Sony Xperia XA er lekker å se til, men frustrerende å bruke. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av Sony Xperia XA: En lekkerbisken

Telefonen er skikkelig frustrerende i bruk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sony Xperia XA er en telefon med flott design og byggekvalitet til å koste under 3000 kroner. Skal jeg være helt ærlig hadde jeg rett og slett håpet at denne skulle innfri, for det mangler litt på de spennende designvriene i de lavere prisklassene. Men kombinasjonen av fysiske innsparinger og en programvare som ikke er helt i vater gjør at du bør tenke deg om før du eventuelt går til innkjøp av denne.

Trekkplasteret her er en fem tommer stor skjerm som omtrent er rammeløs på langsidene. Det er kombinert med at glasset over skrår svakt ut mot sidene. Resultatet blir en svært pen telefon som skiller seg tydelig ut på design.

Det skal forresten nevnes at Xperia XA ikke er vanntett, slik tidligere Xperia-modeller fra Sony har vært. Den har heller ikke fingerleseren som vi ser dukke opp i stadig rimeligere modeller.

Skjermen er god nok, selv om den bare har HD-oppløsning, og ikke full-HD eller mer. God lysstyrke og fin fargegjengivelse bidrar til at den er flott å se til.

Men så fort jeg startet opp Spotify og Netflix på telefonen ble det åpenbart at lydvolumet den presterer på hodetelefonutgangen er for lavt. Jo da, den kan spille høyt nok gitt at lyden du spiller av er mikset høyt, men det er det ikke all lyd som er. Da blir det fort for lavt. Det er en god stund siden dette problemet var utbredt i telefoner.

Sony holder stadig på micro-USB-porten i bunnen av telefonen. Stadig flere skifter til nye USB type-C, som ikke kan settes inn feil vei. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Mange tregheter

Det hjelper ikke at telefonen skjemmes av tregheter rund baut. De oppstår ikke konstant, men fikler du med den i en times tid har du garantert rukket å irritere deg over plutselige stopp der de ikke har hørt hjemme. Resten av tiden er den rask nok, men man kan altså ikke stole på at den er det, og da stokker det seg for fingrene ganske ofte. Skulle ikke den knappen dukket opp nå?

At skjermen går helt ut til kantene er kjempetøft som designgrep. Jeg er selv veldig glad i Samsungs Galaxy S7 med avrundet Edge-skjerm, men av en eller annen grunn trykker jeg mye oftere feil på Sonys «designslektning».

Vi fikk tak i to testeksemplarer av denne telefonen for å sjekke om det kunne være noe galt med programvaren på det første. Men begge to skjemmes i stor grad av de samme problemene, inkludert meget følsomme skjermkanter. Noe av det første jeg gjorde med begge telefonene var å trekke ned toppmenyen ufrivillig bare ved å holde telefonen. Flere feiltrykk fulgte.

Begge de to telefonene spiser batteri. Det går med rundt 20 prosent strøm i halvtimen når skjermen er på og en eller annen app kjører. Spesielt virker det som om Wi-Fi kan trekke ganske mye på denne telefonen, gitt at strømforbruksoversikten er riktig. Det finnes strømsparefunksjoner tilgjengelig her, men med rundt to og en halv times brukstid i vanlig modus, er det et åpent spørsmål om Xperia XA varer hele veien fra morgen til kveld uansett. At telefonen er treg allerede på full guffe, uten Stamina Mode aktivert, gjør det dessuten lite ønskelig å aktivere sparemodusen.

Sony Xperia XA er en telefon som tar seg veldig pent ut i de fleste sammenhenger. Den kommer både i svart og mer lekne farger, som den limegrønne vi har med her. Hadde det enda vært så vel med ytelsen. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Kameraet innfrir

Den gledelige nyheten for Xperia XA er at kameraet innfrir noenlunde. Et åtte megapikslers selfiekamera i front tar ålreite bilder, forutsatt at du roter i menyene og skrur av skjønnhetsfunksjonen. Med programvaresabotasjen avskrudd blir selfiene ofte skarpe og fine, men det er fortsatt en liten kunst å finne riktig lys.

Hovedkameraet gjør en grei jobb det også, og bildene blir noenlunde bra innenfor prisklassen denne telefonen er i. Toppmodeller til to og tre ganger prisen tar naturligvis vesentlig bedre bilder, men så har også innmaten kostet vesentlig mer enn den du finner her. Sammenlignet med tidligere mellomprisene telefoner fra Sony selv, og andre, gjør Xperia XA det ganske ålreit her.

Mye av det vi trekker for i denne testen handler sannsynligvis om programvare. Vi skal ikke se bort fra at Sony kan få XA til å bli en meget god budsjettmobil. Om en stund. De to telefonene som har blitt brukt i testperiodene er imidlertid ikke så gode, og frustrasjonsnivået har vært nokså høyt i testperioden. Det til tross for at begge telefonene var utstyrt med siste programvare fra Sony, noe som visstnok skulle være viktig for opplevelsen.

Foto: Sony ,

Konklusjon og alternativer

Designen kan ingen ta fra Xperia XA, og hvis du liker den kan det hende dette er riktig telefon for deg. Men da bør du være en tålmodig sjel, som har tid til å vente litt og som ikke river deg i håret når ting stopper opp.

For alle oss som sliter mer med tålmodigheten er det langt bedre alternativ i salg. To av dem kommer fra Huawei. Den ene heter Honor 5X og den andre heter Huawei P9 Lite. Begge to kommer med en opplevd ytelse som banker Xperia XA ned i støvlene. Det skal ikke være nødvendig å vente så altfor lenge på en telefon. Ei heller en til rundt 3000 kroner, og det slipper du om du velger en av disse to.

Også Samsungs Galaxy A5 i nyeste versjon kan være et godt alternativ. Til rundt 3400 kroner får du en telefon bygget i glass og metall, som er flott å se til. Innmaten har en del til felles med den Xperia XA skilter med, men telefonen oppleves likevel som vesentlig raskere i bruk. Batteritiden er også vesentlig bedre enn den Xperia XA gir.

Også Motorola har supre alternativ. For deg som ikke har noe imot en større telefon er Moto X Play et meget godt alternativ, og selskapets Moto G-varianter har lenge vært blant de beste rimelige telefonene du kan kjøpe. En ny variant er på vei, men vi har foreløpig ikke fått testet denne.

Les hele testen av Sony Xperia XA på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder