ENIGE: Microsofts Stephen Elop og Nokias Kai Kai Öistämö tok hverandre i hånden etter at avtalen ble kunngjort. Foto: AFP

Nokia og Microsoft skal samarbeide

(VG Nett) Nokia og Microsoft forener krefter og leverer en ny kontorpakke på mobilen.

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over ti år gammel

De to gigantene innenfor hvert sitt felt vil nå bringe Microsofts programmer til mobiler som ikke bruker Microsofts eget operativsystem.

Nokia er verdensledende innenfor smarttelefoner og den suverent største produsenten av mobiltelefoner i verden. Microsoft på sin side dominerer på PC-fronten og har sitt operativsystem Windows installert på de langt fleste av datamaskinene i verden.

Nå kommer en komplett pakke med Microsoft Office-programmer til Nokias forretningsmobiler. Det er mobiler i E-serien som skal få kjente programmer som Word, Excel og flere.

En utfordrer er den mer uavhengige mobilprodusenten RIM med sin Blackberry-mobil. Denne utfordringen skal nå kjempes mot med nebb og klør.

- Dette handler om å skape en formidabel utfordring for RIM, mer enn noen annen, sier underdirektør Kai Öistämö i Nokia til avisen Financial Times.

Oppkomling

RIM har slått seg opp på mobiler med tett integrering til e-post, noe finansverdenen har savnet. Det har heller ikke skadet RIMs merkevare at flere kjendiser, som USAs president har skrytt produktet i været.

Resultatet har blitt en sterk posisjon innen forretningsmarkedet for det kanadiske selskapet RIM.

Utfordringer over alt

Microsoft har kunngjort at deres pakke med kontorprogrammer, Microsoft Office, vil komme i flere nye varianter til neste år. Til nå har det vært kjent at en utgave skal lages for nettet, så brukerne kan redigere dokumenter i nettleseren.

Les også:Ikke alle nettlesere kan bruke nett-Word

Søkegiganten Google har allerede en liknende tjeneste, kalt Google Docs. Tjenesten inkluderer tekstbehandling, regneark og presentasjon. Alle er tilgjengelig gratis for brukerne, i nær sagt alle mulige nettlesere.

Ifølge undersøkelser fra analysefiramet Gartner er det en stor vekst i markedet for smarttelefoner. Denne delen av mobilmarkedet steg med 27 prosent i forhold til i fjor, selv om mobilmarkedet som en helhet er på vei nedover. Det viser at folk ser fordeler med å kjøpe de langt dyrere mobilene.

Den samme undersøkelsen viser at Nokia har 45 prosent av markedet innenfor smarttelefoner, med RIM som en nummer to.

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Her står krigen om datamakten

  2. Hotmail i strupen på Gmail

  3. Office blir gratis på nettet

  4. Opera og Chrome-brukere utelatt fra nett-Word

  5. Samsung lanserer åpent mobil-operativsystem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder