Vi viser deg hvordan du beholder den nye mobilen din ny litt lenger. (Foto: Istockphoto / Isaac Santillan)

Hold mobilen din i live

Her er tipsene som redder mobilen din.

Silje Gomnæs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Det skal ofte lite til for å ødelegge en mobiltelefon. Du kan for eksempel slippe den ned i et ølglass. Det mange ikke tenker over, er at det som regel skal like lite til for å hindre at mobilen din blir ødelagt. Du kan for eksempel la være å slippe den ned i et ølglass.

I tillegg til sunn fornuft, finnes det en rekke andre triks du kan benytte for å holde mobilen din frisk så lenge som mulig.

Ved å ta bedre vare på mobilen sparer du penger, siden du ikke behøver å reparere den eller kjøpe ny så ofte.

1. Kle opp mobilen

Litt fuktighet og smuss under dekselet er nok til å ta livet av den skjøre elektronikken i telefonen din. For å beskytte telefonen mot dette, kan du gå til innkjøp av en bæreveske eller en spesiallaget tøypose. Disse finner du i tilnærmet alle mobilbutikker i landet, både fysiske butikker og nettbutikker.

En bæreveske beskytter mobilen din. (Foto: Istockphoto / Denis Pogostin)

Har du likevel greid å miste telefonen din i en søledam eller det nevnte ølglasset, kan det fortsatt være håp. Er du kjapp, kan du redde mobilen fra drukningsdøden.

Førstehjelp for klissvåte mobiler »

2. Ikke prat i regnvær

Selv om du har puttet mobilen i en bæreveske, tåler den ikke å bli utsatt for vannsprut. Bærevesker er nemlig langt ifra vanntette. Tar du en telefonsamtale i regnvær, kan du kort fortalt ikke skylde på noen andre enn deg selv om mobilen din blir ødelagt.

3. Ikke la mobilen passe nøklene

Det er en dårlig idé å oppbevare nøklene i samme lomme som mobilen. Årsaken er at nøklene riper opp både skjermen og resten av mobilen, slik at den kan se flere år eldre ut enn den egentlig er.

4. Ikke slit ut batteriet på skjermspareren

Ingen mobilbatterier varer evig, og kan kun lades opp et visst antall ganger før det takker for seg. Hvis du vil at batteriet i telefonen din skal vare så lenge som mulig, bør du være obs på hvilke funksjoner som trekker mye strøm.

Du er kanskje glad i å ha flotte animasjoner på skjermen, men dette trekker også en masse strøm fra telefonen. Ved å deaktivere skjermsparere og andre effekter kan du spare mye strøm.

Å ikke ha på 3G på mobilen gjør som regel at du kan legge til minst ett døgn med batteritid før du må lade telefonen på nytt.

Det finnes mange myter om mobilbatterier. Mange tror fortsatt at du må lade batteriet helt opp og helt ut for at det skal fungere best mulig. Dette er imidlertid ikke nødvendig med dagens batterier.

Les mer om batterimyter »

La noen som kan det reparere mobilen din. (Foto: Istockphoto / Luis Pedrosa)

5. Du er ingen mobilreparatør

Vi tør påstå at du sannsynligvis ikke er mobilreparatør av yrke, og bør derfor heller ikke prøve å være en. Å «reparere» mobilen med syl og annet verktøy for hånden har en lei tendens til å gjøre mer skade enn nytte. I tillegg bryter du garantien på telefonen din, og må betale for en profesjonell reparasjon selv om feilen er fra produsentens side.

6. Finn et verksted

Hvis mobilen din er ødelagt; finn et mobilverksted. Det enkleste er å levere inn telefonen der du kjøpte den. Verkstedet vil enten finne ut at feilen går på garantien slik at du ikke må betale, eller si at feilen er din egen skyld og sende deg en regning for reparasjonen.

Les om dine rettigheter ved ødelagt mobil »

Vil du ikke vente flere dager på å få telefonen din reparert, kan du gå til et verksted som reparerer telefonen på dagen.

7. Ikke vær en mobil-idiot

Eier du ikke folkeskikk når du bruker mobilen, kan du like gjerne risikere at noen andre tar telefonen din fra deg og kaster den i en vegg eller annet egnet sted. For å hindre dette kan du ganske enkelt passe på stemmevolumet ditt når du snakker i telefonen og la være å ta de mest personlige samtalene på bussen hjem.

Ikke tråkk på mobilen din - eller andres. (Foto: Istockphoto / Michele Princigalli)

8. Sunn fornuft

Det hender at mobilers levetid forkortes betraktelig på grunn av eierens manglende evne til å tenke fornuftig når telefonen ligger i hånden.

Føler du deg truffet, kan du memorere følgende smørbrødliste med råtips:

* Ikke bruk telefonen som rørepinne i drinken
* Mobilen er ikke flaskeåpneren din
* Ser du en spiker som stikker ut, ikke bruk mobilen som hammer
* Telefoner som ligger på gulvet blir ofte tråkket på og sparket
* Selv om du har en robust mobil, er den ingen isskrape til bilen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder