Det finnes mange fordeler med å bruke et hodesett til mobilen. (Foto: Sony Ericsson)

Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen

Visste du at du ikke behøver å holde mobiltelefonen med hånden for å snakke i den? Alt du trenger er et hodesett.

Silje Gomnæs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

I denne delen av mobilskolen ser vi nærmere på hvordan du kan gjøre mobilbruk enklere ved å bruke hodesett.

Det finnes flere gode grunner til å bruke hodesett til telefonen din:

* Du får hendene fri til å gjøre andre ting
* Du kan snakke lovlig mens du kjører bil
* Du blir utsatt for mindre stråling
* Du kan bla i menyene på telefonen mens du snakker
* Du kan høre på radio

Vi skiller mellom to typer hodesett: De trådløse og de ledningsbaserte.

Trådløse hodesett

Noen hodesett er mer forseggjort enn andre. (Foto: Nokia)

Trådløse hodesett bruker blåtann-teknologi for å kommunisere med mobiltelefonen din. Har mobilen din støtte for blåtann, kan den som regel brukes med et hviket som helst trådløst hodesett.

Er du usikker på om du har en telefon med blåtann-støtte, kan du sjekke brukerveiledningen din.

Et trådløst hodesett fester du på øret ditt med en egen festemekanisme som følger med når du kjøper det. På flere hodesett følger det med tre forskjellige øreputer, men det er en ganske grov justering.

På hodesettet finner du en knapp for å starte og avslutte samtaler, samt knapper for å justere volumet opp og ned.

Hodesettet må kobles sammen med mobilen. (Foto: Skjermskudd)

Må kobles sammen med mobilen

Før du kan begynne å bruke et trådløst hodesett, må det kobles til mobiltelefonen din slik at de to enhetene kjenner igjen hverandre. Dette er en enkel prosess du bare behøver å gjøre én gang. Oppskriften på hvordan du kobler hodesettet til telefonen din, finner du i hodesettets brukerveiledning.

Når du har parret hodesettet med mobiltelefonen, behøver du bare trykke på svarknappen på hodesettet for å besvare et anrop. Telefonen vil huske hodesettet og automatisk koble det til når det kommer i nærheten.

Lydkvaliteten er typisk noe dårligere på trådløse hodesett enn ved kablede. Men jo nyere versjon av blåtann du har på telefonen din, jo bedre vil lyden være. Den nyeste versjonen i dag er versjon 2.0.

Når ti meter

Et trådløst hodesett har en teoretisk rekkevidde på 10 meter. Nærmer du deg ytterkanten av radiusen, vil lyden bli dårligere. Går du bak en vegg, vil også lydkvaliteten bli dårligere.

Du må også huske på å lade det trådløse hodesettet ditt iblant. Typisk holder hodesettene ut 3 - 10 timer med tale før batteriet går tom. Hodesettene har en egen lampe som lyser når det trenger lading. Lading gjør du enkelt ved å koble hodesettet til den medfølgende laderen.

Et ledningsbasert hodesett med fjernkontroll. (Foto: Sony Ericsson)

Ledningsbaserte hodesett

Disse hodesettene er som regel laget for å brukes med bestemte mobiltelefoner, og følger som oftest med i pakken når du kjøper deg ny mobil. Mobilbutikker selger også slike hodesett løst.

Du må være sikker på at hodesettet passer til din mobilmodell. Dette kan du sjekke i en nettbutikk, på produsentens hjemmesider eller ved å spørre i en butikk.

Ledningsbaserte hodesett har som regel to øreplugger. Lydkvaliteten er generelt god ved vanlige samtaler, selv om noen av hodesettene kan gi en litt blikkboksaktig lyd.

På ledningen til hodesettet finner du som regel en liten fjernkontroll. Med denne kan du motta og avslutte samtaler. Fjernkontrollen fungerer også som hodesettets mikrofon.

Alle ledningsbaserte hodesett får strømmen de trenger fra telefonen de er koblet til. Du trenger altså ikke lade dem.

-------------

Mobilskolen:Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3Del 2: Slik bruker du adressebokenDel 3: Slik sender du SMS og MMSDel 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spillerDel 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtalerDel 6: Få nye programmer på mobilenDel 7: Ta bilder med mobilkameraetDel 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokameraDel 10: MSN på mobilenDel 11: Slik surfer du med mobilenDel 12: Slik overfører du filer med mobilenDel 13: Slik bruker du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder