Dette er et billig tastatur-nettbrett med høy ytelse: Test av Archos 101 XS

Se om det klarer å hamle opp med konkurrentene.

  • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Archos 101 XS er et nettbrett med høy plastfaktor, og det er i stedet ytelsen som er satt i høysetet. Det er også det billigste nettbrettet med fulltastatur du får i dag.

Nettbrettet kan brukes både med og uten tastatur, men tastaturet er tynt og lett samtidig som det fungerer som en skjermbeskytter, og er derfor praktisk å ha med seg.

At nettbrettet er billig merkes på designen. Den hvite plasten føles billig, og er nok også det. Det blir fort riper i plasten, og det går an å bøye både nettbrettet og tastaturet. Det hjelper ikke på inntrykket at den hvite plasten veldig lett blir skitten. Aluminiumsplaten bak og aluminiumsrammen rundt skjermen foran forbedrer inntrykket noe.

Det er imidlertid i all hovedsak på designen vi merker at nettbrettet er billig. På mange andre områder imponerer 101 XS.

Komplementær til PC-en

Tastaturet er godt nok i bruk til at vi fikk et greit tempo på skrivingen. Det var enkelt å la den bærbare datamaskinen ligge igjen hjemme for å heller svare på e-post ved hjelp av nettbrettet. Batteritiden er gjerne også bedre på nettbrettfronten enn i bærbare datamaskiner. 101 XS er imidlertid ikke det beste eksempelet på det, med bare rundt 10 timer oppgitt batteritid på internettsurfing eller 7 timer videoavspilling.

Nettbrettet er lett å ta med seg på telttur, strømløs hyttetur og i mange andre sammenhenger der du trenger batterilevetid og portabilitet. Så lenge du klarer deg med Android-programmer og ikke avanserte programmer du finner til dedikerte PC-er, vil 101 XS kunne levere.

Med Android 4.1 Jelly Bean under panseret er e-postprogrammene og kalenderen helt topp, og synkroniseringsmulighetene gode. Chrome er forhåndsinstallert som nettleser, og den har en svært praktisk funksjon som gjør det lett å treffe små lenker.

God på musikk

I tilkoblede øretelefoner får du kraftig, balansert og naturtro lyd med et bredt lydbilde. De aller fleste videofiltypene spilles av uten problemer, og det gjelder også video i 1080p-oppløsning.

Den innebygde høyttaleren er imidlertid et sørgelig kapittel i likhet med kameraet.

Tror du oss ikke? Bare se på disse bildene

Litt dårlig skjerm

En hale følger etter fingeren hvis du ikke trykker relativt svakt. Foto: Einar Eriksen

Skjermen har god oppløsning, viser gode farger og god kontrast, men bakbelysningen er for svak. Det er vanskelig å se skjermen i sollys, og vi savner også kraftigere lys når vi ser på videoer i godt belyste omgivelser.

Uansett hvilken side du velger å trykke på, vil du også se at skjermen flimrer hvis du er litt hardhendt. Dette er typisk for skjermer som ikke er av IPS-typen, men vi kan ikke huske å ha opplevd det så tydelig som i 101 XS.

Til tross for svak belysning av skjermen, er batteritiden også godt under gjennomsnittet med oppgitte 10 timer internettsurfing eller 7 timer filmtitting.

Når ikke opp

101 XS er et billig nettbrett med tanke på ytelse og funksjoner. Vi elsker tastaturet, lydkvaliteten under musikkspilling og ytelsen.

Det svake kameraet og den hviskende innebygde høyttaleren kan vi tilgi, med prisen i bakhodet. Vi forventer litt laber kvalitetsfølelse også til denne prisen, men skjermflimring og billig plast har vært som to gnagsår gjennom testperioden.

Når i tillegg skjermen har for svak bakbelysning og batteriet ikke varer lenge nok, er det på tide å se etter andre alternativer. 101 XS er ikke et dårlig nettbrett, men du kan få mer for pengene.

Alternativer

Asus Eee Pad Transformer TF300T har gått såpass ned i pris at det i skrivende stund faktisk koster helt ned til litt mindre enn 101 XS. Det er imidlertid ikke alle salgspakkene som har med tastatur, men et enkelt tastatur fås kjøpt for ned til 500 kroner. Dette nettbrettet har bedre skjerm, bedre byggekvalitet, bedre batterilevetid og medfølgende kontorpakke, for å nevne noe. I denne prisklassen mener vi du får mest igjen for pengene ved å velge Eee Pad Transformer TF300T.

Vi nevner også det svært mye dyrere alternativet Asus Transformer Pad Infinity TF700 som er det råeste du finner med fulltastaur. Det koster mye penger, men også her får du mye igjen for pengene.

Andre alternativer vi kan trekke frem her er tastaturløse. Acer Iconia Tab A510 treffer først og fremst på underholdning, og er et godt alternativ hvis det ikke er av nyttegrunner du skal kjøpe nettbrett. Samsung Galaxy Note er i en annen prisklasse med en prislapp på litt over fire tusenlapper, og Apple iPad av nyeste variant ligger enda litt høyere opp i pris.

Har du akkurat kjøpt deg et nettbrett? Sjekk ut Amobils store nettbrett-guide »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder