TOPPMODELL: Huawei Mate S er det nyeste flaggskipet fra Huawei. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no ,

Nye Huawei: Konkurrentene må passe seg!

Huaweis toppmodell i aluminium er syltynn og lekker, og overbeviser på nesten alt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Huawei Mate S er det nyeste flaggskipet fra Huawei, og med en skjerm på 5,5 tommer, aluminiumschassis og topp spesifikasjoner er dette en telefon som konkurrerer direkte med toppmodellene fra blant andre Samsung, Apple og Sony.

Av andre telefoner med omtrent samme skjermstørrelse finner vi Sony Xperia Z5 Premium, Apple iPhone 6S Plus, Samsung Galaxy S6 Edge+, LG G4 og Samsung Galaxy Note 4.

Det er altså et ganske celebert selskap Huawei Mate S skal kjempe i.

Telefonen er tynn og lekker å se på. Siden kantene skrår innover virker telefonen enda tynnere enn den er. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no ,

Da Huawei lanserte Mate S fikk de en del oppmerksomhet for at de kom før Apple med en skjerm med Force Touch-teknologi – altså en skjerm som kan kjenne hvor hardt du trykker. Det viser seg imidlertid at den modellen som kommer til Europa ikke får Force Touch.

Men som du kan lese i denne testen, er det rikelig med andre grunner til å kjøpe denne telefonen.

Super byggekvalitet og fantastisk skjerm

Mate S er laget i aluminium og byggekvaliteten er suveren. Den er bare 2,65 millimeter tynn i kantene, så selv om den er tykkere på midten føles og ser telefonen virkelig tynn ut. Kombinert med en skjerm som går helt ut i kantene og et glass som dekker hele fronten og skrår mykt ned mot aluminiumskantene rundt, så ser det hele virkelig lekkert ut.

Skjermen er knallbra, med fine farger og god lysstyrke og kontrast. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no ,

Skjermen har ikke 4K-oppløsning som i Xperia Z5 Premium, men med en Full HD-oppløsning (1080 x 1920 punkter) har den 401 bildepunkter per tomme – det samme som på iPhone 6S. Men punkttettheten er dårligere enn for eksempel Samsung Galaxy Note 4, som har en oppløsning på 1440 x 2560 punkter og hele 515 bildepunkter per tomme.

I praksis spiller det liten rolle, skjermen er sylskarp og har fantastiske farger. Siden det er en AMOLED-skjerm bruker skjermen også mindre strøm når det er mye svart i skjermbildet.

Ryddige og brukervennlige menyer

Huawei har lagt på sine egne menyer (EMUI 3.1) på toppen av Android. Vi mener brukergrensesnittet er av de bedre vi har sett, og menyene er ikke mer annerledes enn at du lett finner det du trenger. Huawei har også lagt til en god del smarte funksjoner, som at den varsler deg om apper som bruker mye strøm i bakgrunnen – og lar deg begrense appenes mulighet til å bruke bakgrunnsdata.

Slik ser brukergrensesnittet til Huawei Mate S ut. Foto: ,

Telefonen kommer med veldig gode programmer for å spille musikk og video, og det er også en del smarte funksjoner i galleriappen som ikke er standard i Android.

Noe av det vi setter mest pris på med Mate S, er fingeravtrykksleseren på baksiden. Den er utrolig kjapp, og lar deg låse opp telefonen uten at du må aktivere skjermen først.

Mate S er en svært rask telefon, og selv om den ikke vinner alle ytelsestestene oppleves den som en av de raskeste mobiltelefonene vi har vært borti. Maskinvaremessig er det meste på stell, men vi lurer litt på hvorfor den ikke har støtte for såkalt dual-band Wi-Fi, slik at du får utnyttet de nyeste trådløse ruterne fullt ut. Men bortsett fra det, har telefonen alt du forventer å finne i en toppmodell.

Topp kamera

Kameraet fortjener virkelig skryt – det er sjelden mobilkameraer er så gode som dette til å ta gode bilder i mange ulike situasjoner med autoinnstillingene. Og det er autoinnstillingene som er viktigst, det er tross alt det de aller fleste av oss bruker på et mobilkamera.

Her har vi skrudd på proff-funksjonen i kamera-appen. Foto: ,

Når kameraet i tillegg lar deg styre mange av innstillingene manuelt, som lukker, hvitbalanse og fokus, da er det bare å ta av seg hatten.

På Tek.no kan du se bilder tatt med telefonen »

Konklusjon og alternativer

Huawei Mate S er en av de beste telefonene du får til rundt 6000 kroner akkurat nå.

Vanntette Sony Xperia Z5 er et godt alternativ som koster noen hundrelapper mer. Den har en litt mindre skjerm – men ellers på høyde med Mate S og vel så det.

Hvis du vil gå en del opp i pris, og vil ha det beste av det beste – koste hva det koste vil – da er det antagelig en Sony Xperia Z5 Premium du bør gå for. Dette er markedets første telefon med 4K-skjerm, den er ekstremt godt utstyrt, og den er i motsetning til Mate S helt vanntett.

Ta også en kikk på Samsung Galaxy S6 Edge+, som er en knallgod telefon til omtrent samme pris som Z5 Premium, men som ikke er vanntett – og heller ikke har den samme høye skjermoppløsningen som Z5 Premium.

Liker du best Apple-produkter, er selvfølgelig også iPhone 6S Plus et knallbra alternativ.

Les hele testen på Tek.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder