TYNN: Huawei P9 Plus er syltynn, men veier litt i hånden. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av Huawei P9 Plus: Huawei har sluppet en enda bedre P9

Denne mobilen har omtrent alt vi kan ønske oss.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Huawei P9 Plus er det nye flaggskipet fra den kinesiske mobilprodusenten. Det er storebroren til den vanlige P9-modellen som imponerte i test for en stund siden. Telefonen rakk likevel ikke helt opp til de to øverste plasseringene på skalaen, så kan storebror gjøre det bedre?

Ofte er forskjellene relativt små innenfor en så tett beslektet serie, men for P9-modellene som kommer i år er det faktisk gode grunner til å ta seg litt ekstra tid med valget. Her er det forskjeller, og de er til dels viktige.

Stor skjerm, kompakt telefon

Den viktigste, og mest synlige, er naturligvis skjermstørrelsen. En 5,5 tommer skjerm pryder forsiden på P9 Plus, og det er en AMOLED-variant fremfor den vanlige LCD-skjermen som er å finne i den mindre modellen. Den er knallgod å bruke, og siden den har svært smale rammer langs sidene blir ikke telefonen like stor som mange andre telefoner med samme skjermstørrelse.

Designen er også litt annerledes her, med en slags perlemoreffekt over aluminiumsdekselet som dekker hele baksiden av telefonen. Når den også er tynn, men har fått plass til svakt buet glass på forsiden, har den et utseende som både er tradisjonelt og slående på en gang.

Ute etter den alle beste mobilen?
Sjekk ut mobil-topplisten på Tek.no »

SAMLET: Hele familien Huawei P9 - fra venstre: P9, P9 Plus og P9 Lite. Det er ganske store forskjeller mellom utgavene, tatt i betraktning at de deler modellnavn. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Tilpasser seg livet ditt

Og selve telefonen oppfører seg i tråd med det gode førsteinntrykket. Menyene er lynende raske, og feil ser vi jaggu ikke mange av. Noen foretrekker et renere menysystem enn det Huawei byr på, men det er også mange som vil sette stor pris på all funksjonaliteten P9 Plus tilbyr.

Mye av denne funksjonaliteten er Huaweis skreddersøm oppå Googles Android, og er dermed ikke å finne utenfor Huaweis telefoner. Når produsenten i tillegg har stålfokus på praktisk nytte, og vi ser ganske lite her som får oss til å klø oss i bakhodet, er dette skreddersøm vi applauderer. Du finner knapt nok en annen telefon på markedet som er like godt i stand til å tilpasse seg ditt liv og dine behov. Telefonen fungerer godt rett ut av esken, men den fungerer enda bedre om du bruker fem minutter på å krysse av for det du trenger i innstillingsmenyen.

En ting vi ikke setter så stor pris på er forhåndsinstallert skrot i menyene, fra for eksempel Booking.com og Gameloft, men alt dette kan heldigvis enkelt fjernes av bruker.

DOBBELT OPP: Det doble kameraet på baksiden får telefonen til å se litt særegen ut. Svart-hvitt-kameraet hjelper hovedkameraet, eller kan brukes til gråtonebilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Meget bra kamera

Ser vi til kameraet tar den meget gode bilder. Den er ikke like god i mørket som Samsungs Galaxy S7, men den veier opp med en del svært nyttig funksjonalitet som kan gi deg gode bilder der du ellers ikke ville fått fine resultat. Gråtonekameraet som vanligvis assisterer hovedkameraet kan også gjøre nytte på egen hånd, og uten at vi kan si at kvaliteten skiller seg så mye fra vanlige gråfiltre, er det i hvert fall nok til at vi i testperioden har lekt en god del med behovet for farger i bildene våre.

Gråskala kan bli pent det også, og dermed tilfører det ekstra øyet på baksiden en liten ekstra dimensjon til mobilfotograferingen, selv om den praktiske nytten altså kan diskuteres.

Les Tek.nos store samletest:
Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

BRA KAMERA: huawei P9 Plus har det samme kameraet som vanlige P9. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Huawei P9 Plus er rett og slett en solid telefon, med solid ytelse og haugevis av funksjonalitet der lite er overflødige gimmicks. Den ser ikke oppsiktsvekkende ut på samme måte som Galaxy S7 Edge fra Samsung – den klassiske rektangelformen er ikke så lett å få til å skille seg ut lenger.

Likevel mener vi at dette klassiske rektangelet fra Huawei begynner å nærme seg taket for hva man kan gjøre med formen. Både designmessig og innholdsmessig, og ikke minst, til en noenlunde fornuftig pris. Dette er så polert som vi omtrent har sett en telefon.

Her kan du se alle bildene vi tok med Huawei P9 Plus »

STOR: Huawei P9 Plus er ingen liten telefon, men til å ha 5,5 tommer stor skjerm er den ganske kompakt. Her avbildet med den vanlige P9-utgaven oppå. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Et par små mangler

Det den mangler er nattytelsen på kamerafronten, der Samsungs Galaxy S7 for øyeblikket er best. P9 Plus er heller ikke dårlig, men den er altså ikke like god. Vi hadde gjerne sett at Huaweis alternativ var vanntett også.

En ting vi knapt har nevnt i denne testen er skjermen som kan måle trykk. Heri ligger også noe av forbedringspotensialet til P9 Plus. Foreløpig brukes denne løsningen svært lite i apper og menyer på telefonen. Vi savner rett og slett fokus på den, slik Apple har i sine iPhone 6S-modeller. Så lite brukt som funksjonaliteten er, tar det også lang tid for oss som brukere å venne oss til den. I praksis har den ikke blitt brukt i testperioden, i motsetning til de nevnte Apple-telefonene der man i hvert fall raskt finner mange steder man kan bruke løsningen.

Sjekk det ut i praksis:
Her bruker han mobilskjermen som vektskål »

SAMLET: Hele familien Huawei P9 - fra venstre: P9, P9 Plus og P9 Lite. Det er ganske store forskjeller mellom utgavene, tatt i betraktning at de deler modellnavn. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Hvilke rivaler har Huawei P9 Plus?

Å velge en toppmodell i dag er ikke helt enkelt. Mange er svært like hverandre, og renspikket ytelse er ikke så viktig lenger. Dermed handler mye om totalinntrykk, pris og foretrukket operativsystem.

Vi kan vanskelig si at Apples iPhone-modeller er bedre enn P9 Plus, men iOS som operativsystem er et valg mange ønsker, og i iPhone 6S-modellene er det lite å utsette på hverken hastighet eller kvalitet. Men det koster altså å velge Apples operativsystem om du skal ha en telefon som matcher P9 Plus. Du kan selvsagt gå ned i skjermstørrelse og ytelse til en eldre eller mindre modell, men da snakker vi ikke toppmodell anno 2016 lenger.

Hvis ikke operativsystem og menyer er så viktig for deg står vi igjen med to naturlige rivaler.

Huaweis egen Nexus 6P er et godt valg for deg som vil ha Android uten noe som helst dilldall attåt. Prisgunstig er den også, og den leverer godt på de fleste områder.

Samsungs Galaxy S7-modeller har blitt nevnt noen ganger, og troner fortsatt som den beste Android-telefonen du kan kjøpe i dag totalt sett. Sannsynligvis er den også den beste telefonen du kan kjøpe, hvis ikke alle appene dine bor i Apples iOS-univers.

Les hele testen av Huawei P9 Plus på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder