Hovedinnhold

Lenge leve vinylen! Test av åtte platespillere

Foto: John Nordahl
Foto: John Nordahl
Mens CD-salget stuper er LP-salget konstant. Og det trenger ikke koste mye for å grave gullet ut av vinylrillene. Disse åtte platespillerne koster alle under 5000 kroner.

Vi tester:

Marantz TT-42
2995 kroner
Denon DP-300F
3198 kroner
Rega P1
3000 kroner
Argon TT-1
2498 kroner
Pro-Ject Debut III Phono USB
4100 kroner
Rega P2N
4500 kroner
NAD C555i
4498 kroner
Numark TT500
4995 kroner


Det er lenge siden det har blitt solgt så lite musikk på fysiske formater som nå. Lovlige og ulovlige nedlastingssider på nettet, fildeling blant brukere samt streaming-tjenester som Spotify og Wimp gjør at langt færre kjøper musikken sin på CD. Da er det interessant å se at vinylsalget holder seg stabilt.

Det betyr at vinylformatet fremdeles er aktuelt å tjene penger på for plateindustrien, dermed trenger du ikke være redd for å ikke få tak i ny musikk på vinyl. Så om du ikke har en platespiller, er det kanskje på tide å gå til anskaffelse av en?

Lyden av vinyl

De lærde strides om hva som låter best av CD og LP. CD-tilhengerne omfavner det digitale formatet fordi lyden er mer tro mot det opprinnelige masteropptaket, mens LP-skaren er svært begeistret for den varme, runde og fyldige lyden fra det analoge.
Begge har sine ulemper. CD-er kan låte litt flatere og mindre levende, og diskantgjengivelsen på eldre opptak kan tendere mot det spisse (digitalutstyret var mye dårligere for 20 år siden). Fordelen er fravær av sus og spraking, og at man kan spille så høyt man vil uten å være redd for feedback.

Vinylformatet låter heller rundt i diskantområdet enn spisst. Dette kommer av at de fleste plater ikke har informasjon over 15 kHz, eller av at stiften ikke svinger fort nok til å få med seg de høyeste frekvensene. Dette låter paradoksalt nok mer musikalsk i manges ører. I tillegg har rillene jevne kurver, hvor CD-ene bruker firkantpulser (av eller på), noe som kan skape en mer organisk gjengivelse.

Ulempene ved vinyl er lavt signal-/støyforhold grunnet spraking og susing fra rillene, samt at spilleren er mye mer avhengig av et vibrasjonsfritt underlag, da pickupen fungerer som en mikrofon på vibrasjoner.

Tips:
-

Velg riktig kabel: Din guide i kabel-jungelen


-

Moderne og stuevennlige hi-fi møbler: Gjem utstyret, ikke lyden

Platespiller: Marantz TT-42

Kurant analoglyd


Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.

Dette er en svært enkel platespiller. Det låter helt greit, og mye av "sjarmen" fra vinylplatene kommer frem. Plater som knitrer får imidlertid vel i overkant understreket dette, og diskantområdet kommer ikke veldig godt frem.

Funkartisten Jarle Bernhofts helt nye liveutgivelse på vinyl som distribueres eksklusivt gjennom Hi-Fi Klubben (løp og kjøp, forresten!), låter fint, men stemmen til Jarle er litt matt og kommer ikke veldig godt frem fra musikken. Bassgitaren (som i virkeligheten er to basstrenger på en gitar) groover greit, men mangler fundament. Dypbass er fraværende. Det er også et litt rotete og snevert lydbilde som presenteres, pga. manglende evne til å separere kanalene ordentlig fra hverandre og dessuten gjenskape dynamikken fra lydbildet.

Nine Inch Nails' "The Hand That Feeds" fra albumet "With Teeth" understreker ytterligere at platespilleren har mangler i form av bass, diskant og dynamikk.
Dette er en grei platespiller for den som trenger et verktøy for å kunne spille av platene sine på en enklest mulig måte. Punktum.


Enkel i bruk


Middelmådig lyd
Ingen utbyggingsmuligheter

Les hele testen av Marantz TT-42 her

Platespiller: Rega P1

God lyd på lavpris

(beste kjøp)


Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.

Ti sekunders spilling er alt som skal til for å konstatere at Rega P1 låter vesentlig bedre enn Marantz-spilleren. På alle måter. Bassgjengivelsen er dypere og saftigere, noe som gjør rytmene til Nine Inch Nails tøffere, samtidig som bassgitaren til soul-/funksanger Jarne Bernhoft får langt bedre fotfeste. Det er vesentlig mer driv i musikken her, man kan spille høyt og kjenne bassen i kroppen.
Diskantgjengivelsen er også klarere hos Rega. Cymbalene er klarere og mer gjennomsiktige, mens sangstemmer kommer tydeligere frem fra musikken. Raspingen av gitaranslagene til Jarle Bernhoft skildres også vesentlig tydeligere og tøffere enn med Marantz.

Men heller ikke Rega P1 henter ut de aller høyeste frekvensene, noen ganger kan det vrenge litt helt i toppen, og dynamikken er ikke helt topp, selv om den er mye mer fysisk enn med Marantz. Svakheter tilskrives hovedsakelig pickupen OM5 fra Ortofon.


God lyd
Lett å oppgradere


Mangler jord, kan støye

Les hele testen av Rega P1 her

Platespiller: Argon TT-1

Rega-kloning - beste kjøp


Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.

Argon er Hi-Fi Klubbens eget merkenavn. Deres platespiller TT-1 er en tro kopi av Rega P1. Akkurat som Rega P1 har Argon TT-1 et godt rytmisk driv og et ganske godt fundament i bassen. Bassgitar og basstromme låter saftig og fysisk.
Samtidig er det god kontroll på det som skjer i lydbildet. Vi får et ganske ryddig lydbilde, med en grei stereobredde.
Diskantområdet kommer godt frem, selv om det ikke er av det aller luftigste slaget, og enkelte innspillinger kan vrenge litt helt i toppen.
Alt i alt er dette svært god lyd for pengene. At spilleren koster 500 kroner mindre enn originalen, gjør den til et svært lukrativt kjøp.


God lyd
Lett å oppgradere


Mangler jord, kan støye

Les hele testen av Argon TT-1 her

Platespiller: Denon DP-300F

Fullautomatisk med pickupforsterker


Denons fullautomatiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kan den kobles til alle forsterkere.

Tross mangel på jordledning er Denon-spilleren stillere enn både Marantz og Rega P1/Argon TT-1 (inntil vi fant en måte å jorde Rega/Argon på). El-pianoet til Jarle Bernhoft fra hans nye live-plate låter rent og fint, og det funky gitarspillet gjengis krispt og tydelig. Basstrengene er imidlertid ikke like saftige og dyptgående som med Rega og Argon. Når Jarle begynner å synge, er det dessuten tydelig at stemmen er litt mer innestengt hos Denon.

Heftig industrimetall med Nine Inch Nails låter mindre rotete med Denon enn Marantz, men også her mangler det oppløsning. Stereobildet er litt snevert, og det er ikke skikkelig kontroll. Trommene buldrer litt, og Trent sin stemme låter som den er litt unna mikrofonen.
Jazz av Carol Kidd blir litt dempet i toppen, flygelet hennes låter som det er et eldre opptak.
Lydkvaliteten er i det hele tatt et stykke unna den til Rega P1 og Argon TT-1.


Helautomatisk
Kan oppgraderes


Låter litt tamt
Snever stereobredde

Les hele testen av Denon DP-300F her

Platespiller: Pro-Ject Debut III Phono USB

Analog til digital ambassadør


Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.

Denne spilleren har innebygd RIAA-trinn, og dette kan ikke forbipasseres. Det betyr at spilleren MÅ kobles til en vanlig linjeinngang. Den har dessuten USB-utgang som brukes til å koble spilleren til en pc eller Mac, for enkelt å digitalisere LP-ene. Det følger ikke med noe programvare, men vi kan anbefale å laste ned for eksempel gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).
Fordi platespilleren bruker samme pickup som Rega 1 og Argon TT-1, låter Pro-Ject Debut III ganske likt.
Det er visse ting som skiller. Armen på de to rimeligere spillerne virker litt mer solid, men lyden oppleves likevel som litt bedre hos Pro-Ject. Grunnen kan være den dobbelt så tjukke basen.

Først og fremst merker vi et stødigere bassfundament, og knitringen på slitte plater er ikke fullt så fremtredende.
Lyden hos Pro-Ject er i det hele tatt ren og pen. Jarle Bernhofts el-piano kommer best fram så langt, og perkusjon (tromming på baksiden av gitarkassa) blir bedre kroppslig gjengitt enn med de rimeligere spillerne.
Når Jarle begynner å synge, er det litt forvrengning helt i toppen, som på de andre spillerne med pickupen OM5. Det er begrenset hva denne får ut av rillene. Denne spilleren fortjener bedre.


Bra lyd


Fortjener en bedre pickup

Les hele testen av Pro-Ject Debut III Phono USB her

Platerspiller: Rega P2N

Klassikeren


P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.

P2N avslører at det bor mer kvalitet i vinylformatet enn vi så langt har hørt i denne testen. Jarle Bernhofts basstrenger får en dypere tone, i et ryddigere lydbilde enn noen av de rimeligere spillerne er i stand til å gjengi. Inkludert Pro-Ject Debut III. Stemmen til Jarle er dessuten mindre forvrengt enn med de andre. Den står klart og tydelig ut, og gitaren kommer bedre frem fra perkusjonen og basspillet. P2N er bedre enn de andre gutta.

RB250-armen er dessuten såpass stabil at den kan forsvare langt dyrere pickuper. Er du ute etter en rimelig platespiller til å oppgradere i fremtiden, er dette den du skal ha. En P2N med en Ortofon Kontrapunkt MC-pickup? Oh, yes!


Meget bra lyd
Oppgraderingspotensial


Vi savner jordledning

Les hele testen av Rega P2N her

Platespiller: NAD C555i

Clone Wars!


NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.

Overraskende nok låter gitaren til funkmusiker Jarle Bernhoft krispere og luftigere når den er gjengitt av NAD, enn med Rega P2N. Stemmen til Jarle er også luftigere, hele lydbildet er bredere og mer gjennomsiktig. Alt i alt gir Goldring-pickupen et mer "hi-fi" lydbilde enn Rega Bias 2.
Bassen på sin side går ikke fullt så dypt hos NAD. Vi føler at basstrengene låter litt slankere. Til gjengjeld er basstonene mer nyanserte i overtoneområdet, og flere klangfarger avsløres.
Nine Inch Nails låter litt bredere og større, med mer luft. Stemmen til Trent er klar og står godt frem fra musikken. Igjen er ikke bassen like dyp, og her avsløres det også at basstromma ikke slår like hardt. Det blir smak og behag, men personlig kan undertegnede godt gi avkall på den dypere bassen mot å få den ekstra oppløsningen.
Av en eller annen grunn har NAD-spilleren mer hørbar strømstøy enn Rega P2N. Det kan være tilfeldig med dette eksemplaret, eller det kan være at noe ikke er helt likt. Uansett er vi ikke helt glade i at Rega/NAD ikke har jordledning, for den som ønsker å jorde produktet.


Meget bra lyd
Oppgraderingspotensial


Vi savner jordledning

Les hele testen av NAD C555i her

Platespiller: Numark TT500

DJ-spilleren med topp lyd

- best i test


Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.

Numark TT500 varter opp med en rytmisk og barsk bassgjengivelse. Basstromma på Nine Inch Nails' "The Hand That Feeds" fra albumet "With Teeth" slår hardere enn med de andre spillerne. Dessuten kan man skru lydnivået vanvittig høyt uten at det gir tendens til feedback. Den dynamiske kontrasten i lydbildet er best av alle i testen.
Kanalseparasjonen er også bedre hos Numark, stereobildet er bredere, og stemmen til Trent Reznor står klarere ut fra lydbildet.

TT500 har dessuten en meget god mellomtonegjengivelse. Klangen fra gitarkassa til Jarle Bernhoft på sin nyeste live-plate (distribuert gjennom Hi-Fi Klubben) kommer meget klart frem med flere klangfarger enn med de øvrige spillerne. Jarles stemme gjengis dessuten med minst forvrengning i overtoneområdet.
Flygelet til jazzartist Carol Kidd har imponerende stor klangbunn, mens stemmen hennes kommer tydelig frem. I overtoneområdet er det imidlertid litt mer grovkornet hos Numark enn hos Rega P2N og NAD C555i, som gjør at det ikke blir fullt så nyansert og elegant.
Vi er likevel ikke i tvil om at Numark TT500 totalt sett låter best. Mye takket være pickupen.


Glimrende lyd
Kan spille meget høyt
DJ-funksjoner


Litt harry utseende?

Les hele testen av Numark TT500 her

Oppsummering:

Blås støvet av platene!

Etter å ha testet åtte platespillere i rimelig prisklasse, er det helt klart at vinylformatet har mye snacks å by på. Ikke alle spillerne når helt opp, men her er det mye bra.

Ser vi bort fra platespillerne fra Marantz og Denon, er det besnærende å høre hvor mye lydkvalitet som bor i vinylformatet. Tenk de små rillene, som skal følges av en nål - en enkel nål som rent mekanisk skal få med seg både lydfrekvenser og deres lydnivå - og dele resultatet inn i høyre og venstre kanal! Visst er det merkelig, men likevel et faktum at dette slett ikke trenger å låte dårlig!

Det krever imidlertid høy komponentkvalitet. Og vi har her lært at om du skal ha optimal lydkvalitet, så må du velge bort helautomatisk drift. Det spiser for mye av budsjettet og gir en for lite stabil konstruksjon.

Helt enkle platespillerkonstruksjoner kan derimot låte helt knall. Vi tenker her på platespillere som Rega P1 og P2N. Superenkle konstruksjoner som gjør maksimalt ut av seg lydmessig. Og så deres troe kopier, da, i form av Argon TT-1 (Rega P1) og NAD C555i (Rega P2N).

Når vi gir "beste kjøp" til både Argon TT-1 og Rega P1, så er det fordi dette er identiske platespillere hvor Rega er originalen. Det småfrekke stuntet fra Hi-Fi Klubben å kalle en klonet versjon Argon TT-1 og prise den 500 kroner rimeligere, føler vi ikke fortjener prisen "beste kjøp" alene. Hadde det ikke vært for Rega P1, hadde Argonen aldri eksistert. Derfor deler de to denne prisen.

Når vi så gir prisen "best i test" til Numark TT500, så er det fordi denne låter best slik platespillerne er levert. Den har en vesentlig bedre pickup enn de andre spillerne, og låter dermed best.

Vi må likevel berømme Rega P2N (og NAD C555i), som er en konstruksjon med vesentlig høyere lydmessig potensial enn Numarken. Rega RB250-armen er nemlig så solid, stiv og flytende at den kan bære pickuper til både ti og femten tusen kroner. Det ville vært tullete å gjøre på Numark TT500, da armen ikke rettferdiggjør dette. Derfor, er du ute etter en platespiller som skal oppgraderes når budsjettet strekker til, og du ikke trenger DJ-funksjoner, så er det Rega P2N eller N

Reimdrift eller direktedrift?

Det finnes tre ulike teknikker å dreie tallerkenen på. Den enkleste og vanligste er reimdrift, og betyr at motorkraften overføres til tallerkenen ved hjelp av en gummireim. Tenk viftereim på en bil. Fordelen med dette er at reima absorberer mye av motorens støy, og dermed senker støygulvet ut fra høyttalerne.

Noen platespillere bruker direktedrift, som har fordelen av lengre holdbarhet (ei reim må skiftes med jevne mellomrom) og kraftig dreiemoment. Ulempen er gjerne litt dårligere stabilitet, da motoren må ha svært lav spenning for å kunne rotere så sakte som 33–45 rpm. Uregelmessigheter i strømnettet vil nødvendigvis påvirke motorens rotasjon noe. I tillegg kan støy fra motor og tannhjul forplante seg i tallerkenen, hvilket fanges opp av nåla og sendes ut gjennom høyttalerne. Derfor er det stort sett bare DJ-platespillere som i dag har direktedrift, da det høye dreiemomentet er viktig når man skal skratsje.

Det finnes imidlertid en annen variant av direktedrift, som i stedet for tannhjul bruker magnetkraft. Mens alle de andre spillerne i testen bruker reimdrift, har Numark TT-500 en slik form for direktedrift. Dette hindrer overføring av motorstøy. Og for å hindre avvik i hastighet har platespilleren en kvartskrystall innebygd som oscillerer ved en gitt frekvens (typisk rundt 30 kHz). Motoren måler seg selv hele tiden opp mot denne frekvensen og holder motorens toleranseområde så lavt som 1:30 000 omdreining. Det beste fra begge verdener, med andre ord. Ulempen er at motoren må være stor, slik at du aldri vil få magnetdrift på en liten og nett platespiller.

Testkriterier

I denne testen av rimelige platespillere leter vi etter den som gir best lyd for pengene (beste kjøp), så vel som den som gir best lyd uavhengig av prislappen (best i test). Platespillerne må gjerne ha ekstra funksjoner som pitsjkontroll og fullautomatisk start og stopp, men dette vil ikke ha innvirkning på kåringen. Når vi kårer platespilleren med best lyd, er det tatt utgangspunkt i det som er montert på fra leverandøren (arm/pickup). Om en platespiller som her låter dårligere enn en annen, drar ifra om de begge får en dyrere pickup eller arm, spiller ingen rolle for kåringen. Vi kårer den beste lyden slik platespillerne er levert.

Noen eksterne linker

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi