SALGSVINNER: Å lage juice eller smoothie på kjøkkenet er blitt veldig populært. Det tyder i alle fall salgstall fra Elektrobransjen på. FOTO: Janne Møller-Hansen/VG Foto: ,

TV, nettbrett, mobil og hvitevarer: «Sunne» kjøkkenprodukter med voldsom salgsvekst

Vi brukte 32 milliarder på elektronikk i fjor

Mens salget av juicemaskiner, blendere, hvitevarer og annet kjøkkenutstyr har hatt en voldsom vekst i fjor, går salget av mobiltelefoner, nettbrett og TV-er ned.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag legger stiftelsen Elektronikkbransjen frem detaljert salgsstatistikk for hvordan vi nordmenn brukte penger på lyd, bilde, hvitevarer og så videre i året vi har lagt bak oss. Totalt har salget økt med hele 6,6 prosent sammenlignet med 2014. I alt brukte vi nordmenn hele 32,3 milliarder kroner på forbrukerelektronikk i 2015.

– Det er et rekordår for bransjen, aldri før har det blitt omsatt forbrukerelektronikk for så store beløp. En liten del av oppgangen skyldes den svake kronen, men i hovedsak er årsaken at nordmenn kjøper mer avanserte og dermed dyrere dingser, sier kommunikasjonssjef i stiftelsen, Marte Ottemo.

Mobil- og nettbrettsalg fortsetter å synke

De smarte mobilene har tydeligvis blitt smarte nok for nordmenn tror bransjen. Vi trenger rett og slett ikke ny telefon hvert år. Årsaken til at fallet i etterspørselen etter smartmobiler tror bransjen selv skyldes at stadig flere kjøper de dyreste modellene og holder seg «moderne lengre.» Fallet har vært jevnt siden toppåret 2013. Da kjøpte vi 2,1 millioner mobiltelefoner. I fjor kjøpte vi «bare 1,7 millioner mobiltelefoner. Totalt kjøpte vi mobiltelefoner for 7,7 milliarder kroner.

Les: Mystisk iPhone-feil lagt inn med vilje

– Vi kjøper færre mobiler, men velger stort sett på øverste hylle blant modellene på markedet. Gjennomsnittsprisen på mobiltelefonen har steget fra 3700 til 4300 kroner, opp nesten 14 prosent, fra 2014 til 2015, sier Ottemo til VG.

I alt 1,84 milliarder kroner ble i fjor brukt på 613.000 nettbrett. I toppåret 2013 kjøpte hele 950.000 nordmenn seg et nettbrett. I 2014 var tallet sunket til 700.000 nettbrett. Bransjen selv tror den vedvarende nedgangen skyldes at de fleste husstander har et nettbrett og at mobiltelefonene er blitt større og kan erstatte nettbrettet. Også salget av såkalte hybrid-PC-er hvor skjermen kan kobles av og bruke som et berøringsbrett, stjeler markedsandeler fra nettbrettene.

Debatt: Matpakkene til barna er for store!

«Sunne kjøkkenapparater» har voldsom salgsøkning

Juicemaskiner, blendere og andre «sunne» kjøkkenmaskiner hadde en kraftig salgsøkning også i fjor. Salget av blendere og hurtigmiksere økte med hele 46 prosent. I fjor kjøpte vi hele 271.000 slike. Saftpresser ble det også solgt 130.000 stykker av, en oppgang på hele 48 prosent.

Inspirasjon?: Slik lager du sunne, gode og mettende smoothieer

Samtidig gikk salget av personvekter ned i året som gikk.

Blant de andre kjøkkenapparater med en kraftig prosentvis vekst var eggekokere (opp 118 prosent) bordkomfyrer (opp 37 prosent) smørbrødgrill (opp 33 prosent) og food processor (opp 21 prosent.)

Salget av bordvifter og iskremmaskiner var de småelektriske varene med den største prosentuelle salgsnedgangen. Det kan meget vel skyldes at sommeren i fjor ikke på langt nær var like god og varm som året før.

Professor advarer mot juicetrend: –Kan få store helsekonsekvenser

I alt økte totalomsetningen for gruppen elektriske husholdningsprodukter med hele 9,6 prosent i fjor. Hele 10,6 milliarder kroner brukte vi på denne type varer. Også salget av større hvitevarer til kjøkkenet økte for første gang på flere år i fjor. Årsaken er ifølge bransjen rett og slett at vi pusser opp mer.

Les: Ga gravid kvinne abortmiddel i smoothie

TYNNERE OG STØRRE: De moderne TV-skjermene er ikke bare blitt større. Denne 77 tommers OLED skjermen fra LG ble vist frem på CES-messen i Las Vegas i januar i år. Her poserer en modell bak TV-en for å illustrere hvor tynn nykommeren er. Foto: Robyn Beck , Afp

En av ti har flere enn fire TV-er hjemme

Ifølge en Forbruksundersøkelse Elektrobransjen legger frem i forbindelse med statistikken, har hele 57 prosent av norske husstander to eller flere TV-er. I nesten hver tidende norske husstand er fire eller flere TV-er.

Les også: Her er de beste TV-ene med ultraskarp skjerm

Da er det kanskje ikke så rart at salget av TV-apparater har gått ned med nesten ti prosent i fjor fra 429.000 i 2014 til 387.000 i fjor. De nye apparatene med Ultra-HD står for bare 15 prosent av totalmarkedet. Ifølge bransjen selv er den moderne folke-TV-en nå mellom 55 og 65 tommer.

Les: Denne TV-en er for ekstrem for folk flest

Samtidig som halvparten av nordmenn nå stadig strømmer sitt TV-innhold via nettet når de vil seg det, har faktisk salget av DVD spiller gått litt opp siden 2014. Salget av Blu-ray-spillere har også holdt seg stabilt.

Stor test: Her er de beste strømmetjenestene for deg!

Smarte saker selger

2015 var også året da de smarte klokkene og båndene fikk sitt definitive gjennombrudd. Hele 240.000 smartklokker ble solgt i fjor. Antall smartarmbånd ble det solgt ganske nøyaktig dobbelt så mange av (480.000 enheter.) Et smartarmbånd til noen hundrelapper er i de enkleste tilfellene en slags avansert skritteller som også måler kaloriforbruk, tilbakelagt distanse og liknende. Veksten i denne kategorien er på hele 169 prosent. I fjor ble denne type produkter solgt for en drøy milliard kroner.

Les om de nye produktene:

# Slik er Samsungs nyeste smartklokke

# Apple Watch- her er dommen

# Ta kontroll over helsen med smarte armbånd

Trakter mindre etter kaffe

Mye kan tyde på at nordmenn har fylt opp sine kjøkken med det de trenger av kaffetraktere og kapselmaskiner. Salget gikk nemlig ned med 20 prosent i fjor. For mens det i 2014 ble solgt 400.000 enheter var salget i fjor på 365.000 kaffemaskiner. Litt i overkant av halvparten av disse var en tradisjonell kaffetrakter.

Stor guide: Slik blir du kvitt flekkene etter kaffe, rødvin, stearin, saus og så videre

Foto ned- actionkameraer kraftig opp

Det blir solgt stadig færre kameraer i Norge. I fjor gikk antall solgte kameraer ned med hele 20.000 stykker – fra 140.000 i 2014 til 120.000 i 2015. Nedgangen i salg av speilreflekskameraer er spesielt kraftig.

Tips: Her er 15 gode kamerakupp

Det har imidlertid blitt solgt flere videokamera i fjor enn året før. Mye av denne veksten skyldes en kraftig økning i salg av såkalte actionkamera.

CD-SPILLER: Slik ser CD-spilleren ut. Dette bildet ble tatt i 2002. Da ble det solgt 155.000 CD spillere i Norge. I toppåret 1996 ble det solgt hele 326.000 CD spillere i Norge. Ifjor gikk det bare 1000 CD-spillere. Foto: PRODUSENTEN ,CD-spilleren er død

Nordmenn kjøper også stadig færre musikkanlegg. I fjor ble det bare solgt 260.000 anlegg mot 375.000 anlegg året før. Også CD-spilleren ble definitivt begravet i fjor. Fattige 1000 enheter ble registrert solgt.

Samtidig er det kanskje håp for et comeback. Platespilleren har nemlig gjort det. Salget økte fra 9000 til 10.000 enheter fra 2014 til 2015. Også salget av øretelefoner har gått svakt ned i fjor. Salget av øreplugger holder seg imidlertid stabilt, sammenlignet med 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder