TRYGGE: VGs journalist fikk beskjed om at to venner befant seg i Nepal. Begge har markert for at de er i trygghet gjennom Facebooks Safety Check. Foto:SKJERMDUMP,

Facebook aktiverte «trygghetssjekk» da Nepal-jordskjelvet kom

Fram til i går var den nye Facebook-tjenesten relativt ukjent.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I dag tidlig aktiverte vi Safety Check for personer som er rammet av jordskjelvet i Nepal. Det er en enkel måte å la venner og familie få vite at du er ok, skrev Mark Zuckerberg i en oppdatering på sin egen Facebook-profil i går.

Tjenesten ble lansert i oktober i fjor, men har ikke slått igjennom før jordskjelvet som kan ha berørt så mye som 4,5 millioner mennesker, ifølge CNN.

LES: VG Smart – nytt nettsted for teknologi og digitale dingser

Facebook opplyser at tjenesten vil forsøke å finne ut hvor du er ved å se hvilken by du har registrert som bosted i din profil, lokaliseringer du har oppgitt nylig og i hvilken by du bruker internett.

Hvis din posisjon stemmer med et katastroferammet område vil du motta en push-melding som spør om du er ok. Deretter kan du klikke ja eller for at du eventuelt ikke befinner deg i området.

I tillegg kan du søke opp alle venner som befinner seg i området og selv markere dem som trygge.

– Vil vise samfunnsansvar

SOSIALE MEDIER: Ida Aalen har forsket på temaet. Foto:Marius Knutsen,VG

– Slik jeg antar Facebook selv resonnerer rundt dette, er dette en måte de ser for seg at de utøver samfunnsansvar. Men de vet nok godt at det også er merkevarebygging å få folk til å assosiere positive ting med tjenesten deres, sier Ida Aalen, som har forsket på sosiale medier og jobber i NetLife Research.

LES: Torbjørn (32) måtte flykte fra jordskjelvet

Sosiale medier har flere år blitt brukt under naturkatastrofer for å kommunisere og gi beskjed om man er trygg eller ikke, og nå har altså Facebook valgt å systematisere informasjonen.

Og systematisering er nettopp noe Facebook flere ganger fått kritikk for å gjøre.

– Men jeg vil si at om du er i et katastroferammet område og kan fortelle om du er skadet eller ikke, så er ikke blant de mest intime opplysningene, sier Aalen.

Samtidig:

– At du kan få listet opp alle venner som befinner seg i et område er en form for systematisering som noen kanskje synes er litt creepy, påpeker Aalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder