6220 Classic er blant de billigste smarttelefonene på markedet. (Foto: Marius S. Eltervåg / Amobil.no)

Test: Nokia 6220 Classic: Blodtrimmet folkemobil

Kjapp, liten og proppet med teknologi. Men ikke fri for mangler.

Marius S. Eltervåg (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

Nokia 6220 Classic er med sine 90 gram blant de aller minste smarttelefonene på markedet i dag. Og med en prislapp på under 3000 kroner er den også blant de billigste.

I likhet med Nokias andre smarttelefoner, kjører 6220 Classic operativsystemet Symbian med S60-menyer. Dette menysystemet har blitt stadig mer brukervennlig de siste årene, og er i dag ikke stort mer komplisert enn menyene i enklere modeller.

Det skader heller ikke at telefonen har fått den ferskeste versjonen av S60, som blant annet byr på animerte menyoverganger, en synligere oppgavebehandler og en mer brukervennlig måte å lage multimediemeldinger på.

Se flere bilder av telefonen og menyene

Overraskende sprek

Den mest gledelige overraskelsen med 6220 Classic er hvor hissig den er. Selv de tyngste programmene bruker bare et par sekunder på å starte, og meldingsinnboksene for både tekstmeldinger og e-post er åpnet før du rekker å slippe valgtasten.

Denne telefonen er en av de desidert mest responsive smarttelefonen vi har vært borte i til nå.

Mye teknologi

Selv om 6220 Classic er en liten telefon, har den fått plass til en imponerende mengde teknologi. På internettfronten er listen nesten komplett. Med både Edge, 3G og super-3G på plass kan du surfe på internett via mobilnettet, og alltid oppnå den høyeste hastigheten operatøren din kan tilby der du er.

Telefonen har imidlertid ikke WiFi, så du kan ikke koble deg opp mot trådløse hjemmenettverk for å surfe gratis og ikke minst raskere.

GPS er derimot på plass, sammen med den nyeste versjonen av Nokia Maps. GPS-en er av typen AGPS, noe som betyr at den kan bruke mobilnettet for å finne posisjonen din raskere.

Knallkamera

6220 Classic har fått et solid kamera på høyde med
kameraene i de større og dyrere modellene N82 og N95. Det tar bilder i oppløsninger på opptil fem megapiksler, og gir som oftest gode resultater, ikke minst på grunn av funksjoner som autofokus og ekte blits. Forøvrig sørger GPS-en for at bildene kan geomerkes, slik at du i ettertid kan se hvor bildene er tatt.

Kompromisser

Å lage en smarttelefon med masse teknologi og et høykvalitets kamera, samtidig som størrelse og pris skal holdes nede, er en vanskelig oppgave. Nokia har derfor gjort noen litt kjipe kompromisser.

Det første er byggekvaliteten. 6220 Classic er laget nesten utelukkende i plastikk, noe som naturlig nok går hardt utover kvalitetsfølelsen. Tastene imponerer heller ikke. Menyknappene er for små, mens nummertastene sitter for tett sammen, slik at du lett trykker feil.

Et siste moment på den negative siden er lydkvaliteten i samtaler, som ligger under par i forhold til hva vi er vant til.

Dersom du kan leve med middels lydkvalitet i samtaler og en heller laber kvalitetsfølelse, er det ingen grunn til å styre unna 6220 Classic. Her får du en blodtrimmet smarttelefon som kombinerer mye teknologi og funksjonalitet med et veldig bra kamera. Og det uten at du trenger blakke deg.

Den farligste rivalen til 6220 Classic er ironisk nok Nokias egne N82, som for noen få hundrelapper både gir bedre kvalitetsfølelse, bedre lyd og enda mer teknologi. Samtidig har Sony Ericsson sluppet løs G-serien sin bestående av G700 og G900, som begge er solide produkter. Da må du imidlertid fire på kravene til internetthastighet, ettersom ingen av telefonene har Edge.

Du kan lese hele testen av 6220 Classic hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder