Bra mapper, dårlig multitasking

Med ny styringsprogramvare får din iPhone over 100 nye funksjoner - hvis du har riktig modell, vel å merke.

iPhones nye operativsystem iOS 4: Pluss og minus på «nye» iPhone

iPhone-ens operativsystem ble mandag oppdatert med over 100 nye funksjoner. Anmeldere og brukere er ikke like fornøyd med alt.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over ni år gammel

MacWorld | Computerworld

Apple lanserte mandag iOS 4, det nyeste operativsystemet for iPhone og iPod touch.

Oppdateringen er etter vår mening et stort steg i riktig retning, men iPhone blir heller ikke etter denne oppgraderingen perfekt. Noen vil kanskje hevde at iPhone burde fått flere av funksjonene for lenge siden, men Apples veier er som kjent uransakelige.

LES OGSÅ:Slik fungerer iOS4

Vi har saumfart nettet for anmeldelser og brukernes synspunkter om iOS 4. Her er en oversikt over det som har blitt best og dårligst mottatt så langt.

Ja!Prisen: Oppdateringen er helt gratis og kan lastes ned og installeres nå, så her er det ingen grunn til å sitte på gjerdet.

Mapper: En ny funksjon som har blitt godt mottatt av veldig mange iPhone-brukere. For å opprette en mappe trenger du bare å dra og slippe en applikasjon over på en annen. Mappenavn opprettes automatisk - slipper du et spill på et annet får mappen navnet Spill - men du kan også velge navn selv. En mappe kan ha maks 12 applikasjoner, og det er ikke mulig å plassere en mappe i en annen mappe.

Den nye mappe-funksjonen rydder fint opp i programmer på iPhone-en og det har blitt mye enklere å finne apps. Amerikanske Macworld tror funksjonen kommer til å bli en favoritt hos dem som har mange iPhone-programmer. Noen brukere påpeker at de har litt problemer med å huske hvor de har plassert programmene sine. En annen irritasjon er at en mappe ikke lukker seg når du åpner et program.

Du kan ha opptil 12 programmer i én mappe.

Brukergrensesnittet: iPhone-brukergrensesnittet har ikke gjennomgått en ekstrem forvandling, men Apple har gjort noen småendringer som gir en freshere look enn før. Blant annet har den nederste dock-menyen fått en glassaktig design.

Sletting av programmer: Når du sletter et program fra iPhone, får du ikke lenger opp den irriterende dialogboksen som ber deg om å vurdere applikasjonen.

LES OGSÅ:Her er nye iPhone 4

E-post: En svært etterlengtet funksjon som andre smarttelefoner har hatt lenge, er felles e-postkasse. Har du satt opp iPhone med flere e-postadresser, mottar du nå alle meldinger på samme sted. Tidligere måtte du navigere deg ut og inn av hver enkelt konto. I tillegg har mail-programmet fått trådvisning, noe som gjør at man kan lese en samtaletråd som en diskusjon.

Annet: I Apples innebygde Safari-nettleser kan du nå velge Bing som standard søkemotor, i tillegg til Google og Yahoo.

Nettleseren kommer dessuten med søkeforslag når du begynner å taste inn tekst i søkeboksen. Og hva øvrige søk gjelder er det nå også mulig å søke i tekstmeldinger, samt at Spotlight-søkefunksjonen nå kan gjøre søk rett i Wikipedia.

LES OGSÅ:iOS4 - oppgraderingsguide

Tja

Multitasking/raskt programbytte: Multitasking er kanskje den aller mest etterspurte funksjonen til iPhone siden telefonen ble lansert i 2007. Apples implementering fungerer tilsynelatende bra, men den har noen mangler. For det første er funksjonen begrenset til sju typer programmer, deriblant lyd-streaming, ip-telefoni og gps-navigasjon. Nettstedene Cnet og Ars Technica beskriver begge funksjonene som «ufullstendig». Per dags dato er det dessuten få programmer på App Store som fungerer med multitasking - dette fordi Apple ikke ga utviklerne tilgang på iOS 4-verktøyene før i begynnelsen av juni.

LES OGSÅ:Hvordan kjøpe iPad fra Norge

Den nye funksjonen krever dessuten en endring i bruksmønsteret på iPhone. For å svitsje mellom programmer må du dobbeltklikke på Hjem-knappen - dette for å frem en egen fleroppgavemeny. Før iOS 4 har denne blitt brukt som en snarvei til hjemmeskjermen eller en egendefinert funksjon som kamera eller iPod-spiller. Om det er gamle vaner som er vonde å vende, eller om funksjonen er for dårlig implementert, er vi usikre på. Det er for øvrig bare iPhone 3GS- og iPhone 4-brukere som får glede av denne nyheten.

Men der veldig mange synes å være sånn passe fornøyd med iPhone-ens nye multitasking-funksjon, mener amerikanske PC World den er forferdelig:

«Ja, du kan høre på musikk i Pandora mens du bruker andre apps. Ja, du kan sette spill som støtter multitasking på pause mens du tar hånd om viktigere oppgaver. Men i stedet for å kjøre flere programmer samtidig, fryser iOS 4 programmer som ikke er i bruk, med unntak av de sju heldige funksjonene. Det som plager meg mest, er den dårlige måten funksjonen er laget på. Hver gang du åpner en app, legges den i multitasklinjen, og det er ingen enkel måte å lukke dem på. Listen med programmer som kjører blir fort veldig, veldig lang.»

Menyen for fleroppgavekjøring kommer du til ved å dobbeltklikke på Hjem-knappen. Til venstre ser du programmer som nylig har vært åpnet. Til høyre ser du de nye iPod-kontrollene samt rotasjonslåsen.

Bakgrunnsbilder: Mange har også etterlyst denne funksjonen, og den er fin for den som ønsker en mer personlig iPhone, men ikke alle bilder egner seg som bakgrunnsbilde. Bilder av personer eller bilder med mye detaljer gjør hjemmeskjermen nesten uleselig. Heller ikke denne funksjonen fungerer på iPhone 3G. Ifølge Gizmodo skylder Apple på for dårlig maskinvare. Men er det jo bare et stillbilde i bakgrunnen?

Kamera og bilder: iPhone-kameraet har nå fått 5x digital zoom, men kvaliteten på bildet blir ganske dårlig - selv med iPhone 3GS. Funksjonen er derimot sikkert helt ypperlig for nye iPhone 4, men den er jo ikke lansert ennå, så dette blir bare gjetning. En annen nyhet er muligheten til å tagge ansikter og hendelser på bilder, men dette må gjøres via Apples iPhoto eller Aperture, som igjen krever at du har en Mac-maskin.

LES OGSÅ:Billige smarttelefoner kan hjelpe Android å konkurrere mot iPhone

iBooks: Apple har fulgt opp e-bok-suksessen med iPad og lansert en iBooks-applikasjon for iPhone. Med iBooks vil du kunne kjøpe og lese e-bøker fra Apples egen iBookstore. En ting verdt å merke seg er at programmet ikke følger med som standard når du oppgraderer operativsystemet. Det må lastes ned fra App Store, men er til gjengjeld gratis.

Dessverre er utvalget e-bøker på norske iBookstore elendig. Det eneste som finnes er bøker fra Prosjekt Gutenberg - som i utgangspunktet er bra - men ikke godt nok sammenlignet tilbudet som for eksempel amerikanske brukere har. Nå kan muligens ikke Apple anklages for dette, men heldigvis er det mulig å åpne og lese pdf-filer i programmet (du kan også laste opp filer i ePub-formatet).

Prøv igjen

Installasjon og barnesykdommer: Oppdateringen til iOS 4 har ikke gått smertefritt for alle. Flere brukere sliter med selve installasjonen og flere rapporterer at oppdateringen blant annet har slettet kontakter og tekstmeldinger, at MMS har sluttet å fungere og at bilder som synkroniseres med iTunes vises i en dårligere oppløsning enn før. Et annet problem etter at operativsystemet er installert er at programmer krasjer. Ikke alle utviklere har gjort ferdig eller fått godkjent sine programmer med iOS 4-støtte.

Meldingssystemet: iPhone-ens meldingssystem har ikke fått noen oppdateringer, men er fortsatt ikke bra nok. Det er umulig å se hvem som har sendt deg en e-post uten å gå inn i Mail-programmet, og innkommende tekstmeldinger forstyrrer deg uansett hva du gjør (du kan selvsagt skru av forhåndsvisning av sms, men da får du aldri beskjed).

LES OGSÅ:Sparebank 1 med iPhone-app

Rotasjonslås: Den nye rotasjonslåsen, som du finner ved å dobbeltklikke på Hjem-knappen og bla i menyen til venstre, låser skjermens posisjon. Dette er flott for oss som bruker iPhone i senga, men den fungerer bare med portrettmodus. Du kan altså ikke låse skjermen i horisontal visning, som på iPad.

Gammel iPhone: iOS 4 er gratis og burde være et must for alle iPhone-brukere, men dessverre får ikke alle bli med på moroa. Operativsystemet kan ikke installeres på den aller første iPhone og iPod touch. iPhone 3G-brukere kan installere oppdateringen, men får ikke tilgang til blant annet multitasking og bakgrunnsbilder. Ifølge amerikanske PC World viser tester variert ytelse i iOS 4 på iPhone 3G, men dette skyldes at telefonen kommer med snart to år gammel maskinvare.

iPad: iOS 4 er alt i alt en kjærkommen oppdatering, men flere mener den nå setter iPad i et dårlig lys. Som nettstedet Techchrunch beskriver det: «Når du har brukt iOS 4 en stund, er det vanskelig å gå tilbake til iPhone OS 3.x».

iPad får ikke iOS 4 før til høsten, og går enn så lenge glipp av både multitasking og mappeorganisering av programmer. Heldigvis er problemet bare midlertidig.

LES ALT OM IPHONE OG IPOD HOS MACWORLD.NO

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. Nå får alle «ny» iPhone

  2. Nå kommer iOS 4.2

  3. Slik blir din iFremtid: Test av Apple iOS 5

  4. iPhone 4 får superskjerm

  5. Nytt operativsystem fra Apple: iPad får multitouch-surfing

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder