SURFER MYE: Ungene er mer på nett enn foreldrene tror. Foto: StocXpert

Seks av ti voksne finner venner på nettet

- og barn surfer mye mer enn foreldrene tror

(VG Nett) Det er ikke bare barna som finner venner på nettet, viser en ny undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er ikke bare gamle venner som skaper et behov for kontakt på nettet. Tjenester som Møteplassen og Match skaper nye venner på en måte som Facebook ikke gjør. Det fører til at selv voksne mennesker har en god del nettvenner.

- Seks av ti voksne har funnet nye kompiser gjennom Internett. Barna treffer flere enn de voksne på nettet, sier IT-sikkerhetsekspert Per Hellqvist i firmaet Symantec til VG Nett.

Firmaet har hentet inn data til undersøkelsen fra flere europeiske land, inkludert Sverige. De tallene som gjelder for Sverige er relativt talende for Norden generelt.

Oppsiktsvekkende resultat

Undersøkelsen viser også at folk er interessert i å flørte på nettet. Hver femte voksne person har flørtet på nettet, med den de er i forhold med eller noen de ønsker å komme i forhold med. Likeledes oppgir en god del av de som svarte på undersøkelsen at internett har reparert forholdet. Hele 14 prosent mener at de har fått bedre kontakt med den bedre halvdelen etter å ha brukt internett.

I undersøkelsen er foreldrene intervjuet separat fra barna, og resultatet er oppsiktsvekkende.

- Barna treffer i snitt seks personer online, det gjelder naturligvis å være litt forsiktig med hvem de treffer, sier Hellqvist.

Har ikke oversikt

Barn surfer på nettet som aldri før, men vet egentlig foreldrene hvor mye ungene er på nettet? Ikke ifølge en undersøkelse utført av sikkerhetsfirmaet Symantec.

- Det var interessant å se forskjellene på hvor mye foreldrene tror barna er online, og hva barna selv sier, forteller Hellqvist til VG Nett.

Leserne diskuterer:Hva synes dere om foreldre som sniker på barnas PC?

- Barna er dobbelt så mye på nett enn det foreldrene tror, sier Hellqvist. Mer oppsiktsvekkende er kanskje foreldrenes manglende kunnskap om hva barna bedriver på nettet.

- Mange sier ganske ærlig at de ikke vet hva barna gjør online, sier Hellqvist. At foreldrene ikke følger med er ikke nødvendigvis en konsekvens av manglende IT-kunnskaper, slik det kanskje kan virke på overflaten. Det er litt rart siden Sverige, Norge og Finland er IT-nasjoner, sier Hellqvist.

- Det er kanskje rett og slett et ærlig svar, sier han.

Seks av ti foreldre mener også at barna tilbringer for mye tid på nettet, noen ganske mange av barna selv er enige i. Hele 45 prosent av barna som svarte på undersøkelsen mener at de selv tilbringer for mye tid på nettet.

IT gjør deg sosial

En konsekvens av den økte koblingen mellom Internett og sosiale ressurser gjør at folk er mer sosiale foran PC-en enn det en skulle tro.

Les også:Slik surfer barnet ditt trygt på nett

- Det har blitt lettere å holde kontakt med nye og gamle venner gjennom Facebook og andre sosiale tjenester. Prisaspektet er med på å gjøre tjenestene populære. Det koster langt mindre å holde kontakten med et stort vennenettverk på Facebook enn i levende live og på telefonen.

- Å holde gamle kontakter og skaffe nye er billig og en bra del av den nye hverdagen, sier Hellqvist.

- Selv har jeg mye kontakt med familien hjemme via webcam og slikt når jeg er på reise i USA, sier han.

Med nye nettider kommer også nye nettvaner. De sosiale tjenestene vinner terreng over andre og eldre tjenester som epost. Det er allikevel langt igjen før epost vippes av tronen som viktigste kommunikasjonskanal for brukerne viser undersøkelsen.

Barna vil ha regler

I Norden er foreldrene relativt frigjorte når det gjelder barnas nettbruk. Foreldrene setter kanskje ikke tydelige nok grenser viser undersøkelsen. Det gjør at barna ikke har klare retningslinjer for hvordan de skal gå frem på nettet.

Les også:Norge verst i nettmobbing

- Barna etterlyser selv regler for nettbruken, sier Hellqvist.

Han påpeker at det er viktig at foreldrene betrakter tiden ved datamaskinen som en hvilken som helst aktivitet. Andre aktiviteter som sport og musikk blir fulgt opp, men ikke barnas nettbruk.

Et engasjement i barnas aktiviteter fører også til et bedre bånd mellom barna og foreldrene. Det er nødvendig for at barna skal stole nok på foreldrene til å komme til dem med ubehageligheter.

- Det er viktig at man kan komme til mamma eller pappa og fortelle om det man opplever, sier Hellqvist.

Samtidig er det viktig å la barna skjønne at det følger med et ansvar for hva de bedriver tiden med på nettet. I motsetning til det de fleste tror, er man som regel ikke anonym på nettet.

- Faren ligger i oppfattede anonymiteten som gjør at man kanskje gjør ting som man ikke hadde gjort i skolegården, sier Hellqvist.

Undersøkelsen ble gjort blant over 6400 voksne og 2600 barn fra 14 land verden over i løpet av høsten 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder