Foto: iStockphoto/11902993

Stor undersøkelse: Ikke kreft av mobil

Nordiske strålevernmyndigheter med samme konklusjon som norsk ekspertgruppe.

 • Kurt Lekanger (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi


For rundt ett år siden konkluderte en norsk ekspertgruppe med at det ikke finnes holdepunkter for å si at mobilbruk gir økt risiko for kreft.

Nå får de støtte fra strålevernmyndighetene i alle de andre nordiske landene, skriver Statens Strålevern i en pressemelding .

Nordiske strålevernmyndigheter har gått gjennom den samlede vitenskapelige forskningen som foreligger på området, og konklusjonen er at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å si at strålingen rundt mobiltelefoner eller annet sendeutstyr gir helseskader.

Eksponeringen fra trådløse nettverk og basestasjoner er så svak at det ikke er noen grunn til å gjøre noe for å redusere eksponeringen ytterligere.

Har forsket i 20 år

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.

Nesten hele befolkningen bruker nå mobiltelefon, og strålevernmyndighetene følger derfor nøye med på forskningen på om dette kan ha betydning for folkehelsen.

- Forskningen knyttet til mobilbruk har pågått i snart 20 år. Så langt er det ikke noen indikasjoner på at personer som har brukt mobiltelefon i mange år er mer utsatt enn andre, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.

El-overfølsomme kjenner ikke forskjell

Mange mener å føle ubehag når de blir utsatt for stråling fra mobil eller trådløse nettverk, men forskningen viser at dette høyst sannsynlig dreier seg om en såkalt «noceboeffekt». I fjor oppsummerte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten resultatene av 21 ulike studier i en såkalt metaanalyse.

Analysen viser at de el-overfølsomme ikke klarer å skille mellom når de er eksponert for et elektromagnetisk felt og når de ikke er det. Vel og merke når de ikke vet om strålingen er skrudd av eller på.

Les mer om det her: Ingen klarer å kjenne mobilstråling

All usikkerheten og alle mytene rundt mobilstråling fikk Post- og teletilsynet og Statens Strålevern til å i sommer lage en brosjyre for å informere om hva stråling fra elektronisk kommunikasjon innebærer.

- Blir du varm på øret når du bruker mobilen, kommer det ikke av stråling, men av varme fra batteriet og elektronikken i telefonen, slås det fast i brosjyren.

Her kan du lese mer om brosjyren om mobilstråling, og laste den ned »

I brosjyren går det frem at en mobilbasestasjon som står 50 meter unna «stråler» med en effekt som tilsvarer 5 promille (tusendeler) av grenseverdien - det vil si de øvre verdiene som er satt av den internasjonale strålevernorganisasjonen. En mobiltelefon som holdes mot hodet leverer 10-95 prosent av grenseverdien.

Det betyr at når noen er redd for strålingen fra basestasjoner, er denne faktisk ganske ubetydelig i forhold til strålingen fra en mobiltelefon som sender med full effekt.

Alle telefoner som selges i Norge skal være tydelig merket med såkalt SAR-verdi, som viser hvordan kroppen absorberer energi fra et elektromagnetisk felt.

Fortsatt usikker?

Her kan du selv sjekke hvor mye din mobil stråler »

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. - Mobiltelefoner gir ikke helseskade

 2. Stor studie hevder å ha funnet  sammenheng mellom mobilbruk og kreft

 3. Forskere frykter smarttelefon-bruk
  går på helsa løs: #vgdigitaleliv: Slik påvirkes hjernen din

 4. Tusenvis mener de blir syke av stråling - ekspertene mener det er ufarlig

 5. Pluss content

  Dette kan gi deg kreft - og slik forebygger du

Fra andre aviser

 1. - Mobiltelefoner gir ikke helseskade

  Fædrelandsvennen
 2. - Mobiltelefoner gir ikke helseskade

  Bergens Tidende
 3. - Mobiltelefoner gir ikke helseskade

  Aftenposten
 4. Angående ”sykefravær og trådløs nettverk”

  Fædrelandsvennen
 5. Omstridt budskap fjernet fra massiv PR-kampanje

  Aftenposten
 6. Neste år rulles 5G ut i Norge. Ingen vet om det er farlig.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder