GOD PLASS: Skytjenester er lagring på store nettilkoblede servere som befinner seg ulike steder i verden. Foto:,Lyd og bilde

Her lagrer du best og mest i skyen

Få adgang til dine filer uansett hvor du er. Vi har testet tjenestene som tilbyr gratis gigabytes i skyen.

  • John Alex Hvidlykke (Lyd & Bilde)
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hvor er egentlig denne skyen?

Skylagringstjenester er i virkeligheten enorme servere som befinner seg i et nettverkssenter et eller annet sted på kloden, hvor det alltid er adgang til internett. Så lenge du selv har adgang til nettet kan du bruke filene dine på samme måte som om de befant seg fysisk på din egen desktop, mobil eller nettbrett.

Gratis til en viss størrelse

Ved siden av å være en håndsrekning til de glemske, er skylagringstjenestene perfekte for folk som benytter flere datamaskiner og enheter i løpet av dagen, eller som ønsker å dele sine filer med andre.

Nest etter tilgjengelighet er prisen det beste med skytjenester. De er i utgangspunktet gratis, opp til en viss størrelse. Dette skyldes blant annet at de håper å selge deg noe senere.

Skylagring er nemlig vanedannende. Er du først vant til kritikkløst å kaste filer opp i skyen, er det veldig vanskelig å gå tilbake. Og når de gratis gigabytene er brukt opp er det fristende å tegne et abonnement som tidobler lagringsplassen for en pris som tilsvarer en musikk- eller filmstrømmetjenester.

LES MER: Les hele testen av lagringstjenester i skyen hos Lyd & Bilde

Er det sikkert?

Skylagring er hverken hundre prosent sikkert eller dirkefritt. Men det samme kan man i sannhetens navn si om store statlige myndigheter, som også har hatt ubudne gjester.

Likevel er skytjenestene fortsatt meget sikre. Og de er absolutt langt sikrere enn din egen harddisk som også kan bli angrepet av hackere, og hvor du i tillegg også risikerer at all data går tapt hvis disken krasjer.

Dropbox har tidligere avvist påstander om hackerinnbrudd.

Den største faren for filene utgjør faktisk brukerne selv. Da filer i delte mapper kan endres og slettes fra alle tilkoblede maskiner, må man ikke betrakte skylagrings-mappen som en sikker backup. Slettes filen ved et uhell på én maskin, er den i samme sekund vekk på alle de tilkoblede maskinene! Den risikoen blir naturligvis enda større når flere brukere deler samme mappe.

Dropbox – Den største tjenesten med minst plass

VG:s terninger viser 4 prikker

Foto: ,

Dropbox er symbolet på skytjenester. De har de raskeste forbindelsene, men gratisplassen er i underkant.

Oppsettet er forholdsvis enkelt. Opprettelse av konto med brukernavn og adgangskode tar et par minutter og avsluttes med en bekreftelsesmail til den e-mail-konto man har oppgitt. Deretter kan man bruke sin Dropbox mappe via nettleseren. For å få skikkelig glede av Dropbox må man imidlertid laste ned et program til hver enhet og datamaskin, slik at man kan bruke Dropbox som en delt mappe.

Dropbox fungerer fint som lager for tekstdokumenter og øyeblikksbilder, men unngå å bruke den til å flytte store filer mellom to av husets datamaskiner. Da er hjemmenettverket eller en minnepinne langt hurtigere. I praksis oppnådde vi en opp- og nedlastingshastighet på 8–10 megabits per sekund.

Muligheten til å tjene ekstra lagringsplass ved å verve venner og kolleger har gitt mange kunder, men når man sammenligner med konkurrentenes 10–15 GB, er 2 GB ganske lite.

Les hele testen av Dropbox på lydogbilde.no

BEST I TEST
OneDrive – Skylagring er en del av ditt operativsystem

VG:s terninger viser 5 prikker

Microsoft utnytter sin dominans på operativsystemer og kontorpakker ved å gi deg både i pose og sekk.

Foto: ,

Microsoft bruker sine to aller sterkeste og mest velkjente våpen i kampen om kundene: Windows og Office. OneDrive er innebygget i Windows 8 og 8.1, så har man en nyere PC er man automatisk kunde i butikken.

Bruker du 80 kroner i måneden på betalingsutgaven av OneDrive får man ikke bare 1 TB online-lagringsplass, men også Office 365 til fem datamaskiner – og til fem nettbrett. Og i tillegg får man 60 minutters månedlig Skype samtaletid.

Microsoft er rausere enn Dropbox og gir hele 6 GB for hver ny kunde, opp til i alt 20 GB ekstra plass.

Har du en Windows Phone eller en Xbox er det OneDrive du skal velge. Tjenesten støtter naturligvis – og som den eneste – alle Microsofts egne enheter.

Microsoft var de første til å gi sin skylagringstjeneste en Papirkurv-funksjon slik at filer som slettes ved et uhell, ikke er tapt for alltid.

Hastigheten er ikke spesielt imponerende på OneDrive. En halv time tok det å laste opp en mappe med 1 GB testfiler og 40 minutter tok det å synkronisere den til en annen datamaskin.

Les hele testen av OneDrive på lydogbilde.no

Google Drive – Lett å bruke med Google-konto

VG:s terninger viser 5 prikker

De fleste er kunder hos Google fra før, så gratis lagringsplass er kun et klikk unna.

Foto: ,

Akkurat som Microsoft, benytter Google seg av at mange allerede har en Google-konto gjennom firmaets andre tjenester. Å få Google Drive krever derfor bare at man klikker på Drive i listen over apper på sin Google-konto. Lettere kan det nesten ikke være.

Fordi Drive er koblet sammen med Google-kontoen, får man 15 GB lagringsplass på nettet, integrasjon med Googles andre tjenester, ikke minst Google Docs, som er en gratis konkurrent til Microsoft Office.

Dokumenter kan, som overalt, deles med andre, og det er ikke strengt påkrevet at mottageren har en Google-konto – selv om det gjør delingen lettere.

Google Drive har en Papirkurv-funksjon, så man har innebygget sikkerhet mot at dokumenter slettes ved et uhell.

Google Drive klarte opplasting av vår mappe med 1 GB testfiler på en halv time, noe som er på nivå med OneDrive. Synkronisering til en annen PC tok til gjengjeld kun syv minutter!

Google Drive er et glimrende tillegg til Googles palett av gratis tjenester. Og takket være integrasjonen med Google Docs er det også et verktøy til å samarbeide om dokumenter online.

Les hele testen av Google Drive på lydogbilde.no

Box – Ubegrenset plass i skyen

VG:s terninger viser 4 prikker

Den eldste skytjenesten gir betalende kunder uendelig med plass, men er for treg og mangler finesser.

Foto: ,

Oppsettet er stort sett lik de øvrige: En påmelding online etterfulgt av en bekreftelsesmail for å sikre identiteten. Deretter må man hente et klientprogram til hver enhet som Box skal brukes på.

Brukergrensesnittet ligner til forveksling de øvrige. Som en fiks detalj kan man slå synkroniseringen av og på med en knapp på grensesnittet. Mindre fikst er det at det ikke er noen papirkurv til å redde filer som slettes ved en feil.

Når plassen er brukt kan man kjøpe 100 GB for 65 kroner om måneden. Det er litt beskjedent sammenlignet med de andre, men til gjengjeld får ikke mindre enn ubegrenset plass for over 100 kroner i måneden!

Synkroniseringshastigheten er ikke Box sitt sterkeste kort. Opplasting av 1 GB testfiler tok omtrent en time. Nedlasting gikk heldigvis betydelig raskere enn opplastingen. Det tok under er kvarter å hente testfilene.

Det er ikke noe som skiller Box fra de andre i en sådan grad at det kan forklare hvorfor det er 20 ganger flere brukere hos hver av de andre brukerne. Til gjengjeld betyr den lille brukerbasen at Box vil få vanskeligheter med å klare seg i konkurransen fremover.

Les hele testen av Box på lydogbilde.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder