SUKSESS: Apples Iphone selger stort over hele verden. HTC Magic har vært med å dra lasset for Android. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Hele verden vil ha ny mobil

Mobilsalget fortsetter rett til værs. Og Apple og Android er vinnerne.

  • Ingrid Solhaug (Computerworld)
  • Leif Martin Kirknes (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

Salget av mobiltelefoner på verdensbasis har gått rett til himmels i 2010. 417 millioner er solgt hittil i år, og ifølge analyseselskapet Gartner økte salget med 35 prosent i tredje kvartal, i forhold til samme periode i fjor.

Les også: Google tjener rått på Android

Salget av smarttelefoner har også skutt i været, her har salget økt med hele 96 prosent. Dermed utgjør smarttelefonsalget 19,3 prosent av alle solgte mobiler i tredje kvartal i år.

- Dette er det tredje året på rad med tosifret økning i salget, noe som indikerer at etterspørselen er sunn, sier Carolina Milanesi, direktør i Gartners forskeravdeling.

Android vokser

Fremdeles rager Nokia, Samsung og LG på salgstoppen, men andre produsenter spiser seg kraftig innpå forspranget.

Les også: Fra null til gull på tre år - slik kapret Android mobilmarkedet

Apple er nå verdens fjerde største mobilleverandør. I Europa og Asia har Apple doblet salget siden tredje kvartal i fjor, hjulpet av lanseringen av iPhone 4 og den økte interessen for iPhone og iPad på bedriftsmarkedet.

Innen operativsystemer for smarttelefoner har Androids voldsomme vekst gjort at det nå er verdens nest mest solgte operativsystem, bak Nokias Symbian, med Apples Ios på tredjeplass. Androids suksess skyldes hovedsakelig flere prisvennlige smarttelefoner som kjører på systemet.

Fremtidsutsikter

For 2011 regner Gartner med at minibærbare vil komme enda mer på banen, og analysebyrået ser for seg at salget av slike vil nå nærmere 55 millioner solgte enheter i løpet av neste år. Her regner man også med at Apple vil kunne dominere, siden selskapets økosystem er sterkt. Flere ulike maskintyper utover kun smarttelefoner utgjør selskapets styrke.

Les også: Netcom bruker én milliard på nytt nett

- For en utvikler er iPod Touch og iPhone, og i noe mindre grad iPad, i praksis samme produkt. Mens Android i økende grad er tilgjengelig på minibærbare og spillmaskiner som Galaxy Player, ligger den langt bak Ios sin tilstedeværelse på flere maskiner, mener Milanesi.

Tallenes tale

Det er Nokia som er ledende håndsett-produsent i årets tredje kvartal, men selskapet har gått på en kraftig smell sammenlignet med samme kvartal i fjor. Tredje kvartal i fjor var markedsandelen 36,7, nå er den 28,2. Samsung ligger på andre, og LG på tredje.

Av operativsystem på smarttelefoner har Symbian gått fra 44,6 prosents markedsandel til 36,6 tredje kvartal i år. Android har på sin side gått fra 3,5 prosent tredje kvartal i fjor til 25,5 i år. Apples iOS ligger relativt stabilt på 16,7 prosents markedsandel, mens Research In Motion (Blackberry) har gått fra 20,7 til 14,8.

Les også: Slik skal Blackberry erobre Norden

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder