Foto: Nokia

Fri musikk fra Nokia er ikke helt gratis

Med Nokias Comes With Music kan brukeren laste ned ubegrenset med musikk helt gratis - og helt lovlig. Men fungerer det?

  • Simen J. Willgohs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Nokia sjokkerte både mobilbransje og platebransje da de lanserte tjeneste Comes With Music i fjor høst. Forklaringen til sjokket er enkel: Hva skjer om du lar mobilkunder laste ned så mye musikk de vil, helt lovlig i ett år, uten å betale et rødt øre ekstra?

Svaret fra Nokia: Ingen verdens ting. Utover at kundene nå vil laste ned musikken lovlig, og gjennom telefonkjøpet betale for denne.

For å få tilgang til Comes With Music er du nødt til å kjøpe en telefon der dette følger med. Foreløpig er det kun Nokia 5310 Xpressmusic som selges med dette i Storbritannia. Tjenesten vil også tilbys med andre telefoner etterhvert, deriblant Nokias nye trykkskjermtelefon 5800 Xpressmusic.

Ikke fritt - overhodet

Musikken kan på ingen måte brukes fritt. Nokia Comes With Music er beskyttet av Windows Media DRM, noe som også forklarer hvorfor tjenesten er utilgjengelig for Mac. Det betyr at du ikke kan overføre musikk til CD-er, eller bruke musikken på flere enn fem mobiltelefoner og datamaskiner.

Dette kan fort bli veldig frustrerende. Spesielt frustrerende er det kanskje at DRM-en varer livet ut, og låser deg til å bruke musikken kun på de fem utvalgte enhetene. Dette er de samme DRM-begrensningene som stadig flere plateselskap går vekk i fra og som fikk Forbrukerombudet til å gi Apple en skyllebøtte fordi det i realiteten gir deg som bruker av musikken liten reell råderett.

Lav lydkvalitet og tregt

Et annet kjedelig aspekt er kvaliteten på musikken. Låtene og albumene vi lastet ned hadde en bitstørrelse på enten 128 kbps eller 192 kbps. I korte trekk betyr dette at lydfilene holder kun en grei kvalitet og er komprimert utover det mange entusiaster syns er forsvarlig.

For oss vanlige dødelige vil nok nedlastingstiden være et langt større irritasjonsmoment. Å laste ned én enkelt sang tar gjerne mellom 20 og 30 sekunder, avhengig av lengden på sangen. For et album tar det da raskt seks-syv minutter å laste ned fra du trykker på knappen til du kan høre musikken. Lite om du tenker på hvor lang tid det tar å laste ned musikk ulovlig eller å kjøpe den i butikk, men lenger tid enn tilsvarende musikkbutikker.

...men konseptet er genialt!

På den positive siden må vi si at hele konseptet er genialt. Ingen annen løsning gir deg mer musikk for pengene enn nettopp et slikt engangsbetalingssystem. Begrensningene med DRM er selvfølgelig et skår i gleden. Men muligheten til å laste ned så mye musikk du vil, og hvilken musikk du vil fra samme hylle som musikk du ellers måtte betalt for enkeltvis er en merkelig følelse.

Hva Nokia betaler for å få plateselskapene med er uvisst, og er ikke noe selskapet har villet diskutere. Men ryktene sier at Nokia skal betale musikkbransjen 80 dollar, nærmere 450 kroner, for hver telefon som selges med «Comes With Music».

Om tjenesten noensinne kommer til Norge, og isåfall hva den vil koste her, er begge deler usikkert. Sjef for Nokia Music Store i Norden kunne tidligere i år bekrefte overfor Amobil at Nokia Music Store kommer.

- Jeg kan ikke gå ut med noe spesifikt tidspunkt. Men Nokia Music Store skal komme til Norge, og en rekke andre land, sa Christophe Joyau, ansvarlig for musikktjenester i Nokia Skandinavia, til Amobil den gang.

Er det det er - intet mer

Skal du fortsatt ha frihet fra DRM, høy lydkvalitet, mulighet til å bruke musikken hvor du vil og eie denne helt og holdent selv, tilfredsstiller ikke Comes With Music.

Samtidig som Comes With Music er lansert i Storbritannia, har Nokias tjeneste en sterk utfordrer i Sony Ericssons Playnow Plus, som ble lansert i september. I motsetning til Nokias løsning har Playnow Plus kun DRM-fri musikk med en bitrate på 320 kbps. Tjenesten fins kun i Sverige, og kommer trolig ikke til Norge ettersom det vil utfordre Telenors musikkbutikk her.

Dermed er norske mobilbrukere bundet til de to norske løsningene som finnes for mobilen, Telenor og Netcoms musikkbutikker.

Les om hvordan Comes With Music er i bruk hos Amobil.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder