KNUST: Glasset knuser, telefonen blir treg eller en ny modell lokker med nye spesifikasjoner og bruksområder. Det kan være mange grunner til at en iPhone gjør jobben bare i tre år. Foto: KYRRE LIEN/VG

Apple: Folk bytter iPhone etter tre år

En ny Apple iPhone, til flere tusen kroner, beholdes i tre år før den byttes ut.

Artikkelen er over tre år gammel

Det innrømmer giganten selv i forbindelse med en større miljøsatsing.

Tilbakemeldinger fra Iphone-brukere VG møtte i Oslo i dag tyder på at treårsanslaget stemmer forholdsvis godt med deres erfaringer.

«Etter flere års bruk, basert på førstegangseiere, anslås det at OS X og tvOS enheter vil brukes i fire år. iOS og WatchOS forventes å holde i tre år» skriver selskapet på sine egne nettsider.

Operativsystemet iOS er det som brukes i iPhone. De andre operativsystemene som omtales brukes i andre Apple-produkter.

Tidsrommet som angis er hvor lenge førstegangskjøperen beholder telefonen (eller de andre produktene) før vedkommende kvitter seg med den. Det betyr ikke at telefonen nødvendigvis er ødelagt. Det er ment å si noe om hvor negativt telefonene bidrar i et miljøperspektiv.

Les: Slik kan du få iPhonen til å virke dobbelt så lenge

Det kommer frem i forbindelse med at Apple innleder et ti dager langt samarbeid med World Wildlife Fund, hvor noe av overskuddet fra app-salget i deres butikk skal gå til miljøorganisasjonen.

Beskyldt for å gjøre telefonen tregere

Ifølge The Guardian forventes det at de som kjøpte Apples ett år gamle smartklokke, vil bytte den ut om et par år.

Eieren av en ny MacBook beholder den sannsynligvis i fire år før de, av en eller annen grunn, bytter den inn i en annen modell.

iPhone ladet ved sengen: - Plutselig våknet jeg av at det ble veldig varmt, telefonen eksploderte og flammene sto fra den.

Apple har tidligere blitt beskyldt for å gjøre telefonen tregere, når en ny modell blir lansert, og for ikke å ha tilbudt operativsystemoppdateringer, for eldre telefoner, skriver den britiske avisen.

I fjor ble et søksmål på over fem millioner amerikanske dollar (over 40 millioner kroner, journ. anm) lansert mot Apple. Et gruppesøksmål beskyldte Apple for planlagt foreldelse ved å påtvinge iPhone 4s-brukere iOS9-programvaren. Ifølge saksøkerne så svekket det telefonens kapasitet betydelig, skriver Apple Insider.

– Ikke tilstrekkelig

Gundstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, mener en holdbarhet på tre år kommer i klinsj med det norske reklamasjonsregelverket.

FAGDIREKTØR: Gundstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walther Jacobsen /FORBRUKERRÅDET

Du kan nemlig reklamere opptil fem år, avhengig av hvor lenge det du har kjøpt er ment å vare.

– At en telefon bare har en holdbarhet på tre år, er ikke tilstrekkelig av det vi burde kunne forvente, sier han.

Forbruker: Telefonene blir veldig mye dårligere

Instefjord forteller at de opplever en økende utfordring til holdbarhet og reparerbarhet.

Han tar til orde for å innføre obligatorisk holdbarhetsmerking også på smarttelefoner.

– En obligatorisk merking som viser antatt holdbarhet og reparasjonbarhet vil være viktig informasjon for forbrukerne når de bestemmer seg for hvilket produkt de vil kjøpe, sier han.

Frankrike er blant landene som har innført lover for å bekjempe kort holdbarhet. Lovgivningen, som trådte i kraft i mars 2015, gir en bot på 15.000 euro (cirka 140.000 kroner) dersom produsenten ikke synliggjør overfor forbrukeren den reelle holdbarheten til produktet.

Fra og med i år er også produsentene nødt til å reparere eller erstatte, uten ekstra kostnad, hvert defekt produkt innen to år etter at det ble kjøpt.

Batteriet er problemet

Kurt Lekanger, testsjef i Tek.no, mener at tre til fire års holdbarhet på Apple-produktene høres ut som en forholdsvis lang levetid.

– Man bytter jo mobil langt oftere enn hvert tredje eller fjerde år i Norge. Det er urealistisk at en telefon skal holde i fem år, mener Knut Lekanger.

Han sier det i hovedsak skyldes batterienes levetid.

– I de nyeste mobilene på markedet, finnes det ikke utskiftsbare batterier. Dette henger sammen med at det blir større forventninger til at mobildesignet blir tynnere og tynnere. Etter tre-fire år blir batteriet dårlig, det er naturens gang, og da skifter de aller fleste ut telefonen, sier Lekanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder