KAN VÆRE LURERI: Enkelte programmer gjemmer seg bak andres velkjente logoer for å tiltrekke flere kunder. Foto:Skjermdump fra Windows Store,

Du kan bli lurt av falske applikasjoner

Programmer som seiler under falske flagg og leverandører tar betalt for innhold som egentlig er gratis. Slik unngår du å bli lurt på handletur i applikasjonsbutikkene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Apples App Store og Microsofts Windows Store bugner over av programmer, men inneholder også en del rusk og rask. Nå viser det seg at det særlig kan være verdt å vokte seg når du roter rundt i Microsofts butikk.

Nettstedet How To Geek (via TechSpot) mener Windows Store er i ferd med å samle en stor og økende mengde «søppel».

Nettstedet har trukket frem multimedieavspilleren VLC som et eksempel. Ved å søke etter VLC i Windows Store får man tilsynelatende opp et stort antall versjoner av programmet, hvorav mange slett ikke er legitime, men derimot andre programmer som gjemmer seg bak den velkjente VLC-logoen.

Les flere teknologisaker på amobil.no

Mange falske programmer

I tillegg skal finnes det applikasjoner som utgir seg for å være VLC, men som i realiteten tar betaling for å gi brukeren en nedlastingslenke til programmet, som for øvrig er gratis.

Tilsvarende fenomen gjelder også for mange andre populære applikasjoner. For eksempel finnes det en iTunes-applikasjon som skal «hjelpe brukere med å laste ned og bruke» iTunes, og som bruker programmets offisielle logo.

How To Geek fant falske versjoner av en rekke ulike programmer etter å ha gjort et grundig søk, blant annet Adobe Flash Player, Firefox, Pandora, IMDB, Candy Crush Saga, Wechat, WhatsApp, uTorrent, Picasa, Bluestacks, Minecraft, Spotify, Google Hangouts og billedprogrammet Picasa.

Lover å bli bedre

Alle disse programmene bruker autentiske logoer, og bare i et fåtall av tilfellene kommer det tydelig frem at applikasjonene ikke er det faktiske programmet, noe som altså lett kan lure brukere til å betale for noe de ikke ønsker.

Microsoft forteller på sin egen hjemmeside at alle applikasjonene går gjennom grundige undersøkelser og testing før de legges ut i Windows Store. Microsoft Norge innrømmer likevel at de må gjøre en bedre jobb med å kvalitetssikre innholdet i Windows Store.

– Vi er veldig opptatt av at opplevelsen til brukerne er bra men samtidig ønsker vi at flere utviklere blir med på vår plattform. Og nylig gjorde vi endringer i våre retningslinjer for publisering av apper til Windows Store som igjen gjør at vi i større grad nå kan fjerne apper som er problematiske, sier Arif Shafique i Microsoft Norge.

LES OGSÅ: Her er ukens utvalgte mobilapper

Shafique forteller at Microsoft jobber med å gjøre forbedringer, men at han er klar over at de må gjøre en enda bedre jobb med kvaliteten på appene.

– Dette er noe jeg og mitt team i Norge og globalt jobber med til daglig. Dette gjør vi blant annet igjennom seminarer, opplæring i små og store grupper og setter opp workshops hvor vi inviterer våre utviklere for gjennomgang av kodekvalitet og design, sier Shafique.

Ifølge Microsoft har Windows Store nå over 400.000 applikasjoner. Til sammenligning har Apples App Store over 1,2 millioner applikasjoner, mens Android-butikken Google Play skal ha over 1,3 millioner å by på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder