FASCINERER: En mann prøver ut TV-en som kan styres med øynene. Foto: Vidar Enerstvedt

Se, du kan styre fjernsynet med synet

Gigantmesse åpnet i Berlin - kriger om oppmerksomhet

BERLIN (VG) På dette nyutviklede TV-apparatet bruker man øynene som fjernkontroll. Mye kan være gjort med et blunk.

  • Vidar Enerstvedt
Publisert:


VG testet kjapt apparatet som er utviklet av kinesiske Haier og ikke er i salg ennå. Pekeren flytter seg etter hvor du ser og å blunke er det samme som å trykke på en tradisjonell fjernkontroll. Du kan navigere gjennom forskjellige menyer, skifte kanal, skru opp og ned lyd og i løpet av fire minutter begynte vi å øyne at det fungerer, men at det kreves trening.

Les også: Gjør telefonen om til et fotoapparat

DOKUMENTERER: En fotograf sjekker ut en kurvet TV fra Sony. Foto: Vidar Enerstvedt

Teknologien er foreløpig ikke beregnet på massene, men kan bety mye for bevegelseshemmede.

De siste dagene har produsent etter produsent forsøkt å overbevise media om hvor fantastiske nettopp deres produkter er. IFA er en vanvittig stor messe innenfor forbrukerteknologi og over tusen utstillere breier seg over nærmere 150.000 kvadratmeter og viser frem telefoner, nettbrett, datamaskiner, kameraer, kjøkkenutstyr, roboter og så videre. Og videre. Over 6000 mediefolk fra 70 land er akkreditert.

MODELL: Denne kvinnens jobb under messen er å bli filmet i den nye superkvaliteten 4K. Sonys nye videokamera produserer bildene. Foto: Vidar Enerstvedt


Det mange snakker mye om er den nye TV-teknologien 4K, som har fire ganger så høy oppløsning som dagens HD-format. Din fremtidige TV-hverdag består av vanvittig klare bilder og produsentene viser stolt frem sine utgaver på IFA-messen. Disse apparatene er fortsatt dyre, men prisene er på vei ned. Konkurransen er knallhard.

- Dette er noe alle satser på. Konkurransen er stor, sånn som den skal være, sier Knut-Eirik Rørnes i Samsung Norge til VG mens han guider gjennom jungelen av TV-apparater i den store utstillingshallen.

STORT: Samsung har stilt ut dette gigantiske apparatet på IFA-messen. Foto: Vidar Enerstvedt

Den sørkoreanske giganten har nylig lansert et 55 tommer stort TV i Ultra HD med veiledende pris på 33.000 kroner i Norge. I hallen i Berlin har de også stilt ut en gigant på 110 tommer. Det er mest for å vise hva som er mulig.

- Får vi se slike masseprodusert i fremtiden?

- Det er vanskelig å si. Vi har 85 tommere i produksjon i dag. Alt er opp til markedet, men noen billig TV blir det aldri, sier Rørnes.

INTERNETT-KJØLESKAP: De såkalte smartkjøleskapene, hvor du blant annet via mobilen kan ha full oversikt over hva som til en hver tid befinner seg der, har aldri slått skikkelig an. Foto: Vidar Enerstvedt

Les også: Lanserte sin første smartklokke

Både Samsung og Sony har også utviklet apparater som kan spille musikk som høres bedre ut enn på CD, hvor den er komprimert. Musikken skal ut i studiokvalitet.

- Spranget fra CD til dette er enda større enn spranget til CD. Med filer som inneholder tre til syv ganger så mye informasjon, kan du høre musikken slik artistene opprinnelig spilte den inn, sa Sony-sjef Kaz Hirai på en pressekonferanse i forkant av messen.

Roboter er også i skuddet, og da spesielt rengjøringsroboter. Flere leverandører har videreutviklet sine slik at de skal gjøre skikkelig rent - også i hjørnene.

BADEROBOT: Denne roboten fra iRobot holder rent på badet. Foto: Vidar Enerstvedt


Vaskemaskinene skal for øvrig være mer miljøvennlige og bedre enn noen gang, ifølge produsentene.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder