Her er en dvd-spiller montert på nakkestøtten slik at den i baksetet kan se film. I kollisjonen løsner den delvis og roterer rundt nakkestøtten. Personen i forsetet vil så treffe dvd-spilleren når hodet kastes tilbake etter først å ha blitt kastet framover i kollisjonen (Foto: ADAC).

Pass på dingsene i bilen

Feil- eller dårlig montering kan gjøre mobiltelefoner, GPS og DVD-spillere livsfarlige.

PC World Clas Mehus
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
PC World | ComputerworldForside | Computerworld

I disse dager er det mange som starter ferien i bilen, med naturlig tilbehør som DVD-spillere til barna i baksetet og GPS-er festet med sugekopp i vinduet, samt mobiltelefonen montert i en praktisk holder på dashbordet. I en ulykkessituasjon kan disse forverre utfallet.

Hvor er det tryggest?

At enheter som ligger løst i en bil kan forårsake ytterligere skader i en ulykke, er kjent for mange. Men har du tenkt på hvor god monteringen av annet utstyr er og hvor det er tryggest å montere det?

Det tyske selskapet ADAC har utført tester der blant annet GPS og mobiltelefonholder er plassert i kollisjonsputens utslagsområde, hvilket resulterer i at utstyret blir slått løs med høy kraft og flyr gjennom kupeen. I visse situasjoner kan også slikt utstyr være til hinder for at kollisjonsputer utløses riktig.

LES OGSÅ:Fem gps-er til bilferien

Her er en gps som var montert i fronten. Ved kollisjon bakfra blir denne kastet mot baksetet i bilen i høy hastighet (Foto: ADAC).

Testene viser også DVD-spillere montert på nakkestøtten med reimer som delvis løsner og forflytter seg over setet - og treffer bakhodet til personen i forsetet med stor kraft. Det er tryggere når dvd-spilleren er skrudd fast i festene til nakkestøtten.

Tenk sikkerhet!

Sikkerhet er med andre ord et punkt å tenke på både ved montering og ved innkjøp av utstyret. En del har for eksempel erstattet bilens originale hodestøtter med tredjeparts-løsninger med integrert skjerm. Utforming og byggekvalitet for slike trenger ikke å være like god som bilens originale hodestøtter.

Les hele artikkelen og se video hos PC World.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder