MOBIL LOMMEBOK: Eika-gruppens nye betalingsløsning for mobil ble lansert mandag og rulles ut i juni. Foreløpig støtten den imidlertid kun av tre Samsung-telefoner. Foto:Øyvind Gustavsen,VG

75 sparebanker lanserer mobilbetaling

BARCELONA (VG) Eika-gruppen lanserer en mobil
betalingsløsning som er operatør-uavhengig. Fra sommeren kan potensielt 100.000 kunder betale med telefonen i stedet for å trekke kortet.

  • Øyvind Gustavsen

Eika Safe er navnet på den mobile betalingsløsningen som bankgruppen lanserte under Mobile World Congress (MWV) i Barcelona mandag.

– Jeg legger telefonen over terminalen og vips, så har jeg betalt, sier Karl-Richard Floer, direktør for kort og betalingsløsninger i Eika Kredittbank, og smiler stort.

Han har brukt mobilen som lommebok under hele Barcelona-oppholdet, gjennom bruken av NFC-teknologi.

Mobile betalingsløsninger er blant de store snakkisene under MWC, men det er foreløpig få som tilbyr dette i Norge i dag.

ValYou, som eies av DNB, SpareBank1 og Telenor, ble lansert i november og har i dag «flere tusen» brukere, uten at eierne vil spesifisere dette nærmere.

Sikkerheten i selve telefonen

I motsetning til ValYou, som betinger et kundeforhold til Telenor, er Eika Safe ikke knyttet til noen operatør.

– Sikkerheten ligger i telefonen og ikke i simkortet. Derfor kan man ta i bruk løsningen kun ved å laste ned vår app, uavhengig hvem man er mobilkunde hos, sier konsernsjef Hege Toft Karlsen til VG.

TOPPMODELL: VG har tatt en sniktitt på Samsung Galaxy S6 Edge, som umiddelbart virker svært rask. Foto:Øyvind Gustavsen,VG

Selv om Eika Safe er operatør-uavhengig, fungerer den så langt kun med tre Samsung-telefoner: S4, S6 og S6 Edge. De to sistnevnte modellene ble lansert av den koreanske mobilgiganten i Barcelona søndag.

I tillegg til betaling, vil Eika Safe på sikt kunne inkludere en rekke tilleggstjenester, som medlemskap og bonuskort, poeng, rabatter og kuponger.

Ifølge betalingstjeneste-leverandøren Nets har rundt tyve prosent av betalingsterminalene i Norge per dags dato støtte for mobilbetaling via NFC.

Rulles ut 1. juni

Eika Safe rulles ut 1. juni til kunder i syv av Eika-gruppens 75 sparebanker, blant annet. Disse syv bankene har totalt 100.000 kunder. Fra nyttår tilbys appen til de resterende sparebankene, med til sammen en million kunder.

– Hvor stort blir mobilbetaling i 2015?

– Det kommer til syvende sist an på brukerne som tar det i bruk. Det viktigste for oss er at vi legger til rette for det. Men vi merker at kundeatferden endrer seg. Folk ønsker å utføre dagligdagse gjøremål raskt og enkelt. Vi har opplevd økende bruk av vår mobilbank og derfor tror vi også denne mobile betalingsløsningen vil bli tatt godt imot, sier Toft Karlsen.

– Hvor sikker er den mobile betalingsløsningen deres?

– Sikkerheten ligger i telefonen. Du kan ikke betale uten først å komme inn på telefonen med en pinkode. Pin må også alltid verifiseres med beløp over 200. I tillegg blir man spurt om pin ved enkelte transaksjoner under kr. 200 for å verifisere kunden. Betalingen er dermed like sikkert som et bank eller kredittkort i dag, ja faktisk sikrere fordi man ikke viser kortdetaljer før pin tastes.

– Men det betinger jo at man har aktivert pinkode på telefonen. Det er det ikke alle som har?

– Ja, det er riktig. Selve telefonen må ha en pinkode, i tillegg til pinkoden i appen. Men stadig flere beskytter mobiltelefonen sin med en pinkode, fordi vi har så mye verdifullt innhold på den. For meg er det faktisk verre å miste mobilen, enn lommeboken. Slik tror jeg flere har det.

LES OGSÅ:Nå kommer de smarte luksusklokkene

– Kontanter blir sjeldnere

Torgeir Waterhouse, direktør internett og nye medier, i IKT Norge, er overbevist om at mobile betalingsløsninger er fremtiden.

– Ja, så absolutt. Vi kommer nok ikke til å slutte å bruke kortet helt, men mobilen vil overta som betalingsmiddel, spesielt for mindre beløp. Kontanter vil bli desto sjeldnere, sier han.

– Hvorfor vil vi betale med mobilen?

– Det er så enkelt. Og kanskje vil det på sikt ikke være mobilen, men smartklokken eller smartarmbåndet du betaler med. De har du gjerne på deg uansett, mens mobilen kanskje ligger i en lomme eller veske. Da er det utrolig enkelt å føre hånden over betalingsterminalen, sier han.

Apple lanserte Apple Pay, altså å bruke iPhone 6 som betalingsmiddel, i september 2014, men dette er foreløpig kun tilgjengelig i USA. Apple har ikke gått ut med når eller hvordan Apple Pay vil gjøres tilgjengelig i Europa.

Google har annonsert at Android Pay kommer i løpet av året, men også her er detaljene uklare.

Om disse vil samarbeide med kortgiganter som Visa, MasterCard eller American Express er uklart.

– Det blir en kjempekamp fremover om hvem som skal eie pengeflyten, sier Waterhouse.

– Er det norske markedet modent for mobilbetaling?

– Både ja og nei. Vi har en infrastruktur som gjør at folk er vant til å betale med kort og dermed vil veien kunne være kort å gå over til mobilen i stedet, i hvert fall for enkelte segmenter av befolkningen. Samtidig har vi et betalingssystem som fungerer ypperlig på tvers av bankene, Bank Axept, og dermed har vi ikke et skrikende behov for noe nytt.

LES OGSÅ:Nå kan du lade mobilen gjennom møbler

Savner flere klare terminaler

Pressetalskvinne i ValYou, Viktoria Erngard, venter å se vekst i løpet av året.

– Vi forventer en jevn økning ettersom flere banker og mobiloperatører melder seg på. Samtidig er det klart at vi skulle ønske at flere butikker og kjeder hadde klargjort betalingsterminaler for ValYou, og at enda flere banker og mobilselskaper kobler seg på.

– Er det bare for Telenors konkurrenter å koble seg på?

– Alle operatører har en stående invitasjon, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder