Det sitter en magnet i HDMI-pluggen, som gjør at Chromecast enkelt kan foldes sammen og tas med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no ,

Nye Chromecast kan redde TV-en din

Vi har testet Googles nye strømmedings.

Publisert:

Chromecast er kanskje Googles mest vellykkede enkeltstående dings. Den lille strømmepinnen er slett ikke feilfri, men den er svært billig å kjøpe sett opp mot mulighetene den gir, og det tok ikke lang tid etter lanseringen før «alle» hadde en. Forleden slapp Google en ny utgave av den lille og nyttige dingsen, men hva er egentlig nytt, og bør du oppgradere?

Aller først til det mest åpenbare. Den fysiske designen er helt endret. Det som før var en om lag ti centimeter lang pinne med HDMI-kontakt og MicroUSB i hver sin ende, har blitt en liten rund puck med en veldig kort HDMI-kabel som stikker ut, og fortsatt inngang for strøm via MicroUSB.

Kan redde TV-en din

Design handler ofte om estetikk, og om hva som er pent eller ikke. Det er nok mange meninger om den nye designen, men ser vi på det rent praktiske er faktisk dette en oppgradering som kan berge både selve Chromecasten og potensielt TV-skjermen din.

At Chromecast nå sitter fast med en myk kabel gjør det langt mindre sannsynlig at du kvester HDMI-inngangene i TV-en enn om det var en fast pinne som var koblet til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no ,

Med den nye Chromecast-modellen har du kun selve håndtaket på kontakten som stikker litt ut av HDMI-kontakten på den dyre TV-en eller skjermen din. Selve Chromecasten dingler løst under, og kommer du borti den risikoen for å ødelegge kontakten i TV-en liten.

En annen fordel er at dingsen krever betydelig mindre plass bak en HDMI-kontakt, slik at det kan bli lettere å bruke den med skjermer som henger på vegg.

Vi hadde en del problemer med å få satt opp Chromecast i vårt nettverk, men det løste seg etter litt prøving og feiling. Du kan lese mer om problemene vi opplevde på Tek.no »

Også den gamle Chromecasten er oppdatert

Den gamle Chromecast-modellen har fått mange av de nye funksjonene. Dermed er det ikke sikkert du får så veldig mye igjen for å bytte den ut. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no ,

Det var mange nyheter i Googles presentasjon av de nye dingsene, men flere av dem behøver ikke den nye modellen for å fungere. For eksempel er den helt nye Spotify-støtten på vei også til eldre Chromecast-modeller. Foreløpig har ikke vår testplugg fått oppdateringen, så vi har bare fått prøvekjørt løsningen på de nye modellene.

Spotify er svært enkelt å ta i bruk sammen med Chromecast. Mottagerne dukker opp i en liste sammen med eventuelle andre dingser du måtte ha. Oppdagingen av dingser er ikke alltid like god, så det er ikke alltid alle enhetene i nettverket kommer opp umiddelbart. Vi får uansett kontakt etter å ha latt telefonen søke litt.

Ellers har det kommet til støtte for bruk av Chromecast med strømmetjenesten HBO Nordic. Fra før står både Viaplay og Netflix på listen over tjenester som fungerer med Chromecast.

HBO Nordic fungerer godt, og er forholdsvis raskt i gang med avspillingen. En av nyhetene Google viste frem var at Chromecast fremover skal bli enda raskere, ved å først forhåndslaste riktig applikasjon, og dernest forhåndslaste innhold det er ventet at du vil se.

Bedre skjermstrømming

Den nye Chromecast-appen er lett å bruke, men har betydelig mindre funksjonalitet her til lands enn i USA. Foto: Skjermbilde ,

Hastighet er ett av de viktigste punktene vi merker forbedringer på sammenlignet med forrige generasjon. Da handler det spesielt om speiling av skjermbilde fra telefon eller nettleser. Ved panoreringer og raske skifter i skjermbildet har forrige generasjon en tendens til å hakke litt, eller å lage støy i bildet.

Dette er fortsatt ikke helt perfekt, og vi ser fra tid til annen at det dukker opp støy fra hard komprimering, men bevegelsene er langt jevnere når vi for eksempel spiller av video i full-HD på en telefon med skjermspeiling.

Rask videooverføring av høy kvalitet er dessuten ikke bare viktig for videoavspilling, det er også viktig for Chromecasts nye spillfunksjoner. Googles plan er nemlig at Chromecast skal være en passiv mottager, mens telefonen din kjører spillene. Det hele er en litt alternativ vri på spillstrømmeløsningene vi har sett fra aktører som Sony og Nvidia. Der de to andre produsentene foretrekker å hente innholdet fra store og kraftige enheter til telefonen din, går Google heller fra den lille skjermen til den store.

Veldig få spilltitler med støtte for Chromecast

Løsningen ble demonstrert ved hjelp av Angry Birds Go og et golfspill, i tillegg til at en rekke andre titler ble vist frem. Foreløpig er ingen av de mest spennende titlene tilgjengelige eller oppdatert for Chromecast i Google Play. For det aller meste består innholdet av det som ser ut som kloner av Flappy Bird. Du husker kanskje spillet som var så frustrerende at utvikleren trakk det fra markedet for halvannet års tid siden.

Slik ser det ut når vi spiller Alien Invaders. Telefonskjermen gir deg berøringskontroller, mens innholdet foregår på storskjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no ,

Men det er tross alt noe å spille her, inkludert en fornyet utgave av spillklassikeren Jump 'n Bump. Små sjarmerende kaniner tar kverken på hverandre ved å hoppe på hverandre i små todimensjonale brett. Her lastes grafikken over til Chromecast, mens mobilskjermen bytter til visning av kontrollene. Løsningen er lekker, men vi hadde håpet at nyere og mer polerte spill var tilgjengelig allerede.

Grunnen til at vi ønsker oss mer krevende spill til å teste på Chromecast, er rett og slett at heftigere grafikk og mer action setter større krav til alt fra maskinvare til overføringshastighet. Titlene som er tilgjengelig foreløpig gir oss ikke noe særlig grunnlag for å vurdere ytelsen. Både ny og gammel Chromecast støtter funksjonaliteten, og foreløpig er det ikke så lett å se de helt store forskjellene.

En oppgradert Chromecast-app hører dessuten til. Den gjør det enkelt å koble til og fra, eller å sette opp tilkoblingen. Den bugger litt av og til, men stort sett fungerer den greit. I utlandet får den svært mye skryt, men der er den også vesentlig kraftigere enn den er her på berget. I USA kan den nemlig samle sammen innhold du er interessert ifra tjenestene du bruker. Her på berget er den kun i stand til å vise deg appene som støtter Chromecast. Det er nyttig for ferske brukere, men den blir neppe det samme utgangspunktet for bruk her som den er tenkt som i USA.

Burde du oppgradere?

Prismessig koster den nye dingsen 80 kroner mer enn den forrige, så det er fortsatt snakk om en ganske billig kloss. Men samtidig går det nok en usynlig grense for hva folk flest plukker med seg ved kassen, og hva folk tenker seg to ganger om før de kjøper. Vi mistenker at den kan ligge på rundt 300 kroner, og at årsaken til at ekstremt mange skaffet seg originalen veldig fort var utsalgsprisen på 299 kroner.

Kjøp den nye Chromecast-modellen dersom du har en kjemperask ruter, og sliter med hastigheten på strømmingen fra før. Det gjelder spesielt dersom du bruker skjermdeling mye. Er utformingen på den forrige upraktisk kan det også være aktuelt å bytte den ut med den nye.

Foto: Produsentbilde ,

Men produktet kan fortsatt være vanskelig å ha med å gjøre under oppkobling, og virker rett og slett litt kresent på utstyr. Skal du dra nytte av den mer robuste nettverkstilkoblingen må du også ha en ruter som koster litt. Rutere med støtte for Wi-Fis AC-standard koster gjerne rundt 800 kroner og oppover. Det er dessuten tidlig å si om all den nye funksjonaliteten gjør det verdt å bytte ut den gamle. Delvis fordi ikke alt er tilgjengelig ennå, og delvis fordi mye av funksjonaliteten også støttes av den gamle modellen.

Vi har også prøvd Googles nye telefoner: Sniktitt på Google Nexus 6P »

Chromecast er fortsatt en av de aller rimeligste måtene å oppgradere en «dum» TV-skjerm på, så har du ikke en fra før gir vi nye Chromecast en klar anbefaling. Selv om den kan være knotete å koble til er opplevelsen helt utmerket når den fungerer.

LES OGSÅ: Vi har testet Chromecast Audio en mottager bare for lyd »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder