NY MOTOR: Microsoft har avdekket sin nye søkemotor. Slik ser den ut. Men kan den ta Google? (Skjermdump)

- Google kan miste tronen

Analytikere mener Yahoo, Wolfram Alpha og Microsofts Bing kan gi Google trøbbel.

  • Leif Martin Kirknes (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

Forrige uke kom søkemotoren fra Wolframalpha fra Wolfram Alpha. I går ble Microsoft Bing, tidligere kjent under kodenavn «Kuma», lansert.

Analytiker Dan Olds i Gabriel Consulting Group mener det for en gangs skyld kan bli tøft for søkegiganten Google når de møter hypen til Wolfram Alpha og de finansielle musklene til Microsoft.

- Microsoft har hatt mye tid på å studere hva brukere ønsker og trenger i sine søk, og gitt at produktet er forseggjort er det mulig de kan stjele noen andeler fra Google, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

Han mener Google «definitivt møter press» fra henholdsvis Microsoft og Yahoo på kort sikt, og Wolfram Alpha på lengre sikt.

Les også:Dette er de hotteste nettsidene i 2009

- Likevel er det vrient å underdrive styrken til Googles nåværende posisjon. De har en svær andel av søkemarkedet og vil bli vanskelige å dytte av tronen. Med det sagt, kan ikke Google bli selvtilfreds. Det er selve dødskysset i denne bransjen.

Langsiktig nettplan

Microsoft har vært flinke til å tie om Bing til nå, men i går ettermiddag løftet selskapet på sløret. Motoren blir arvtageren til Microsofts mindre populære Live Search.

Analytiker i In-Stat, Jim McGregor, sier det ser ut til at Microsoft jobber hardt med å skape en teknologi som gir de søkende det de trenger med færrest mulig klikk og å krydre det hele med resultater de søkende ikke nødvendigvis vet eksisterer.

Han legger til at verktøyet er en del av Microsofts langsiktige planer om å gå forbi sin storhet som operativsystem og bevege seg over mot nett.

Les også:Fra Xerox Alto til Windows 7, se datautviklingen!

- De trenger dette for fremtidig vekst. Nå som alle beveger seg mot et lett, mobilt internett, trenger ikke folk pc eller et gigantisk operativsystem, sier han.

- Det er en stor sjanse. Microsoft trenger ikke vippe Google av pinnen, men de trenger en trenger å være til stede på nettet.

Smørbrød

McGregor og Olds er samstemte om at det er bra Microsoft ikke ser ut til å ha hastverk med å slå ut Google.

Det er mulig programvarekjempen sikter seg inn på Googles kvelertak på søkemarkedet, men lite sjanse for at søkekjempen lar seg påvirke i nær fremtid.

Les også:Slik surfer du enda raskere i Firefox

- Google har gjort en god jobb med å stirre på ballen uten å bli distrahert. De vet at søk er både smør og brød for dem, og vil gjøre det som trengs for å forsvare sitt revir, sier Olds.

- Slik jeg ser det er den fornyede tilliten til Microsoft og Yahoo velkommen. Den vil få Google til å strebe for å ligge foran med egne nyutviklinger.

McGregor tror ikke Google vil slappe av.

- Google kommer ikke til å lene seg tilbake og la konkurrentene angripe. De vil innovere. Jeg tror vi kommer til å se noen skikkelig kule nye søkefunksjoner- og verktøy, sier han.

Les også:Syv smarte søketriks i Google, bli Google-master!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder