FIKSER FIKSEN: Et knippe brukere har problemer med oppdateringen av Windows. Foto: AP

Explorer-feilen kan misbrukes

(VG Nett) Sikkerhetshullet oppdaget i Explorer har allerede blitt utnyttet, viser programmer som sirkulerer på nettet.

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 14 år gammel

Foreløpig gjør programmene ikke mer enn å bevise at sikkerhetshullet som ble kunngjort av Microsoft i går faktisk kan utnyttes.

Det vil si at i går var muligheten for utnyttelse kun teoretisk, i dag er den en realitet.

Selv om programmet ikke gjør noe ondsinnet med datamaskinene er det en vekker for Microsoft om å levere en fiks for problemet.

- Det er bare et tidsspørsmål før dette programmet blir gjort om til et virus eller en orm, sier Scort Carpenter, leder av sikkerhetsfirmaet Secure Elements, til Computerworld.

Også nettets krisesenter SANS har merket seg at dette programmet har dukket opp. Det vil si at krisenivået for nettet er øket fra grønt til gult for et snaut døgn fremover i påvente av hva som kan skje.

- Den mest sannsynlige angrepsvinkelen for denne ormen er å spre seg via en epost som lokker brukerne til å klikke på en nettside, sier Carprenter.

Microsoft har ennå ikke kommet med en endelig løsning på problemet, men planlegger en ekstra oppdatering av systemet som kan komme allerede tirsdag. Vanligvis pleier oppdateringer av Windows og andre produkter å gis ut på tirsdager.

Denne uken har i alt tre feil i Explorer blitt kjent, de rangeres fra ikke-kritisk til svært kritisk.

Omrokkerer i Microsoft

Samtidig kom nyhetene om store interne omrokkeringer av ledelsen i Microsoft.

Med en svært forsinket ny utgave av operativsystemet Windows i vente, går sjefen for Office-produktene over til Windows-ledelsen. Steven Sinofsky blir dermed sjefen for Windows og Windows Live, Microsofts nettapplikasjonsprodukt.

Sinofsky skal planlegge nye utgaver av Windows og skal samarbeide med Jim Allchin som i dag er toppsjefen for Windows-divisjonen.

Omrokkeringen flytter også på personer i sikkerhetsdivisjonen, tidligere leder Mike Nash går ut og Ben Fathi fra lagrings- og filsystemdivisjonen erstatter han. En ny gruppe blir opprettet for å lage nye generasjoner av nettprodukter

Dette skal føre til raskere avgjørelser og og forbedring i nettstrategien til Microsoft, skriver selskapet i en kunngjøring.

Mer om

  1. Data
  2. Datakriminalitet
  3. IT-sikkerhet

Flere artikler

  1. Nytt Explorer-hull

  2. Seks kritiske Windows-feil fikses

  3. Microsoft tetter IE-hullet

  4. - Oppdater Windows øyeblikkelig

  5. Rekordoppdatering for Windows

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder