Foto: ,

Dette tror vi Apple lanserer i kveld

Nye iPhoner er ikke det eneste som vil komme, skal vi tro de siste ryktene.

Artikkelen er over fire år gammel

I morgen, onsdag 9. september, lanserer Apple to nye mobiltelefoner: iPhone 6S og iPhone 6S Plus. Det er også ventet at selskapet vil bruke mye tid på å prate om iOS 9 – det neste operativsystemet som om kort tid vil bli rullet ut til alle iPhone-er og iPad-er.

Tek.no er til stede på lanseringen i San Francisco, og vil dekke lanseringen «live» fra klokken 19:00 onsdag 9. september.

Her er de siste ryktene om hva som kommer til å bli lansert i morgen.

iPhone 6S og 6S Plus

De to viktigste nyhetene vil høyst sannsynlig være iPhone 6S og 6S Plus. Telefonene vil neppe få navnet iPhone 7 – den vil komme først neste år.

Ett av ryktene som har gått om den nye telefonen, er at den vil bli utstyrt med Force Touch-teknologi. Denne teknologien brukes allerede av Apple til smartklokken Apple Watch og i de nye MacBook-modellene, og innebærer blant annet at berøringsskjermen kan registrere hvor hardt du trykker, noe som legger til rette for nye måter å bruke berøringsskjermene på. Teknologien er for øvrig også ryktet å komme på et annet ubekreftet Apple-produkt, nemlig «iPad Pro».

Det går rykter om en rosa iPhone 6S. Foto: daliulian.net ,

Konkurrenten Huawei lanserte forrige uke en telefon med lignende Force Touch-teknologi – og slo dermed Apple på målstreken.

Ifølge 9to5Mac har imidlertid ikke Apple bare kopiert over funksjonaliteten fra sine MacBook-pekeplater, de har videreutviklet teknologien til det de i dag kaller «3D Touch».

3D Touch-skjermen i neste iPhone kan nemlig, i tillegg til å bare skille mellom en berøring og et trykk, få enda et trykknivå. Dermed utvides funksjonen til å omfatte både berøring, et forsiktig trykk og et enda dypere trykk. 3D Touch-skjermen på neste iPhone kan for eksempel brukes til å utløse snarveier og menyer som lar deg navigere raskere rundt på telefonen.

Det er mulig teknologien vil få et annet navn enn Force Touch – muligens «Deep Press», ifølge ryktene.

Ny og kraftigere prosessor

Som vanlig når det kommer nye iPhone-er vil også innmaten bli oppgradert. Dagens iPhone benytter en Apple A8-brikke, og det er ventet at Apple i forbindelse med lanseringen av nye iPhone-er også kommer til å avduke den nye A9-brikken. Vi vet ikke noe om brikken, men man trenger vel ikke være klarsynt for å tippe at den blir en del raskere enn brikken som brukes i dagens telefoner.

Apple A9. Foto: ,

Det som er kjent om A9, er imidlertid at den sannsynligvis vil være produsert av Samsung, og at man vil gå fra en 20 nanometer til en 14/16 nanometer FinFET-produksjonsprosess. Det betyr flere transistorer inn på samme areal, som igjen betyr høyere ytelse med samme strømforbruk – eventuelt lavere strømforbruk med samme ytelse.

Det ventes også at mengden RAM (arbeidsminne) vil øke fra 1 til 2 GB, og at Apple vil bytte fra DDR3- til raskere DDR4-minne.

Bedre kamera

Apple pleier også å gjøre forbedringer i kameraet. Dagens iPhone 6 har et kamera med oppløsning på 8 megapiksler, dette vil ifølge MacRumors økes til 12 megapiksler i iPhone 6S og 6S Plus. Det er den kjente Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo som er kilden, og vedkommende pleier ofte å treffe svært godt med sine «spådommer».

Det nye kameraet skal ifølge Ming-Chi Kuo kunne filme med 4K-oppløsning, og vil også ha mulighet til å filme med 240 bilder i sekundet for å spille av i slow motion.

Også frontkameraet skal ifølge ryktene bli bedre, opp fra dagens beskjedne 1,2 megapiksler til 8 5 megapiksler.

Antagelig ikke safirglass

Det har lenge gått rykter om at Apple igjen skal satse på safirglass, et svært sterkt glass som har vist seg å være svært motstandsdyktig mot riper i Apples smartklokke Apple Watch. Det har vært snakk om safirglass til iPhone i flere år allerede, men det hele havarerte da samarbeidet med firmaet som skulle produsere safirglasset, GT Advanced Technologies gikk i vasken.

Nå melder imidlertid 9to5Mac at Apple vurderte safirglass i de nye iPhone-skjermene, men at de nå har valgt å droppe dette.

Av andre rykter kan vi også nevne at det går rykter om en iPhone 6S og 6S Plus i en helt ny farge – «Rose Gold». Også disse ryktene kommer fra blant andre Kuo, og det har tidligere lekket ut bilder av det som ser ut som en rosa iPhone på nettet. Om disse bildene er ekte eller ikke, er ikke godt å si.

iOS 9

De nye iPhone-ene vil med stor sikkerhet benytte Apples nye iOS 9-operativsystem, som selskapet presenterte under utviklerkonferansen WWDC i juni. Operativsystemet har vært tilgjengelig i betaversjon lenge, og det ventes altså at Apple vil bruke mye tid onsdag kveld til å fortelle om nyhetene i iOS 9.

iOS 9. Foto: Apple ,

Har du en iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5S eller en 5C, vil du kunne oppgradere til iOS 9.

Vi har prøvd en betaversjon – her kan du lese hva vi syntes om den første versjonen av iOS 9 »

Slipper de en liten iPhone 6C også?

En stund gikk det også rykter om at det ville bli lansert en miniversjon av iPhone 6S, kalt 6C. Nå virker imidlertid de fleste ryktemakerne enige om at denne ikke kommer, i hvert fall ikke i denne omgang.

Men dagens iPhone 6 og 6 Plus kommer antagelig til å fortsatt være i Apples sortiment, og selges som en billigversjon av iPhone.

Apple TV

Det begynner å bli lenge siden forrige Apple TV-versjon, og mange venter at det vil komme en ny versjon onsdag kveld.

Det ryktes at den nye Apple TV-boksen vil ha et stort fokus på spilling, og at Apple med produktet vil prøve å ta opp konkurransen med de mer tradisjonelle spillkonsollene. Boksen skal etter sigende komme med en medfølgende spillfokusert fjernkontroll med bevegelsessensor, slik at du for eksempel skal kunne bruke den som ratt i bilspill.

Apple planlegger etter sigende også å fokusere mer på strømming av TV-serier fra Apple TV, og vil kanskje også satse på egenprodusert innhold – og på den måten utfordre strømmetjenester som Netflix. Andre igjen mener en slik strømmetjeneste vil komme først på et senere tidspunkt.

Den nye boksen vil selvfølgelig få raskere prosessor, og det ventes at Apples taletjeneste Siri vil gjøre det enklere å finne filmer og annet innhold – rett og slett ved at du snakker til Apple TV og forteller den hva du vil se. Det skriver Buzzfeed.

iPad Pro og ny iPad mini

Ryktene om en større iPad har versert lenge, og kilder 9to5Mac har snakket med hevder Apple vil lansere en iPad Pro onsdag kveld, sammen med en ny versjon av iPad mini (iPad mini 4).

Tidligere lekkasjer og rykter indikerer at iPad Pro (eller hva som blir det endelige navnet) vil få en skjerm på mellom 12,3 og 12,9 tommer med en oppløsning på 2732 x 2048 piksler. Vi snakker altså om et virkelig stort nettbrett. Sannsynligvis vil nettbrettet være utstyrt med den samme A9-prosessoren som kommer i iPhone-ene.

OS X El Capitan lanseres i endelig versjon

Virtuelle skrivebord har blitt lettere å administrere. Bare dra et program fra det ene til det andre.

Neste versjon av Apples operativsystem for Mac blir antagelig lansert i endelig versjon. Operativsystemet har navnet OS X El Capitan, og har fått en rekke nyheter blant annet relatert til brukergrensesnittet.

Her kan du lese vår sniktitt på en tidligere betaversjon av OS X El Capitan »

Lanseringen finner altså sted klokken 19:00 onsdag 9. september, og vi vil være til stede og liveblogge – og gi deg de siste nyhetene her på VG.no og på Tek.no.

Lurer du på hvordan Apples iPhone-modeller er å bruke i dag? Ta en titt på testene av iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Flere artikler

  1. Slik er nye iPhone 6S

  2. Slik var Apple-lanseringen

  3. Apple ventes å lansere billigere og mindre iPhone

  4. Nye iPhone 7 er vanntett

  5. Nye iPhone beholder det gamle designet, men alt er nytt på innsiden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder