N79 er god på absolutt alt, men krever presise og elegante fingre. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

Test: Nokia N79: Designmobilen som er god på nesten alt

N79 er en skikkelig funksjonsrik multimediamobil til en grei penge. Men den feiler på ett viktig punkt.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

Nokia N79 scorer høyt i de aller fleste kategorier - rett og slett fordi Nokia har gjort det aller meste veldig rett. Til en pris du kan leve med får du en god mobil med ekstremt mange muligheter og en fabelaktig MP3-spiller.

Se flere bilder av N79

Telefonen ser kanskje kjedelig ut i første øyekast. Den er normal i størrelse, og har en design de fleste kan kjenne seg igjen i. Likevel har den noen små detaljer som gjør designen litt interessant, og hvitfargen på fremsiden gjør telefonen noe mer egenartet.

Med i salgspakken får du tre bakdeksler i forskjellige farger. Når du bytter ut bakdekselet, endrer også temaet i menyene og bakgrunnsfargen på skrivebordet seg automatisk.

Elendige taster

Det går nok an å mene at flate taster er bra for designen. Men det er i alle fall sikkert at de flate tastene til N79 er elendige å skrive på.

Det som irriterer oss mest, er imidlertid at legg på-tasten er opphøyd på en slik måte at den er veldig enkel å treffe når du skal trykke på 3-tallet. Når det skjer lukkes for eksempel tekstmeldingen på et øyeblikk, og du må hente den frem igjen.

Dette er bare det verste eksempelet på taster som er plassert midt oppi masse opphøyde taster som kreves presisjon for å treffe. Også slettetasten, menytasten og 1-tasten er offer for dårlig tasteløsning. At også navigasjonstasten er flat og vanskelig å bruke hjelper ikke.

Med elegante fingre og tilvenning er det mulig dette er fullt mulig å leve med - men for oss ble dårlige tasteløsning et evig irritasjonsmoment.

Har det meste

Talekvaliteten er godkjent og batterilevetiden er grei. Videre har telefonen et vell av gode proffunksjoner som en god e-postleser, en grei nettleser, oversiktlig kalender og avansert adressebok - selv om den på proffsiden ikke når helt opp til Nokias egen E-serie som er enda bedre rustet for avansert proffbruk.

N79 er også godt rustet med teknologi. Både GPS, Wi-fi, super-3G og Edge er på plass, slik at du både kan bruke mobilen til navigering, og surfe i de raskeste hastighetene i det trådløse nettverket hjemme eller i mobilnettet. I tillegg er telefonen blant de raskere i Nokias N-serie.

N79 er en skikkelig god MP3-spiller. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

God musikkmobil

Det er på multimedia N-serien er ment å være best på. N79 er ikke noe unntak, og spesielt musikkspilleren er svært god. Med 4 GB minnekapasitet, 3,5 millimeters minijack og suveren lydkvalitet er N79 et godt alternativ til MP3-spilleren.

Kameraet er også godkjent, men det er tydelig at dette ikke er prioritert aller høyest. Vi setter pris på at geomerking er på plass, slik at du kan se nøyaktig hvor bildene ble tatt, og alle bildene er lett å laste opp på for eksempel Flickr. Videofunksjonen til kameraet er også svært god.

Med en prislapp på rundt 3500 kroner er N79 slett ikke N79 en dårlig telefon, men vi synes det er vanvittig plagsomt at tastene er så dårlige. Da er tastene til Nokia N82 faktisk bedre - og det er en like god telefon ellers.

Skal du ha bedre taster, finnes det en rekke alternativer. Nokia N95 8GB har både større skjerm, mer minne og bedre taster - men da må du ut med nesten en tusenlapp ekstra. Andre alternativer som leverer på alle områder er Sony Ericsson C905 og Samsung I8510 Innov8 som er også er kongene på kamerafronten.

Sony Ericsson W760i er et godt alternativ som også har god lydkvalitet og skikkelig gode taster, men er ikke en smarttelefon.

Du kan lese hele testen av N79 hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder