NYTT PÅ NETT: Sesam er en søkemotor laget med hovedfokus på norske sider på Internett. Foto: Skjermdump
NYTT PÅ NETT: Sesam er en søkemotor laget med hovedfokus på norske sider på Internett. Foto: Skjermdump

Ny norsk søkemotor på nett

Internettekspert tester Sesam

TEKNOLOGI

I dag lanserer Schibsted Søk sin nye søkemotor Sesam. Norges kanskje fremste ekspert på søkemotorer, Gisle Hannemyr, har testet den for VG.

  • Jørgen Thaule
Publisert:

Han er til daglig internettforsker ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, og har søkemotorer som et av sine spesialområder.

Utfordrer Google

Verdens søkemotorer har over 6 milliarder søk i måneden. Over 91 prosent av alle internettbrukere benytter søkemotorer. I Norge alene skjer det daglig cirka 12 millioner søk. Google står for om lag 80 prosent av søketrafikken i Norge.

Nå vil Schibsted Søk altså ha sin del av kaka - og bruker om lag 60 millioner kroner på å markedsføre søkemotoren innen utgangen av 2006. Ifølge Dagens Næringsliv er det en av de mest kostbare lanseringene av en ny mediemerkevare i Norge de siste årene.

- Vi må kjapt få opp stor trafikk, og vil i første omgang annonsere hardt for å få merkevaren kjent. Hvor mange brukere vi har som mål, ønsker jeg ikke å uttale meg om, sier Mikael Rohde, administrerende direktør i Schibsted Søk.

Avisarkiv

- Vi er ydmyke når vi tar opp konkurransen med Google og Yahoo - de har en fantastisk posisjon. Vi må lage tjenestene enda bedre, sier Rohde.

For å få til det, har de blant annet hatt over 200 prøvebrukere, om lag 100 av disse har kommet fra NTNU-miljøet (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim.

- Det største problemet med søkemotorer er at de leverer enormt med informasjon. Kravet til presise søk blir større og større. Det er her vi skal bli best i Norge, og den beste søkemotoren som tar hensyn til det norske språket, sier Rohde, som også vektlegger Sesams fortrinn innen nyhetssøk.

- Vi har blant annet tilgang til et arkiv på 400000 avisartikler, det har ingen andre, sier Rohde.

Bra på norsk

Gisle Hannemyr mener vi har god bruk for flere søkemotorer.

- Google har en langt rikere mulighet til å søke på domener, språk osv. enn Sesam. Selv om dette er en veldig tydelig norsk søkemotor, er dekningsgraden ganske dårlig. Spesielt for søk utenfor Norge, der den er veldig mye dårligere enn Google med 1,5 prosent dekningsgrad av denne. Innenfor Norge har Sesam 10 til 30 prosent dekningsgrad av det Google har, men innenfor emnet norske nyheter er den veldig mye bedre. Forskjellen er så stor i Sesams favør at det ikke gir mening i å tallfeste det, sier Hannemyr, som har en rekke dataprogrammer for å regne ut dekningsgrad.

- På internasjonale nyheter er også Sesam ganske bra, sier Hannemyr.

Presise søk

På spørsmål om Sesam er nok en «søkemotor på dusinet» svarer Hannemyr at han ikke ønsker å bruke adjektiver.

- Så vidt jeg har forstått, satser Sesam sterkere på relevans og kvalitet. Jeg har dessverre ikke hatt anledning til å «prøvekjøre» Sesam på disse to viktige områdene, sier internettspesialisten.

- Det jeg kan si noe om, er at det blir stadig viktigere at vi kan foreta kvalifiserte søk, søk som leder oss mer rett på - og som ikke minst tar bort informasjon vi ikke har bruk for. Det er her den store utviklingen vil skje innen søkemotorer - mer presise søk. Vi får det vi er interessert i, og så blir alt det andre utelatt. I løpet av de siste 5-6 årene er internettsøk blitt betydelig viktigere i de fleste menneskers mediehverdag. Søkemotorene med mest presise søk vil bli foretrukket, sier Hannemyr.