Med mobilen kan du sjekke alt fra finansnyhetene til Facebook. (Illustrasjon: Einar Eriksen / Amobil.no)

Slik surfer du med mobilen

I denne delen av mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker internett på mobilen.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Før i tiden var mobiltelefonen noe vi brukte til å ringe med, men i dag er den så mye mer enn det. I mobilskolen lærer vi deg å utnytte mulighetene.

Internett på mobilen

Er internett noe du forbeholder PC-en? Det er det ingen grunn til.

I redaksjonen synes vi det er helt genialt at vi kan dra mobiltelefonen opp av lomma midt i en diskusjon for å finne et fasitsvar. På internett finner vi både leksikon og atlas. Og om noen måtte lure, kan vi selvsagt fortelle alt om hvordan været blir de neste dagene.

Om du har tid til overs kan det også være greit å ta en liten surferunde. Du har jo alltids Facebook, i tillegg til de vanlige nyhetssidene. Det har ingenting å si om du sitter på en kafé eller på et busstopp.

Wap er det billigste og raskeste

Med rett programvare kan de fleste av dagens mobiler surfe på vanlige nettsider. Mange nettsider har i tillegg en egen wap-side. Dette er en utgave av nettsiden som er tilpasset for mobiltelefoner. Det betyr at de både passer bedre på mobilskjermen, koster mindre å surfe på og er i tillegg raskere.

For eksempel kan du bruke wap.vg.no istedenfor www.vg.no, og du vil få en mobil-tilpasset versjon av nettavisen. Mobil-versjonen kan også ha andre adresser, som for eksempel Facebook som har m.facebook.com.

Med wap går det lettest å surfe. (Illustrasjon: Einar Eriksen / Amobil.no)


Her er tips til andre gode Wap-sider »

Det finnes også egne søkemotorer for å finne wap-sider. Sesam har for eksempel et slikt søk på wap.sesam.no. Skal du søke blant fulle internettsider, anbefaler vi å bruke Google (wap.google.com).

Fordelene med wap-sider er altså at de er billige å surfe på, og de tar kortere tid å åpne. Ulempen er at de ofte er forenklet, slik at du mister mange av funksjonene på nettsiden. I tillegg er også mange av bildene fjernet.

Vil du surfe på skikkelige internett-sider?

(Illustrasjon: Einar Eriksen / Amobil.no)

Det er fullt mulig å surfe på vanlige nettsider med mobilen din, men da må du ha en skikkelig nettleser. Vi anbefaler Opera Mini. Denne nettleseren klarer å laste ned nettsider til en brøkdel av prisen du normalt betaler, på grunn av en smart teknisk løsning. I tillegg er den mye kjappere enn andre nettlesere.

Å åpne forsiden til VG.no og lese fem artikler koster 41,50 kroner med Nokias innebygde nettleser. Med Opera Mini koster det samme 3,93 kroner. Vi har da regnet med en pris på 13 kroner per MB.

I tillegg viser som oftest Opera Mini nettsidene på en bedre måte enn den innebygde nettleseren, slik at det er lettere å finne fram.

Les mer om Opera Mini »

Når Opera Mini er på plass, er det bare å mate nettleseren med vanlige internett-adresser. I tillegg kan nettleseren vise Wap-sider hvis du bare vil skumme over de siste nyhetene.

Har du en smarttelefon?

Med en smarttelefon får du ofte best oversikt. (Illustrasjon: Einar Eriksen / Amobil.no)

En smarttelefon er som oftest bedre utrustet til å surfe på internett enn vanlige telefoner. Skjermen er ofte større, og nettleseren mer avansert - noe som kan gjøre det enklere å surfe på nett.

En fullblods smartnettleser viser ofte internett-siden i full versjon på en større skjerm, og gir dermed bedre oversikt . Har du en telefon med trykkfølsom skjerm, er en mer avansert nettleseren også best tilpasset dette. En slik nettleser kan også gjøre det mulig å ha flere nettleser-vinduer åpne samtidig.

* Windows Mobile
Har du en telefon med Windows Mobile, er det Internet Explorer som er forhåndsinstallert. Vil du ha en mer avansert nettleser, bør du ta en titt på Opera for Windows Mobile. Denne nettleseren kan blant annet la deg surfe i flere vinduer om gangen, slik at det går mer effektivt.

* Nokia Series 60
Mer avanserte Nokia-telefoner har Series 60. Her følger det med en nettleser som er laget av Nokia selv. Denne nettleseren lar deg surfe på en enkel måte, og er etter vår mening den beste nettleseren for Series 60.

* Sony Ericsson UIQ
Avanserte Sony Ericsson-telefoner har en nettleser fra Opera. Nettleseren fungerer helt utmerket.

Surf billigere

Men surfingen koster likevel en god del. Skal du surfe billig bør du fremdeles bruke Opera Mini.

Enkelte smarttelefoner har Wi-Fi-støtte, slik at du kan koble telefonen til det trådløse hjemmenettverket og surfe på ADSL-linjen din. Da surfer du med mobilen uten at det koster noe ekstra.

-------------

Mobilskolen:Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3Del 2: Slik bruker du adressebokenDel 3: Slik sender du SMS og MMSDel 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spillerDel 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtalerDel 6: Få nye programmer på mobilenDel 7: Ta bilder med mobilkameraetDel 8: Slik bruker du radioenDel 9: Slik bruker du mobilen som videokameraDel 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du på internett med mobilen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder