Hovedinnhold

Mat verden med PC-en din

(VG Nett) Nå kommer nok en måte å redde verden på, uten å måtte reise seg fra kontorstolen engang.

Denne saken handler om:

Slik kan du være med

  • Gå til World Community Grid meld deg på og last ned klienten (programmet).
  • Installer klienten og la klienten kjøre på datamaskinen når maskinen er påslått.
  • Velg hvilket prosjekt du vil være med på fra en liste
  • Den vil ikke sinke andre oppgaver maskinen utfører.
  • Det var det; klienten vil automatisk hente ned regnestykker, regne dem ferdig og sende resultatet tilbake.
(VG Nett er ikke ansvarlig for hvordan programmer fra eksterne leverandører oppfører seg eller konsekvensene av å kjøre dem.)
TENKER HARDT: Her er klientprogrammet i gang med å regne ut komplisert matematikk i et av forskningsprosjektene. I dette tilfellet kreftforskning. Foto: Skjermbilde
TENKER HARDT: Her er klientprogrammet i gang med å regne ut komplisert matematikk i et av forskningsprosjektene. I dette tilfellet kreftforskning. Foto: Skjermbilde

Og akkurat din PC kan være med på å hjelpe forskerne med regnekraft til å å løse verdens matproblemer.

Ved å la maskinen bli en del av et større nettverk, kan den gjøre noe samfunnsnyttig i stedet for å bare vise en skjermsparer.

Datamaskiner er helt nødvendige i den stadig mer kompliserte kampen for å redde menneskeheten på ulike vis, gjør din datamaskin verden bedre? Det er faktisk svært enkelt og koster deg lite.

- Det står 850 millioner PC-er rundt om i verden, der mange er påslått men ikke brukes til noe, sier Ørjan Granqvist, direktør for samfunnskontakt i IBM i Norden til VG Nett.

De maskinene han sikter til står på døgnet rundt, og konsentrerer seg ikke noe mer komplisert enn en sliten skjermsparer. Det er datakraft kastet ut av vinduet, mener IBM.
- Forskning krever kollosal datakraft for å gjøre utregningene, og denne finnes ikke sentralt tilgjengelig, sier Granqvist og sikter til de tradisjonelle superdatamaskinene. Disse har en enorm regnekraft i forhold til en vanlig bord-PC, men det er allikevel ikke nok til å utføre regnekraften raskt nok i praksis.

IBM sponser et prosjekt kalt World Community Grid, en sammenfletting av tusenvis av maskiner fra hele verden.

- Kunne man høste inn kraften hos maskinene rundt om og anvende denne på en sikker måte, kunne det hjelpe, forklarer han. Og akkurat det gjør maskinene ved å kjøre et lite program i bakgrunnen mens brukeren ikke anvender datamaskinen.

- Det fungerer slik at hver enkelt PC laster ned et lite program, som kjører med lav prioritet helt til du forlater datamaskinen. Da setter den i gang og ber en sentral datamaskin om å få regne på noe. Den henter ned deler av et stort regnestykke og setter i gang.

Mat verden

Et prosjekt for å forbedre rishøsten verden over er den seneste aksepterte kantidaten til WCG-prosjektene, som alle avslutter på rekordtid i forhold til hva man er vant til.

- Risprosjektet har fått tilgang til prosjektet og kan korte ned regnetiden fra 200 år til et par år, sier Granqvist. 200-årstallet kommer fra en situasjon der ett enkelt universitets superdatamaskin skulle regne på tallene alene.

Men ikke alle kan anvende den enorme datakraften Det må være allment nyttige prosjekter som kommer med i WCG. IBM er en av flere bedrifter som bidrar til prosjektets drift, men de leverer kun en liten del av datakraften. Resten er det vanlige folk og bedrifter som står for.

- Vi holder på med donering, men vi er avhengig av at folk deltar i prosjektet, sier Granqvist.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi