Den nye iPhonen har en ny skjerm med trykkfølsom berøring.

Den nye iPhonen har en ny skjerm med trykkfølsom berøring. Foto: Apple ,

Slik er nye iPhone 6S

Apples to nye iPhone-modeller har «3D Touch».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Apple-fansen trenger ikke å vente lenger – nå er alle detaljene rundt årets iPhone-modeller offentliggjort. Denne gangen dreier det seg om to nye modeller, som ikke uventet har fått betegnelsene iPhone 6S og 6S Plus.

Ny berøringsteknologi

Så langt ser det ut til at de fleste av ryktene i forkant har vært riktige. Apple har ikke gjort store endringer på utseendet, og de nye telefonene har samme skjermstørrelse som dagens modeller.

Samtidig er det tatt i bruk en helt ny teknologi for berøringsskjermer, en teknologi som minner om Force Touch, der skjermen gir en respons når du berører den, og en annen om du trykker. Noen har sikkert fått med seg at Apple Watch og Huaweis nye toppmodell Mate S har en lignende funksjon.

På nye iPhone kan du imidlertid gå fra berøring via lette trykk til kraftigere trykk, og dermed få tre nivåer i fingernavigasjonen. Det er dette Apple kaller 3D Touch. Teknologien åpner for at du kan navigere på nye måter. Berør for å velge, trykk for en forhåndsvisning, og trykk litt til for å åpne. 3D Touch virker både i menyene og i apper som er tilpasset dette. På denne måten kan du for eksempel raskt sjekke e-posten din, eller spille av en video ved å trykke på et miniatyrbilde.

Teknologien gjør det også enklere å hente undermenyer, for eksempel i kartapplikasjonen, som nå har fått flere nye og forbedrede funksjoner.

Trykker du på kanten av skjermen åpner du applikasjonsbehandleren, og kan bla gjennom åpne apper.

Her finner du alt Apple lanserte i kveld:
iPad Pro, ny Apple TV og splitter nye telefoner

MANGE LIKHETER: Telefonen er ved første øyekast identiske med sine forgjengere. Om du ikke velger versjonen i rosegull, da. Foto: Apple ,

Nytt glass, men ikke safirglass

Det har vært spekulert i om iPhone 6S skulle få safirglass på skjermen, men det skjer ikke i denne runden. Safirglass skal være sterkere enn dagens Gorilla-glass, men produksjonen er kostbar, og det er også hevdet at safirglass kan føre til at skjermbildet ser noe blassere ut.

Glasset på de nye iPhone-modellene skal imidlertid være helt nytt, og det er ifølge Apple sterkere enn noe annet glass brukt på mobilskjermer. Men det er altså ikke safirglass.

Metallet i karosseriet skal også være spesialutviklet for Apple, og har en styrke tilsvarende det som brukes i flyindustrien. Telefonen kommer i sølv, gull og gratt som før, og i tillegg i en nye variant som kalles rosegull.

Skjermstørrelsen og oppløsningen er som før. Noen hadde nok ønsket seg at Apple skulle følge Samsung og Sony og presse inn flere piksler på skjermen. En høy pikseltetthet er først og fremst viktig for den som skal stirre på skjermen med forstørrelsesglass, slik du gjør om du bruker VR-briller.
Les også: Vi testet Apple Pay i New York

trykker du hardt på kamera-knappen får du opp en rekke forskjellige valg. Foto: Apple ,

Flere megapiksler på begge sider

Samsung brukte mye av sin Galaxy S6-lansering på å sammenligne kameraet i Galaxy S6 med kameraet i Apples iPhone 6. Hensikten var selvfølgelig å påpeke at Samsungs kamera taklet jobben som lommekamera på en mye bedre måte enn konkurrenten, og at forskjellene ble større jo dårligere lys du fotograferte i.

Nå slår Apple tilbake med en ny billedbrikke på 12 megapiksler i sitt iSight-kamera. Det er noe færre billedpunkter enn i Galaxy S6, som har 16 megapiksler. Men billedkvalitet handler om mer enn antall megapiksler, og Apple har tidligere klart å få overraskende mye ut av tilsynelatende beskjedne billedbrikker.
Autofokuset skal være raskere enn noen gang. Apple har også jobbet med å skille sensorene i billedbrikken for å hindre at lys og farge «blør» fra en sensor til nabosensoren, såkalt «cross talk».

Oppdateringen av frontkameraet fra 1,2 til 5 megapiksler vil antagelig være vel så viktig for mange, ettersom iPhone allerede hadde et nokså brukbart kamera på baksiden, mens frontkameraet har vært så som så. Det nye frontkameraet har ikke eget fotolys, men skjermen lyser opp tre ganger sterkere mens du tar selfies, slik at du forhåpentlig får det lyset du trenger.

Apples nye kamera kan filme i 4K-oppløsning, og du kan filme med helt opp til 240 bilder per sekund (ikke 4K), noe som gir svært jevne bevegelser ved avspilling i slow motion. Filmene kan du redigere direkte på telefonen.
Så du denne? Her er Norges mest brukte emoji!

Den nye Live-funksjonen i kamera-appen tar bilder før og etter du trykker på bilde-knappen, slik at du kan ta "levende bilder" i full oppløsning. Foto: Apple ,

Kameraet har også fått en funksjon vi aldri har sett før. Trykker du på et bilde vises det i noen sekunder som en film. Du tar altså bilder som før, men kan se bevegelsene i det som kalles Live Photos. Bildene lagres som bilder som før, men altså med bevegelser som vises i apper som støtter dette. Blant annet vil du kunne dele live Photos på Facebook for iOS.

Motoren i iPhone 6S er en Apple A9-brikke, produsert av Samsung. Denne er 70 prosent raskere og bruker mindre strøm enn forgjengeren. Under lanseringen ble det demonstrert hvordan den nye 3D Touch-teknologien kan brukes i spill. Grafikken i demonstrasjonene fra spillselskapet Pixel Toys var heftig nok til å gi oss en konsollfølelse.
Husker du? Nå kommer «selfie»-emojien

iOS 9 kommer veldig snart. Foto: Apple ,

«Nytt» operativsystem

iPhone 6S lanseres tradisjonen tro også med et oppdatert operativsystem. Nå er vi kommet til iOS 9, som vi allerede har hatt anledning til å teste i betautgave. Blant nyhetene i iOS 9 er at taleassistenten Siri nå kommer på norsk.

Det er også kommet en ny oppgavebehandler med et Cover Flow-lignende grensesnitt. iOS 9 åpner for å kjøre flere apper på samme skjermbilde, slik Samsung har hatt på sine telefoner i et par år nå, men funksjonen vil foreløpig bare være tilgjengelig på iPad Air 2, den nye modellene iPad Pro, og ikke på iPhone.

iOS 9 for mobiltelefoner inneholder ikke så mye nytt med tanke på funksjonalitet. Men iOS 9 skal være mer effektivt, slik at det skal trekke mindre strøm, og samtidig fungere bedre på eldreutgaver av iPhone.

Vi har ikke fått prøvd den endelige versjonen av iOS 9 ennå, men hvordan vi opplevde beta-versjonen kan du lese her. Det blir mer om iOS 9 i Tek.nos sniktitt på de nye iPhone-modellene så snart dette er klart.

iPhone 6 har en dobbelt så rask og mer nøyaktig fingeravtrykksleser. Du får den med nye ladedokker som har farger som matcher telefonene.
Blindtest: Dette er den beste kameratelefonen

Slik ser den nye iPhone-familien ut. Prisene er oppgitt i dollar, og viser at de nye toppmodellene får samme pris som de gamle har hatt. Foto: Apple ,

Endrer ikke prisnivået

Prisen på de nye produktene vil bli identisk med prisen på dagens toppmodeller fra Apple, samtidig som de «gamle» modellene blir rimeligere.

Du kan forhåndsbestille telefonen fra 12. september, og 14 dager senere skal den være klar for salg i 16 land. Norge står dessverre ikke på listen over land som får iPhone 6S i første omgang. En mager trøst får være at du kan laste ned det nye operativsystemet iOS 9 fra 16. september.

Apple har ikke endret prisstrategi, og det betyr at de nye modellene vil koste omtrent det samme som de tidligere toppmodellene gjorde, samtidig som iPhone 6 og 6 Plus blir noe billigere. Den rimeligste iPhone-modellen vil fra nå av være iPhone 5S. Det betyr også at Apple dropper 5C, og at det ikke kommer noen ny «billigmodell» i år.

Apple sparte ikke på kruttet:
Lanserte en diger iPad Pro, ny Apple TV og splitter nye telefoner

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder