Liten generator lager strøm av kroppsbevegelser

Rist nok strøm på 20 sekunder. Foto: Magnar Kirknes

Rist strøm i mobilen

En mikroskopisk generator kan gjøre laderen overflødig. Går du tom for strøm er det bare å riste på mobilen eller iPoden.

  • Steinar Qvenlid Andersen

Artikkelen er over 11 år gammel

Tenk om du kunne lade iPoden bare ved å strekke armen i været eller gå en tur. Tenk om du aldri måtte koble håndholdte enheter til en strømkilde igjen.

Forskere fra Georgia har beskrevet en teknologi som omdanner mekanisk energi fra kroppens bevegelser til elektrisk energi som kan brukes til å drive et bredt spekter av elektroniske enheter uten bruk av batterier.

- Denne forskningen vil ha stor innvirkning på forsvarsteknologi, miljøovervåkning, biomedisin og forbrukerelektronikk, sier forsker Zhong Lin Wang ved Georgia Institute of Technology.

Diskuter vitenskap med andre lesere her!

Mikrostørrelser

Han forteller at den nye «nanogeneratoren» kan løse mange oppgaver for militære tropper i felt som er avhengig av elektronisk utstyr uten å ha tilgang på strømkilder.

Og så kan den hjelpe deg og meg slik at vi ikke går tom for strøm på våre mobiltelefoner og mp3-spillere.

Teknologien går ut på å konvertere lavfrekvente vibrasjoner - som for eksempel kroppsbevegelser, hjerteslag og vind - til elektrisitet ved hjelp av kjemi og nanoteknologi.

LES OGSÅ: Er dette fremtidens mobiler?

Og her snakker vi virkelig små størrelser. Ledningene av sinkoksid som genererer strøm når de utsettes for mekaniske påkjenninger har en diameter på 1/5000 av et hårstrå. Selv lengden av ledningene er bare 1/25 av et hårstrå.

Wang og hans kolleger konkluderte med at den mest effektive metoden å generere strøm på var å utvikle en metode som jobbet ved lave frekvenser basert på fleksible materialer. Det var mikroskopiske ledninger med sinkoksid som oppfylte disse kravene best.

Ledningene kan festes enkelt på en rekke ulike overflater, enten det er metaller, keramikk, klær, ja til og med telt. Nanogeneratorene vil fungere både i luften og i væsker.

- Denne teknologien kan ganske enkelt brukes til å generere energi under alle omstendigheter så lenge det finnes bevegelser, sier Wang.

Tidligere har det vært svært begrenset med metoder for å produsere nanokraft.

LES OGSÅ: Norge deltar i europeisk forskningssamarbeid om blant annet nanoteknologi

Små biosensorer som kan implanteres under huden finnes allerede, men Wang påpeker at disse enhetene fortsatt krever batterier. Derfor er de nye nanogeneratorene mye mer fleksible.

FAKTA
Nanoteknologi betegner naturvitenskap hvor man jobber med atomer, molekyler og enheter i størrelsesorden 0.1 - 100 nanometer, hvor 1 nanometer er en milliontedels millimeter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder