Denne håndfrien har kanonbra lydkvalitet. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Jawbone: Mote-håndfri med suveren lyd

Suveren lydkvalitet, støydemping av en annen verden og spenstig design.

 • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Jawbone har kommet med to nye håndfrier til det norske markedet. Da vi testet Jawbone 2 kunne vi konstatere at støyfiltreringen er enormt god.

Les testen av Jawbone 2

De to nye håndfriene heter Jawbone Prime og Jawbone Earcandy. De to er prikk like, både ut- og innvendig, men mens Prime kommer i tre stilrene og seriøse farger kommer Earcandy i fire knæsje farger.

I første omgang er det Prime som kommer til Norge, først i fargen svart og i løpet av juli også i mocca og platinum. Om Earcandy i gult, grønt, lilla og rosa kommer hit til lands er ikke avgjort ennå.

Spenstig design

Prime har stilrene farger og et mønster som vekker oppsikt. Earcandy kommer i fire knallfarger, for deg som virkelig vil skille deg ut. Det er ingen tvil om at Jawbone Prime er laget for å lokke til seg de som synes vanlige grå håndfrier er kjedelige.

Ellers er Prime utformet på vanlig måte med en utvekst som stikkes inn i øret, og en avtagbar ørebøyle. Det følger med seks øreputer for å sikre at håndfrien passer forskjellige ører, og tre av dem fester seg også i ytre øregang slik at du ikke skal trenge ørebøylen.

Den nye håndfrien kommer i mange farger. (Pressefoto)

Prime er nesten umerkbar på øret, og det blir heller ikke ubehagelig med tiden. Håndfrien sitter som støpt også uten ørebøylen.

Tastene er skjulte, og ligger midt på dekselet for å ta telefonen eller få håndfrien til å koble seg til mobilen. Med de to tastene på Jawbone Prime kan du ta telefonen, avvise samtaler, justere volum og litt andre småting.

Enkel å sette opp

Som alltid, er det enkelt å koble håndfrien til mobilen. Når du slår på Jawbone Prime for første gang, setter den seg i paringsmodus. Du velger så å søke etter Bluetooth-enheter med mobilen, velger Jawbone Prime og trykker inn fire nulltall når du får spørsmål om passord.

Håndfrien lader via USB eller fra strømnettet. Med i pakken får du nemlig en praktisk boks du stikker i strømnettet som har utgang for USB, og dermed trenger du bare én ladekabel.

Det følger dessverre ikke med halssnor eller noen annen bæreanordning i pakken. Det gjør at du enten må ha håndfrien på øret, eller at den må ligge i lomma med stor fare for at den slår seg både på og av.

Håndfrien er liten og hendig. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Suveren lyd

På fullt volum er volumet og talekvaliteten så god at Jawbone Prime setter de fleste mobiltelefoner i skyggen. Du hører mottakeren klokkeklart, og stemmen er like naturtro som når du holder mobilen mot øret.

Som i alle Bluetooth-håndfrier, er det lyden som går andre veien som er problemet. Men i Jawbone Prime er lyden nesten like god som om man snakker rett i mobiltelefonen, noe som er ganske uvanlig.

Jawbone Prime kan lades i stikkontakt eller i PC-en. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Heftig støyfiltrering

Som Jawbone 2, har Jawbone Prime en aggressiv støyfiltrering som fjerner det meste av bakgrunnsstøy. Vi kunne uten problemer sette musikk så høyt at vi knapt hørte oss selv, mens motparten såvidt merket at det var musikk i bakgrunnen. Dette er imponerende.

Det var heller ingen problemer å snakke i håndfrien på trikken, i bussen, i bilen eller mens vi spaserte parallelt med en trafikkert bilvei. Lyden i øret ditt er kraftig nok til at du kan ha mye støy rundt deg før du sliter med å høre motparten, og støyfiltreringen er god nok til at motparten ikke merker trafikken.

Måten den gjør dette på, er den samme som før. En liten gummidings på håndfrien får kontakt med kinnet ditt, og måler vibrasjoner. På den måten "føler" den at du snakker. I tillegg har Jawbone satt to mikrofoner i håndfrien, slik at den klarer å skille stemmen din best mulig fra generell støy i omgivelsene.

Prime skal også være beskyttende mot vind. Dessverre var det lite vind i testperioden. Jawbone 2 skulle imidlertid også filtrere bort vind, men da vi testet denne syntes vi ikke håndfrien fungerte noe bedre mot vinden enn vanlige håndfrier.

Alt i alt kan vi anbefale Jawbone Prime hvis du snakker mye i telefonen. (Pressefoto)

Konklusjon

Jawbone Prime vil koste omtrent 1200 kroner veiledende, og ligger dermed helt på pristoppen når det kommer til Bluetooth-håndfrier. Dette er mye å betale for en håndfri.

Heldigvis er lydkvaliteten helt i toppsjiktet, samtidig som støyfiltreringen er den beste vi har vært borti. Du kan snakke i telefonen både ved motorveien og på anleggsområder, nesten helt uten at motparten merker noe som helst.

For de som snakker mye i mobilen, kan Jawbone Prime absolutt være verdt pengene. Mange vil nok også bla opp pengene med designen i bakhodet. Jawbone har gjort et plausibelt forsøk på å gjøre Jawbone Prime til et moteikon, eller iallfall å gjøre håndfrien godkjent blant moteentusiastene.

Dersom du ikke ønsker å bruke 1200 kroner på en håndfri, finnes det mange gode alternativer til en langt rimeligere penge. For 200 kroner får du en Samsung Wep250 som fungerer helt greit. For 400 kroner får du en Plantronics Explorer 370, som tåler regn og ruskevær. Er designen viktig kan du også se på Jabra JX20, som er en liten håndfri i rustfritt stål. Er du ute etter god støyfiltrering kan du også se på forgjengeren til Jawbone Prime, Jawbone 2, som koster 200 kroner mindre enn nykommeren.

Les flere håndfri-tester

Les også

 1. Test HTC Magic: Magi mellom fingrene

  Vi har testet den første Android-mobilen i Norge, HTC Magic.
 2. Test: Nokia N97: Vi tester Nokias toppmodell

  N97 er Nokias nye flaggskip, som har fulltastatur, alt av teknologi og enkel tilgang til Facebook.
 3. Test: Dovado UMR trådløs ruter: Trådløs ruter: Internett via mobilnettet i ferien

  Her er dingsen som lar deg bruke mobilt bredbånd akkurat som du bruker trådløst nett hjemme.
 4. Lynraskt nytt 4G-mobilnett

  Vi har fått demonstrert Norges neste generasjons mobilnett. Og det går lynraskt!
 5. Sniktitt: Samsung Jét: Vi har prøvekjørt den lynraske Jét-mobilen

  Jét skal være smartere enn en smarttelefon, og skal danke ut «en viss telefon». Kan det være noe i det Samsung sier?

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Test: Plantronics Voyager Pro: Håndfri for proffene

 2. Ørepynt med heftig støykansellering: Test av Jawbone Icon håndfri til mobil

 3. Trådløs håndfri for proffene: Test av Avantalk AH5

 4. Test Jabra Halo: Stilrent hodesett uten ledning

 5. Test: Håndfri i stor stil

Fra andre aviser

 1. Utfordrer Apple Watch

  Bergens Tidende
 2. Smart tilbehør til mobilen

  Bergens Tidende
 3. Smart tilbehør til mobilen

  Aftenposten
 4. Julegavetips til mobildingser

  Aftenposten
 5. Samsung lanserer smartklokke

  Bergens Tidende
 6. Samsung lanserer smartklokke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder