PRESSER DE STORE: Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) krever at de store dataselskaper som Microsoft, innfører åpne standarder for at de i fremtiden skal kunne benyttes av det offentlige. Foto: Maria Gossé

Vil knuse Microsofts monopol

SV-statsråd utfordrer Bill Gates

Den rød-grønne regjeringen vil presse programvaregiganten Microsoft til å slippe andre aktører til.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) vil nemlig tvinge Microsoft og andre store dataselskaper til å gjøre programvaren sin leselig for andre operativsystemer.

Hvis de store selskapene ikke innfører såkalte åpne IT-standarder, kan de bli forbigått av myndighetene ved store offentlige innkjøp.

- Det skal ikke lenger være nødvendig med programvare fra store, internasjonale dataselskaper for å få tilgang til elektronisk informasjon fra det offentlige, sier Heidi Grande Røys.

SV-statsråden utfordrer dermed den unike posisjonen til verdens rikeste mann, Microsoft-gründeren Bill Gates.

- Jeg har ingenting imot Microsoft, så lenge de gjør programmene sine lesbare for andre og innfører såkalte åpne standarder, sier Grande Røys.

- Hva mener du med åpen standard?
- Ta for eksempel SMS. Det er åpen standard og kan leses av alle, uavhengig hvilken telefontype du har eller hvilket abonnement du bruker. Men som bruker av en offentlig tjeneste på Internett, kan du risikere ikke å få tilgang til informasjon hvis du ikke har programvare fra en spesiell leverandør. Det vil vi endre på, sier hun.

Fri konkurranse
- Ingen ville akseptert at en offentlig etat nektet å snakke med deg fordi du hadde «feil» type telefon, eller hadde abonnement fra «feil» selskap, forklarer hun.

Grande Røys vil sikre at du kan laste ned skjemaer og få tilgang til all informasjon på offentlige nettsider, uansett hvilket operativsystem du bruker på din datamaskin.

- Ta for eksempel programmet Word, som brukes av mange. Det bruker en lukket standard. Hvis vi legger ut et Word-dokument på nettet, risikerer vi at flere ikke klarer å lese det, hvis de ikke har Microsoft-programvare.

- Så du vil ta rotta på Microsoft?
- Nei, da. Microsoft er store innen enkelte områder, for eksempel operativsystemer og kontorstøtte. Andre selskaper dominerer på andre områder. Vi vil sikre fri konkurranse. Det skal ikke være slik at du skal tvinges til å kjøpe en spesiell programvare for å bruke offentlige tjenester på Internett, sier Røys.

Kommer til å svi
Nå setter hun ned et standardiseringsråd, som skal foreslå hvilke standarder som skal være obligatoriske, og hvilke som kun skal være anbefalte, for offentlig virksomhet. I IT-meldingen som kommer til høsten vil dette konkretiseres.

- Hva vil dette koste?
- Tilpasning av standarder vil medføre kostnader for etater og kommuner på kort sikt. Det kommer nok til å svi. Men dette kan gjøres gradvis, for eksempel i forbindelse med at en kommune uansett må oppgradere dataparken sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder