STORE TING PÅ GANG? Apple-sjef Tim Cook, her avbildet tidligere i sommer, skal selv ha besøkt BMWs elbil-fabrikk i Tyskland i fjor. Nå tyder ting på at selskapet kommer med en selvkjørende elbil. Foto:Robert Galbraith,Reuters

Britisk avis: Nå er Apples selvkjørende bil snart på veiene

Teknologiselskapet Apple har kommet langt i utviklingen av
en egen selvkjørende bil. Nå leter de etter et sted for å prøvekjøre den.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Det viser dokumenter britiske The Guardian har fått tilgang til.

Det topphemmelige prosjektet, som går under kodenavnet «Project Titan», skal ha kommet så langt at selskapet allerede leter etter passende steder til å teste en prototype av den såkalte autonome personbilen.

Apple har i likhet med mange andre, blant annet Google, Mercedes og Honda, jobbet med å utvikle en slik bil i lengre tid, men at de var kommet så langt i prosessen er overraskende, ifølge den britiske avisen.

Allerede i mai skal Apple-representanter ha kontaktet ledelsen i GoMentum Station, en gigantisk nedlagt marinebase i nærheten av San Fransisco. Inne på det avlukkede området ligger det mer enn 30 kilometer med vei, som også tidligere har blitt brukt av andre selskaper til å teste lignende biler.

Apple selv har foreløpig valgt å ikke kommentere saken.

Sett denne? Slik gikk det da VG testet selvkjørende Volvo midt i Gøteborg

Sikreste i verden

I samtalene med GoMentum spør en Apple-ansatt blant annet om hvordan de kan gå frem for å ta i bruk banen uten andre uvedkommende til stede.

«Vi ønsker fortsatt å møtes for å sørge for at alt går etter planen, slik at vi klarer å møte deres krav om tidsskjemaet for testing», skriver en GoMentum-ansatt i en mail til Apple.

Den tidligere marinebasen er fortsatt bevoktet av militært personell og ifølge The Guardian blir stedet omtalt som «de største og sikreste testfasilitetene i verden».

Les tipsene: Slik blir du kvitt mobilens strømtyver

Man vet svært lite om bilen Apple utvikler, men det har tidligere blitt spekulert i om at selskapet vil lage en selvkjørende elbil.

The Guardian nevner også at Apple-sjef Tim Cook i fjor besøkte BMWs elbil-fabrikk i Tyskland og at visepresident Jeff Williams tidligere har uttalt at selskapet utforsker flere muligheter innenfor bilmarkedet og sagt at «vi tror vi kan utgjøre en stor forskjell».

Fått med deg? Vil lage oppladbar flyvende bil

Flere konkurrenter i gang

Flere etablerte bilfabrikanter, blant annet Nissan, Honda og Toyota har allerede kunngjort at de jobber med å utvikle bilen som vil revolusjonere trafikken slik vi kjenner den.

I fjor gjorde Audi krav på verdensrekorden etter at en selvkjørende bil passerte 240 kilometer i timen.

Google, som foreløpig ser ut til å være i førersetet, har allerede forlatt testbanen og sluppet deres selvkjørende bil ut på hovedveiene (se video i bunn av saken).

BMW viste allerede i 2013 frem sin «Active Assist»-teknologi under CES-messen i Las Vegas. Modusen lar bilen ta over styringen på bilen, blant annet ved kurvekjøring i høy hastighet.

Sjekk denne: Audi kommer med SUV som blir Tesla-konkurrent

Store dilemmaer

I Nevada har Daimler allerede prøvekjørt selvkjørende lastebiler, under det såkalte Freightliner-banneret.

I fjor testet VG Volvos selvkjørende bil og selskapet fortalte da om de juridiske dilemmaene som må avklares før de selvkjørende bilene kan slippes ut i trafikken, blant annet hvem som har ansvaret hvis bilen krasjer og skader en annen person eller eiendom.

Tidligere har også flere stilt følgende spørsmål: Hva skjer i en faresituasjon der den selvkjørende bilen kan kjøre av veien for å redde en gruppe med mennesker som plutselig løper ut i veien? Skal den redde førers liv - eller alltid prioritere det valget som kan redde flere?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder