10 990 kroner
Internett: www.inlinetech.no

Dette er en TV som sannsynligvis dukker opp rundt omkring med mange forskjellige navn. Dette trenger imidlertid ikke bety noe som helst for kvaliteten. Utseendemessig har den ikke mye å stille opp med og fjernkontrollen bærer litt preg av billig plast, men den fungerer helt greit og er enkel å forstå.

Skjermen er hd-klar med en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Dette er en oppløsning som alle skjermene har felles. På inngangsiden er den også svært godt utstyrt med blant annet 3 SCART, komponent, kompositt og S-video. Den har ikke HDMI-inngang, noe vi gjerne skulle sett. Den er imidlertid utstyrt med DVI, noe som sikrer digital bildeoverføring. Det eneste du mister er overføringen av lyd, og skal du bruke høyttalerne i TVen, må du koble disse til separat. Vi mener vel at også denne TVen fortjener sitt eget lydanlegg, og da spiller det liten rolle. En positiv ting er at høyttalerne er mulig å ta av. Dette gjør skjermen ganske mye mindre, og etter vår mening penere.

I forbindelse med våre tester benyttet vi en DVD-spiller som kan skalere opp til 720P og 1080i. Dette liker DTV-TVen dårlig. Kjøres dette over DVI-kontakten, ender du opp uten bilde. Dette er en svakhet som du ikke opplever hos de andre TVene. Vi skulle svært gjerne sett at den kunne håndtert dette. Poenget er at du går glipp av en liten kvalitetsforbedring som du får glede av hos de andre, men det er ikke så mye at en helt vanlig DVD-titter vil plages av det.

Rent kvalitetsmessig er dette en helt grei TV. Noe mer kan man heller ikke regne med til en pris på 11 000 kroner. Vi savner en del i kontrastnivået. Dette fører i praksis til at svartnivået mangler en del, og i tester ser vi at definisjonen av gråtoner ikke er så gode som man bør forvente. Følgende er at det er vanskelig å oppnå helt svart, og gråtoner sklir inn i hverandre. Dette gir også utslag på en del andre farger som f.eks. rødt, som til tider tenderer mot oransje. Vi så også noen tendenser til følgeskygger i svært hurtige bevegelser samt en liten tendens til sammenflyting i bildet.

Når dette er sagt, er det viktig å understreke at sammenliknet med de andre TVene i testen, klarer DTV seg svært bra. Er du på et stramt budsjett, er dette et helt OK kjøp.

Hitachi 38LD6600
Pris: ca. 15.000 kroner
Internett: www.hitachi.no

Utseendemessig skiller Hitachi seg en del fra de andre. Skjermen er utført i svart og står montert på fot når den blir levert. Hitachi har også gjort noe ingen av de andre har tatt seg bryderiet med. I esken følger det nemlig med et sett for veggmontasje. Dette er normalt noe du må kjøpe med som ekstrautstyr. Vi deler ut et stort plusspoeng for dette. Skjermen har fast høyttaler i underkant av skjermen. Vi synes at det er bedre med løse sidemonterte høyttalere som man kan ta av hvis skjermen skal kobles mot separat lydanlegg.

Bakpanelet har de fleste tilkoblingene du trenger. En standard VGA-kontakt, to SCART-kontakter, komponent og HDMI. Du finner også kompositt og S-video, men disse er plasser i sidevangen sammen med noen lydtilkoblinger.

Oppsettet av skjermen var i og for seg greit nok, men vi skulle gjerne sett at det var en eller annen form for velkomstskjerm som tok imot en ny bruker på en litt hyggelig måte. Du er nødt til å ta deg en tur innom bruksanvisningen for å finne ut hvordan du søker opp TV-kanalene dine første gang. Vi sier ikke at man skal geleides gjennom alle tilkoblinger og innstillinger, men akkurat oppsettet av TV-kanalene første gang, kunne godt vært gjort mer brukervennlig.

Når det gjelder innstillinger, så har Hitachi samme problemet som de fleste andre merker. En del grunninnstillinger er satt helt feil, og noe av det første du må gjøre er å justere enkle ting som kontrast, lysstyrke og fargehåndtering slik at dette blir noenlunde riktig. Som vanlig er det bare å ta ned kontrasten til det halve, og det samme med lysstyrken, så er du ikke så langt unna et brukbart bilde. Hitachi har også en del digitale bildeforbedringsalternativer som vi stort sett slår av med en gang. For DVD er de helt bortkastet, og de forverrer heller enn å forbedre bildet. For TV-sendinger kan noen av dem ha litt for seg, men stort sett ikke. TVen har imidlertid et eget menyvalg som heter «Filmmodus». Dette virket til vår store overraskelse ganske bra og gjorde nøyaktig som det skulle, nemlig å forbedre hurtige bevegelser slik at disse blir klarere.

Det må imidlertid sies at det bildet vi ender opp med hos Hitachi, er meget godt. Bildet står stødig og svartnivået er meget godt. Fargegjengivelsen er også godt definert, og det er ikke antydning til å fargene glir inn i hverandre. Vi så lite til irriterende forstyrrelser, og følgeskygger var så godt som helt fraværende.

Kort sagt er dette en meget god TV som gir deg svært mye for pengene. Vi skulle gjerne sett at Hitachi også hadde gjort som Toshiba og satt inn to HDMI-kontakter. Dette får du alltid bruk for, om ikke i dag så forholdsvis snart.

Toshiba 37WL58P
Pris: 18 900 kroner
Internett: www.toshiba.no

Utseendemessig har Toshibas TV mye til felles med Hitachi. Den er litt lysere i utførelsen selv om den ikke ender opp med å bli sølvfarget. Også denne har underliggende høyttaler, og på samme måte som hos Hitachi skulle vi ønske at disse var sidemontert slik at de kunne fjernes om ønskelig. En slik løsning gjør at TVen blir langt penere, særlig hvis den skal henges på veggen.

På tilkoblingssiden er Toshiba svært godt oppsatt, selv om plasseringen av kontaktene er noe vi ikke var alt for begeistret for. En del av kontaktene sitter i bakkant av skjermens nedre del. Dette er VGA-kontakten for PC samt to HDMI-kontakter. Vi liker spesielt at Toshiba har to HDMI-kontakter tilgjenglig. Dette bør flere produsenter merke seg. TVen har også tre SCART-kontakter samt komponentinngang. Alle disse sitter imidlertid i sidevangen på skjermen. Dette er en løsning vi ikke likte spesielt godt.

Vi skulle gjerne sett at også disse kontaktene satt sammen med de andre. Det er greit å ha noen kontakter i sidevangen for tilkobling av videokamera etc., men hovedkontaktene ville vi plassert under skjermen. Toshiba har egentlig tenkt på tilkobling av ekstrautstyr i og med at det er enda et separat tilkoblingsområde i sidevangen. Her finner du S-video- og kompositt-tilkoblingene.

Oppsettet og bruken av TVen er i og for seg helt grei, men vi har noen av de samme merknadene til denne som til Hitachi. Oppsøk av kanaler burde vært lagt ut som et langt tydeligere oppstartsalternativ. Det skal ikke være nødvendig å åpne bruksanvisningen for å finne dette. Forøvrig er menyene helt greie og oversiktelige. Du har justeringsmuligheter så det holder lenge. På samme måte som hos de andre skjermene må du justere ned kontrast og lysstyrke før bildet blir bra. Det er også en fordel å få dratt ned alle andre digitale bildeforbedringsalternativer som f.eks. «sharpness».

Toshiba har i det hele tatt svært mange justeringsalternativer. Vi vil ikke anbefale deg å grave deg ned i avansert fargejustering hvis du ikke vet hva du driver med. Her kan du justere deg kraftig ut på viddene, og det er ikke alltid like enkelt å komme tilbake til utgangspunktet.

Kvalitetsmessig er dette en TV med svært godt bilde. Da vi fikk utført en del nødvendige justeringer, endte vi opp med et bilde som ikke stod tilbake for Hitachis TV. Svartnivået er meget godt, og fargene er skarpe og klare. Det er heller ikke her antydning til at fargene glir over i hverandre. DVD fremstår som krystallklart, og vi var meget fornøyd med resultatet. Tilkobling av analoge TV-signaler rett fra antenne, er som det pleier å være, ikke spesielt tifredsstillende. Ved bruk av digitale signaler er det straks en helt annen verden.

Dette er en TV du trygt kan kjøpe. Selv om den er dyrest i testen.

Viewsonic N3760W
Pris: 13 300 kroner
Internett: www.viewsonic.no

Viewsonic vil være kjent for de aller fleste som har kjennskap til skjermer for data. Da er selvfølgelig ikke veien lang til også å produsere TV-apparater. Dette har selskapet gjort en stund, og de er i ferd med å markeder seg også her. Og med en pris på drøye 13 000 kroner var dette noe som vi var svært spent på å se resultatet av.

Tilkoblingsmessig er denne skjermen meget godt utstyrt i forhold til prisen. Vi ble meget overrasket over at den faktisk var utstyrt med HDMI, og den skalerer fint til både 720p og 1080i.

Også her er det en noe underlig plassering av de forskjellige kontaktene, og vi forstår ikke helt hvordan man har tenkt. I nedre bakkant av skjermen, der de fleste kontaktene normalt sitter, har Viewsonic valgt å plassere kun VGA-tilkobling for PC samt HDMI-kontakten. Alle andre kontakter sitter i sidevangen bak et stort lokk. Dette er slik konstruert at lokket ikke kan sitte på hvis man har kabler tilkoblet. Hvorfor det ikke er laget en fure i enten lokket eller rommet der kablene sitter slik at de kan trekkes ut, får du spørre Viewsonic om.

Imidlertid er det et rikholdig utvalg som sitter der. Det er hele tre SCART-kontakter, og sammen med både S-video, Komponent og kompositt, er det ikke mangelvare på muligheter. Alle SCART-kontaktene støtter RGB.

Også denne skjermen har høyttalerne liggende under skjermen. Disse er ganske store i Viewsonics tilfelle, og skjermen er faktisk meget tung for en LCD-TV å være. Med foten påmontert, veier den 31kg.

Oppsettet er rimelig enkelt, men som vi har kommentert også hos de andre, bør det være mulig å få opp et kanalsøk som ikke innebærer besøk i flere menyer. Med dette som unntak, er menyene enkle og greie og justeringsmulighetene ganske gode. Det er ikke like omfattende som hos et par andre vi har sett på, men det klarer seg lenge.

Rent kvalitetsmessig ligger Viewsonic i samme avdeling som DTV. Det er noen svakheter på dybdeskarphet i bildet. Og det er noen tendenser til at den ikke klarer å henge helt medi meget hurtige scener fra DVD. Når det gjelder TV-sendinger, er den faktisk ganske god til å håndtere analoge TV-signaler. Det blir selvfølgelig langt bedre med et digitalt TV-signal, men det gjelder alle disse enhetene.

Svartnivået er litt svakt, og vi skulle gjerne sett at dette hadde vært noe bedre. En del andre farger sliter også med noe av det samme. Det blir litt blast, men du kan justere deg til et langt bedre bilde enn det som er standard. Bruker du litt tid med lysstyrke og kontrast, samt reduserer skarphet til et minimum, blir bildet ganske bra. Vi ender opp med et totalinntrykk av bilde som er på samme nivå som DTV.

Totalt sett er dette en svært god TV til en meget god pris.

LES OGSÅ:Slik bygger du hjemmekino
HDTV i praksis: Dette må du vite

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi