Det er ikke alltid like lett å velge mobil til yngstemannen. (Foto: Istockphoto / Jacek Chabraszewski)

Stor samletest: Mobiler for barn: De beste barnemobilene

Skal du kjøpe mobil til barnet? Her er de tryggeste valgene.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

Barn får sin første mobiltelefon i stadig yngre alder, og i dag har faktisk ni av ti tiåringer sin egen mobiltelefon. Det er heller ikke uvanlig at også seksåringer har mobiltelefon.

At telefonen datt ut av lomma under sykling, ble gjenglemt i garderoben eller falt i sølepytten er en vanlig problemstilling for de minste mobilbrukerne. Det er dessuten ikke lett å holde styr på mobilregningen.

Vi har testet ti telefoner du kan kjøpe for under tusenlappen uten abonnement eller med kontantkort. Dermed kan du holde styr på hvor mye penger du fyller på telefonen, samtidig som det ikke koster skjorta om telefonen uheldigvis tok en dukkert eller ble ødelagt i skolegården.

Vi anbefaler:

Nokia 3500 Classic
Nokia 3500 Classic er et mønsterstykke i hvordan en skal lage en billig telefon funksjonell. Nokia 3500 Classic er et knallbra kjøp. Med grei batterilevetid, svært gode taster og raske og forståelige menyer. Dette er en god mobil til nybegynneren.

I tillegg har telefonen mye musikkmuligheter og en solid pakke med funksjoner, noe som gjør telefonen godt egnet for litt eldre barn og ungdom som også vil bruke telefonen som musikkspiller eller til mobilspill.

Telefonen er også godt bygget, og vil sannsynligvis tåle litt mer enn gjennomsnittet i prisklassen. Vi anbefaler derfor 3500 Classic.

* Pris: 900 kroner
* Størrelse og vekt: 10,7 x 4,5 x 1,4 cm, 81 gram
* Batterilevetid: 3 timer taletid, 12 døgn hviletid
* Kamera: 2 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: God
* Musikkspiller: Ja
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Ja

Les test av 3500 Classic »

Sony Ericsson W200i
W200i er Sony Ericssons billigste musikktelefon. Likevel fungerer den helt utmerket som mp3-spiller, og kan sammenlignes med musikktelefoner som er en tusenlappen eller to dyrere. Dette er en billig og god telefon til eldre barn og ungdom som vil ha en mobil og en musikkspiller.

Telefonen har også en rekke underholdende spill og programmer, og treffer dermed spikeren på hodet hos den yngre målgruppen.

* Pris: 900 kroner
* Størrelse og vekt: 10,1 x 4,4 x 1,8 cm, 85 gram
* Batterilevetid: 7 timer taletid, 15 døgn hviletid
* Kamera: 0,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: Middels
* Musikkspiller: Ja
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Ja

Les test av W200i »

Trygge kjøp:

Nokia 6085
Mange barn ønsker seg en mobil som kan åpnes og lukkes, noe som også er en fordel fordi skjermen ligger bedre beskyttet og ikke blir oppripet like lett som ellers. Nokia 6085 er en slik mobil, som i tillegg har gode taster og god brukervennlighet.

Skjermen til 6085 er dessverre litt blass og uskarp, noe som gjør at den ikke er blant de beste til mobilspill og annen moro.

Telefonen egner seg også til litt eldre barn som vil bruke mobilen som mp3-spiller, siden den har plass til minnekort. Dette må du imidlertid kjøpe i tillegg, så vel som et bedre hodesett.

* Pris: 950 kroner
* Størrelse og vekt: 9,2 x 4,6 x 2,3 cm, 84 gram
* Batterilevetid: 5 timer taletid, 10 døgn hviletid
* Kamera: 0,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtt: God
* Musikkspiller: Ja
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Ja

Les test av 6085 »

Sony Ericsson T250i
T250i leverer varene på de fleste områdene den er laget for. Lyden i samtaler er god, det er null problem å skrive tekstmeldinger så det suser, og den er laget i solide materialer. Dermed er den både enkel i bruk, og den bør tåle en tur i bakken.

Dessverre har T250i et dårlig kamera, og du kan ikke installere nye spill på telefonen.

T250i er et godt valg dersom du vil kjøpe en enkel telefon uten all verdens funksjoner. Dermed passer telefonen best for de yngste mobilbrukerne.

* Pris: 800 kroner
* Størrelse og vekt: 10 x 4,5 x 1,3 cm, 82 gram
* Batterilevetid: 7 timer taletid, 12,5 døgn hviletid
* Kamera: 0,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: Dårlig
* Musikkspiller: Nei
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av T250i »

Nokia 3110 Classic
3110C har først og fremst gigantiske taster, noe som gjør det lett å skrive tekstmeldinger. Nokia har også lagt inn et forenklet menysystem, slik at det er svært lettforståelig å for eksempel lagre telefonnumre. Det gjør at telefonen egner seg godt for nybegynnere.

Tekststørrelsen i SMS-ene er justerbare, og talekvaliteten i samtaler er god. Skjermen er i minste laget, og kanskje for liten til de som er spesielt interessert i mobilspill.

3110 Classic har også en grei musikkspiller.

* Pris: 900 kroner
* Størrelse og vekt: 10,85 x 4,57 x 1,56 cm, 87 gram
* Batterilevetid: 4 timer taletid, 15 døgn hviletid
* Kamera: 1,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: God
* Musikkspiller: Ja
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Ja

Les test av 3110 Classic »

Midt på treet:

Motorola F3

Motorola F3 er en tynn, lett og pen mobiltelefon som koster 300 kroner. Tykkelsen er faktisk bare ni millimeter, noe som også gjør F3 til en av markedets tynneste telefoner.

Skjermen på telefonen er alfanumerisk, og kan vise to tekst- eller nummerlinjer. Den kan ikke vise grafikk eller farger. Tallene og bokstavene på skjermen er av den typen som du finner i kalkulatorer.

At skjermen ikke kan vise grafikk begrenser telefonens muligheter. Du har for eksempel ikke en vanlig meny slik du er vant til fra vanlige telefoner. Motorola har imidlertid løst dette greit ved å inkludere talehjelp, og på denne måten forklarer telefonen hva de forskjellige funksjonene gjør og hvordan du bruker dem.

Telefonen egner seg godt til ringing, men er litt knotete til å skrive SMS på. Dermed er nok telefonen neppe noe for de yngre mobilbrukerne, som ofte skriver tekstmeldinger i stedet for å ringe.

* Pris: 300 kroner
* Størrelse og vekt: 11,4 x 4,7 x 0,9 cm, 68 gram
* Batterilevetid: 8,3 timer taletid, 12,5 døgn hviletid
* Mobilspillstøtte: Ne
* Kamera: Nei
* Musikkspiller: Nei
* Radio: Nei
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av F3 »

Sony Ericsson K220i
Sony Ericsson K220i er en billig telefon som fungerer greit de grunnleggende mobilfunksjonene: Ringe og sende tekstmeldinger. Bruker du telefonen til noe mer enn dette, bør du se deg om etter bedre alternativer.

K220i er heller ikke like brukervennlig som flere av de andre telefonene i testen, blant annet på grunn av en liten og utydelig skjerm.

* Pris: 700 kroner
* Størrelse og vekt: 10,3 x 4,6 x 1,67 cm, 82 gram
* Batterilevetid: 8 timer taletid, 13 døgn hviletid
* Kamera: 0,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: Dårlig
* Musikkspiller: Nei
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av K220i »

Sony Ericsson Z320i
Sony Ericsson Z320i en en snerten liten kamskjellstelefon som både har pen design, sylskarp skjerm, grei oppløsning på kameraet. Det er ikke vanlig kost på en mobil som koster under tusenlappen.

Dessverre er telefonen elendig på SMS, som jo er noe av det viktigste hos yngre mobilbrukere. Ordboken mangler nemlig mange elementære norske ord, og å legge til nye ord er en tålmodighetsprøve på grunn av dårlig oppsett i SMS-funksjonen. At ordboken også er ulidelig treg, hjelper ikke.

* Pris: 900 kroner
* Størrelse og vekt: 8,7 x 4,7 x 2 cm, 90 gram
* Batterilevetid: 7 timer taletid, 13 døgn hviletid
* Kamera: 1,3 megapiksler, videofunksjon
* Mobilspillstøtte: God
* Musikkspiller: Ja
* Radio: Nei
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av Z320i »

Nokia 2310
Nokia 2310 har et menysystem som er vanvittig enkelt å bruke, slik at selv de mest uerfarne mobilbrukerne burde greie å finne frem de funksjonen de bruker mest uten problemer.

Men 2310 tilfredsstiller ingen som har noe større behov enn dette. Her får du nemlig ikke kamera eller muligheter for å sende MMS-meldinger. Du kan heller ikke installere ekstra programmer og spill, og telefonen har ikke musikkspiller.

Telefonen har en bitteliten skjerm med lav oppløsning, og egner seg verken til bilder eller avanserte spill.

* Pris: 450 kroner
* Størrelse og vekt: 10,5 x 4,4 x 1,9 cm, 85 gram
* Batterilevetid: 6 timer taletid, 16 døgn hviletid
* Mobilspillstøtte: Middels
* Kamera: Nei
* Musikkspiller: Nei
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av 2310 »

Styr unna:

Samsung X160
Samsung har også laget en telefon av det helt enkle slaget. Dessverre går Samsung på en solid smell og bommer på et av de mest elementære områdene for en mobiltelefon: Talekvaliteten. Lyden i samtaler blir nemlig både hul og utydelig.

Som om dette ikke var nok, setter Samsung spiker nummer to i kista ved å gi telefonen dårlige SMS-egenskaper. Selv de tålmodigste sjeler vil irritere seg over ventetiden fra du trykker inn tastene til bokstavene vises på skjermen.

* Pris: 600 kroner
* Størrelse og vekt: 8,7 x 4,4 x 2 cm, 76 gram
* Batterilevetid: 6 timer taletid, 16 døgn hviletid
* Kamera: Nei
* Mobilspillstøtte: Middels
* Musikkspiller: Nei
* Radio: Ja
* Minnekortstøtte: Nei

Les test av X160 »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder