KOSTET FLESK: Ferieturen til Mallorca adskillig dyrere enn planlagt for Silje Madeleine Olsen og Christian Jahren. Foto: Privat

Lastet ned bok i Syden - kostet 15.000

Mobilregningen tre ganger dyrere enn sydenturen

(VG Nett) Samboerparets ferieminne fra turen til Mallorca ble en sjokkregning fra NetCom. 15.000 kroner kostet det å laste ned en lydbok til iPhonen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Jeg ønsket å laste ned en av Anne Holts lydbøker fra iTunes. Det koster vanligvis 240 kroner, sier Silje Madeleine Olsen til NRK.

30 minutter tok det Olsen å laste ned lydbokversjonen av romanen «Uten ekko» på samboeren Christian Jahrens iPhone. Lydboken var på hele 500 megabytes (MB).

Da mobiltelefonen kort tid senere ble sperret, ringte Jahren NetCom for finne ut hvorfor. Mobilselskapet svarte at de trodde mobilen var stjålet ettersom tellerskrittene løp løpsk. De opplyste også hvor mye det hadde kostet å laste ned lydboken.

Regningen lød på 15.000 kroner. Det er tre ganger så mye som samboerparet hadde betalt for ferieturen til Mallorca.

Til VG Nett forteller Jahren at de forventet at det ville koste noen kroner ekstra å laste ned en lydbok fra den spanske ferieøya.

- Det var overraskende dyrt. Vi regnet med at datatrafikk kostet noe mer enn det gjør i Norge, men vi ble overrasket over omfanget, sier Jahren som ikke orker å bekymre seg over den skyhøye regningen.

ANBEFALER KVALITET: - Mitt råd til andre er: Last gjerne ned bøker fra utlandet, men pass på at det du laster ned er nobellitteratur, sier Christian Jahren til VG Nett. Foto: Bjørnar Tommelstad

- Gjort er gjort. Jeg er vant til relativt høye mobilregninger. Samboeren min tok det tyngre enn det jeg gjorde, sier han.

Samboerparet har nå inngått en avtale med NetCom om å nedbetale regningen over en periode på 12 måneder, ifølge NRK.

30 kroner per MB

NetCom advarer kundene sine om at det kan være dyrt å bruke mobilen i utlandet.

- Utenlandsprisene er en del høyere enn i Norge. Nedlastingsprisene i Europa har gått kraftig ned de siste årene, og nå koster det 30 kroner per MB man laster ned, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til VG Nett.

Med en pris på 30 kroner for hver MB, koster det 15.000 kroner for å laste ned en lydbok på 500 MB. Utenfor Europa kan prisene for datatrafikk på mobilen være mye høyere.

Ifølge NetCom tjener ikke de noe særlig ekstra på at kundene deres bruker mobilen i utlandet. Det er først og fremst de utenlandske mobilselskapene, i dette tilfellet et spansk mobilselskap, som tjener de store pengene. Om lag 80 prosent av kostnaden for de norske kundene ender opp der.

- Ikke nok info

Jahren synes NetCom burde vært flinkere til å informere om hvor mye det koster å bruke mobilen i utlandet.

- Jeg har to telefoner. På den andre har jeg Telenor-abonnement. På turen brukte jeg den blant annet til å surfe en del på VG Nett, og da kom det en sms-advarsel om at jeg hadde brukt over 450 kroner på datatrafikk.

- Det hadde vært fint om også andre operatører gjorde som Telenor og varslet kundene sine når de har oversteget en viss sum, sier Jahren.

ADVARER: Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom sier at kundene deres må være obs på at det er ganske mye dyrere å bruke mobilen i utlandet enn her hjemme. Foto: NetCom

Pristak kommer

Hver sommer dukker det opp saker i mediene om nordmenn som har fått sjokkregninger etter mobilbruk i utlandet.

Fra 1. juli håper NetCom at slike historier hører fortiden til. Da innfører de et pristak for mobilbruk i utlandet. Med en gang mobilbruken overstiger 50 euro blir tilgangen sperret.

- Da får kunden en sms som forteller hvor mye mobilbruken har kostet og om man ønsker å åpne tilgangen igjen. Dermed må kundene ta et aktivt valg om de ønsker å fortsette bruken eller ikke, sier Vederhus.

Pristaket vil foreløpig bare gjelde Europa. I løpet av noe tid er det sannsynlig at liknende tjeneste innføres for mobilbruk også i andre deler av verden.

Også Telenor innfører et slikt tilbud til kundene fra 1. juli.

PS! Da samboerparet kom tilbake fra Mallorca, fant de Anne Holt-romanen «Uten ekko» i bokhylla hjemme. Riktignok ikke i lydbokversjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder