Mener nett-møter kan hindre selvmord

TROMSØ (VG) Krass kritikk etter selvmordstragedier planlagt på nettet imøtegås nå i en oppsiktsvekkende studie: Nettmøter kan forebygge selvmord.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Funnene viser at det er på tide å nyansere debatten, mener psykolog Deede Gammon ved Nasjonalt senter for telemedisin, Universitetssykehuset i Nord-Norge.


Tragedier

Hun viser blant annet til den ensidig negative fokuseringen på Doktor Online og lignende nettsteder etter to mye omtalte tragedier: I februar 2000 inngikk en 24-årig norsk mann en selvmordspakt på Internett med en 17-årig østerriksk jente. Etterpå hoppet de sammen i døden fra det 600 meter høye fjellplatået Prekestolen ved Lysefjorden i Ryfylke. I juni 2000 inngikk en 28-årig kvinne fra Tromsø og en 20-årig kvinne fra Bergen en selvmordspakt på nettet. De mislyktes først i å hoppe fra Sandnessundbroen i Tromsø. Tre dager senere ble de funnet døde sammen, i hjemmet hos en av kvinnene.

Gammon har gjennomført undersøkelsen sammen med en gruppe forskere i Tromsø. Studien deres ble nylig publisert i Nordic Journal of Psychiatry.


Kan være anonyme

Sentrale funn blant de nesten 500 nettbrukerne er: Åtte brukere opplyser at deltagelse på nettet førte til at de ikke virkeliggjorde planer om selvmord. En av dem sier: «. . . diskusjonsgruppen fikk meg fra å gjennomføre et grundig planlagt selvmord. Jeg hadde intensjoner om å skrive et selvmordsbrev for forumet. Det ble vendepunktet i livet mitt . . . Jeg fikk hjelp til å ville kjempe for livet mitt. Nå for første gang føler jeg at jeg lever . . .»

De fleste sier tilbudet på nettet er nyttig av to grunner: De får praktisk informasjon og kommer i kontakt med andre som har erfaring med å takle psykiske problemer eller vanskelige situasjoner.

75 prosent synes det er lettere å diskutere personlige problemer online enn ansikt til ansikt. Nesten 50 prosent oppgir at de diskuterer problemer online som de ikke tør diskutere ansikt til ansikt. 64 prosent synes det er veldig viktig å slippe å tilkjennegi sitt egentlige navn - og at de ikke ville brukt tjenesten om de måtte gjøre det. 65 prosent har vært i kontakt med det tradisjonelle helsevesenet grunnet psykiske problemer. Nesten alle ser på nettet som et supplement til det tradisjonelle tilbudet, ikke en erstatning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder