Hovedinnhold

Linux lovprises

(VG Nett) Statskonsult vil ha Linux inn i skolene og resten av det offentlige. Myndighetene i flere europeiske land vil fjerne patenter på programvare og støtte opp under åpne gratisprogrammer. Linux begynner for alvor å ta av.
- Det offentlige bør oppmuntre til bruk av Linux og åpen programvare innenfor skole- og utdanningssystemet. Grunnen er at elever og studenter skal få kjennskap til flere ulike produkter, slik at de senere kan velge de produktene de selv ønsker på bedre grunnlag, skriver det statlige konsulentbyrået Statskonsult i en rapport om åpen programvare.

Lisensfritt

I rapporten legger Statskonsult seg flate for en verden fjernt fra Microsofts lisensimperium. De anbefaler Staten å implementere lisensfrie programmer og operativsystemer. I første rekke på serversiden, og i neste rekke på arbeidsmaskiner.

Statskonsult ønsker også å frigi kildekoden til programvare Staten eier, og å kreve at programvare som utvikles ved tildeling av forsknings- og utviklingsmidler må gjøres tilgjengelig som åpen programvare.

Patentforbud

Samtidig jobber flere EU-land med å forby patenter på programvare. Næringsministeren i Frankrike, Christian Pierret, snakket i et intervju i forrige uke varmt om åpen programvare.

- Patenter vil drepe innovasjon, sier han til magasinet 01 Informatique i følge The Register.

- Jeg støtter Linux og gratis programvare fordi de tillater raskere og mer robust utvikling for å få offentlige administrasjonssystemer på nett. Kommersiell programvare har sikkerhetsspørsmål ved seg, fordi man ikke vet hva den inneholder, sier Pierret.

Utblåsningen fra den franske ministeren følger opp britiske uttalelser for to uker siden, hvor det i følge The Register ble fremlagt krav om et EU-direktiv for å forby programvarepatenter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi