Foto:,

Tre rå kameraer i ulike prisklasser

Både Fuji, Nikon og Canon leverer nye gode kameraer. Finn ut hvilket kamera som passer best til din lommebok og ditt bruk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Canon EOS 7D 2 – Lynraskt actionkamera

Her er kameraet som er raskere enn det meste og perfekt for actionbilder.

LYNRASKT: Canon EOS 7D 2 har 20 Mp bildebrikke og to prosessorer. Foto:CANON,

Pluss: Vanvittig bra skuddtakt, autofokus og billedbuffer gjør Canon-kameraet til et av de beste vi har testet. Et kamera både proffer og amatører kan ha nytte og glede av.

Minus: Du får ikke WiFi og vippbar pekeskjerm her, og støyegenskapene er ikke helt i toppklassen.

Skal man fryse en fiskeørn over vannet eller en alpinist i 100 km/t, trenger man mer enn megapiksler. Fokuspresisjon, hastighet og fokussporing når fotografen panorerer etter motivet, er mye viktigere.

Det akter det nye EOS 7D II å levere på. Med Canons meget seriøse Dual Pixel autofokus med 65 kryssensorer, og to billedprosessorer, er dette noe av det raskeste du kan skyte actionbilder med.

Med hybrid autofokus hvor 65 kryssensorer er integrert i den nye billedbrikken på 20 Mp, og to Digic 6 billedprosessorer,

Kameraet tygger unna en imponerende mengde billeddata på serieopptak–1090 jpeg-bilder eller 31 råbilder er ikke småtterier.

Det er ikke så verst videokamera heller. Det har riktignok ikke 4K-video som Samsung NX1, men 1080/50p, og støtte for de samme videokompresjonsformatene som proffene bruker: IPB, All-I, og valget mellom Mov og MP4-format.

Her er det også inngang for mikrofon, og utgang for hodetelefoner, samt volumjustering på mikrofonene.

Canon-kameraet er som de fleste EOS-kameraene, godt å holde i med forbilledlig ergonomi, men det man straks legger merke til, er det påkostede fokussystemet. Kameraet har arvet den intelligente fokussporingen fra toppmodellen EOS 1DX–ITR, som registrerer infrarødt og fargeinformasjon for mer presis følgefokus.

Skarpheten er meget god, faktisk er det ikke lett å se forskjell i detaljskarphet sammenlignet med 24 Mp fullformatbrikke i Nikon D750. Den faller naturligvis på høy ISO-følsomhet, hvor kornstøy inntrer ved 1600 ISO, og fargestøy ved 3200 ISO.

Fargegjengivelsen er svært bra med jevne toner og på høyde med de beste i klassen. Alt i alt er det lite å utsette på billedkvaliteten, men støyegenskapene er ikke helt i toppklassen for et så påkostet kamera.

Les hele testen av Canon EOS 7D II på Lyd & Bilde

Nikon D750 – Proffkamera light

Nikon er dristig som slipper et kamera som sparer deg for 10.000 kr. uten at du går glipp av noe.

LEKKER: Nikon D750 har Wifi og vippbar skjerm. Foto:NIKON,

Pluss: Sylskarpe bilder, rask fokus og bunnsolid kvalitet, i et kamera som er like bra som det beste vi har testet, men koster mye mindre.

Minus: Størrelsen og vekten er ikke akkurat beskjeden, og D750 har noen betjeningsmessige brister.

Nikon D750 er hele 10.000 kr. billigere enn storebror D810. Det kan synes som et ypperlig kompromiss, hvert fall om man trenger et kamera som er litt raskere og hendigere enn lillebroren D610.

Det er flere fordeler med å velge D750. Håndgrepet er mye større med bedre plass til fingrene, og det værtettede kamerahuset virker bedre bygget.

Kameraet har WiFi og vippbar skjerm, men den er ikke berøringsfølsom, og Wifi-oppsettet er for komplekst.

I D750 får man også Nikons nye høylysprioriterte lysmåling og elektronisk blenderstyring på videoopptak, men lukkertiden og blitssynk er fremdeles 1/4000s og 1/200s.

Du skal være uvanlig skarpsynt for å se store forskjeller i billedkvalitet mellom D750 og D810. Nikon D810 har fordelen av høyere oppløsning og detaljskarphet, men ellers er D750 nesten umulig å skille fra det dyrere kameraet.

24 megapiksler gir de fleste av oss mer enn nok oppløsning både til store forstørrelser og kraftig beskjæring, for fargegjengivelse, billeddynamikk og støy er viktigere parametere.

De færreste trenger å frykte billedstøy. Hvert fall ikke før etter 6400 ISO-følsomhet.

Kameraet er blant de raskeste i fullformatklassen–proffkameraene unntatt, for en skuddtakt på 6,5 bilder/s er faktisk best i klassen.

Nikon D750 er perfekt for fotografer som oppgraderer fra enklere systemkameraer med APS-C billedbrikke, og ønsker seg fullformat. Enten det er for å få smalere dybdeskarphet med lyssterk optikk, eller for å utnytte brennviddene på fullformat optikk. Det står ikke tilbake for noe på støykontroll og brukerglede.

Det er bare Sony A7r og Nikon D810 som kan slå det på oppløsning og detaljskarphet, og kun A7r som er i nærheten av prisen på D750.

Men det er ikke i nærheten av optikkutvalget til Nikon-kameraet, som er et utmerket allroundkamera for de mest kresne fotografene, uten for romslige budsjetter.

Les hele testen av Nikon D750 på Lyd & Bilde

Fujifilm X100T – Perfeksjonert entusiastkompakt

Et av de beste kompaktkameraene er oppdatert med flere funksjoner som gjør det enda bedre.

MANUELT HJUL: Fujifilm X100T har blenderring med tredels trinn, og utvidet eksponeringskompensasjon med ±3 trinn. Foto:Produsenten,

Pluss: Strøken billedkvalitet og superb optisk ytelse, med større skjerm og mer praktisk hybridsøker, har gjort et av våre favorittkameraer enda bedre.

Minus: Moderat batteritid og du trenger adapter for å bruke filter og solblender.

Fem år etter at Fujilm sjokkerte markedet med det kuleste kameraet vi hadde sett på lenge, er det på tide med en oppdatering av det stilige retrokameraet.

Kameraet har beholdt den klassiske betjeningen med lukkertidshjul på toppen og blenderring på objektivet. Men i X100T har blenderringen endelig fått tredels klikkstopp fra blender 2 til 16, og eksponeringskompensasjonen på toppen av kameraet er utvidet til pluss/minus tre eksponeringstrinn.

Q-knappen på baksiden er arvet fra forgjengeren X100S, og som før gir den deg tilgang til de viktigste innstillingene. Nå finner du også en ny filtereffekt kalt Classic Chrome. Den gir bildene et slags 70-tallspreg med endret kontrast og fargetone.

Fuji har gjort flere små forbedringer i menyene, og endret måten enkelte funksjoner stilles inn på. Blant annet trenger man færre tastetrykk for å veksle mellom auto- og selvvalgt ISO-følsomhet.

Kameraet har hele syv programmerbare funksjonsknapper, og man kan endre dem kjapt ved å holde inne en funksjonsknapp i tre sekunder.

En annen liten, men slett ikke unyttig funksjon, er muligheten til endelig å kunne flytte fokuspunktene raskt med fireveisknappene på baksiden.

X100T har også fått en elektronisk lukker, men lukkertider opp til 1/32.000 sekund!

Fujifilm er blant de flittigste til å oppdatere programvaren på kameraer, og kommer ofte med gjennomtenkte oppgraderinger av tekniske ting. Fujifilm X100T er et godt eksempel på at de er litt flinkere enn de fleste av sine konkurrenter. Med strøken billedkvalitet, en ytterligere forbedret hybridsøker, lynraske reaksjoner og autofokus, er X100T stadig et av de beste kompaktkameraene en ivrig fotograf kan finne i dagens marked.

Les hele testen av Fujifilm X100T på Lyd & Bilde

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder