DAVID MOT GOLIAT: Microsofts sjef Steve Ballmer (t.v.) må gi etter for EU-presset. Operas tekniske direktør Håkon Wium Lie venter allikevel med å feire. Foto: Reuters / Kim Nygård

Microsoft vs. EU: - En seier for forbrukerne

(VG Nett) Etter lange forhandlinger med EU gir Microsoft etter for kravene om å inkludere andre nettlesere. Men hos Opera spretter man ikke champagnen ennå.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Dette er en seier for forbrukerne, nettleseren er det viktigste programmet som kjører på maskinen, sier teknisk sjef i Opera Software Håkon Wium Lie til VG Nett.

I går ble det kjent at Microsoft har presentert et løsningsforslag i konflikten om Internet Explorer som er inkludert i alle utgaver av Windows.

Opera har vært en av de hardeste pådriverne for å endre på Microsofts inkludering av sin egen Internet Explorer som eneste nettleser i Windows.

Opera ser for seg en mulighet der brukerne selv kan velge hvilken nettleser de skal anvende, allerede ved første oppstart av en nyinnkjøpt maskin.

Leserne diskuterer:- Opera 10, ser foreløpig bra ut!

At EU og Microsoft nå nærmer seg en løsning er derfor en velkommen nyhet hos Opera, som har jobbet i flere år med å bringe frem endringer hos den amerikanske programvaregiganten.

Les nettlesertester!Google Chrome|Opera|Internet Explorer|Firefox

- Det skjer ting og det er bra. I prinsippet er den løsningen som ligger på bordet en løsning vi kan være med på, sier Lie.

- Den går ut på at Windows skal komme opp med en liste der brukerne kan velge blant flere nettlesere. Windows starter så et program som kan laste ned nettleser-programmet.

Hos Opera Software så man tidlig for seg en løsning der Microsoft selv inkluderte flere forskjellige nettlesere ved leveransen av Windows. Slik er ikke løsningsforslaget til Microsoft.

- Vi skulle helst sett at selve nettleser-programmet fulgte med på Windows-DVD-en, men vi kan ikke få alt, sier Lie.

Les også:Opera klager på Microsoft

I stedet skal de ulike konkurrerende nettleserne presenteres for brukere, for så å kunne lastes ned fra nettet om brukeren velger noe annet enn Microsofts Internet Explorer.

- Dette kan bli en god løsning, men det gjenstår en del tekniske detaljer, sier Lie.

- Må forandringer til

Opera har som en motpart til Microsoft anledning til å fremstille krav som kan høres i forbindelse med saken. Det akter de å gjøre allerede nå, selv om ikke mye er kjent med Microsofts løsningsforslag.

- Det vi har sett må er en teknisk beskrivelse og et skjermbilde, men det er helt klart at det må forandringer til før dette blir en god løsning. Dette er ikke noen ferdig løsning, men et forslag.

Ankepunktene kommer raskt frem, og består av små men viktige detaljer i presentasjonen av endringsmuligheten.

- Noe vi kommer til å si fra om, er at denne valgskjermen skal distribueres via Windows' oppdateringsprogram Windows Update. Der blir du spurt om du har en internettforbindelse, som er litt rart å spørre om når man akkurat har lastet program fra nettet, forklarer Lie.

Slike små faktorer spiller en viktig rolle ved utformingen av programvare.

- Jo flere ganger man må trykke OK, jo flere faller fra under installeringen. Dessuten kommer det et skjermbilde med sikkerhetsadvarsel. Når man presenterer utvalgte programmer fra en liste er dette unødvendig.

Les også:Microsoft fjerner IE8-tvang

Lie reagerer også på at slik forslaget legges frem av Microsoft i dag, kommer ikke brukerne utenom å installere Microsofts Internet Explorer minst en gang på maskinen.

- Denne valgskjermen kjøres inne i Internet Explorer, da må man ha man allerede ha installert Internet Explorer, sier Lie.

Han ser helst for seg at ingen nettleser installeres på maskinen før brukeren selv har gjort et valg om hva som skal brukes på maskinen.

Systemet med en oppdatering som sendes ut via nettet er allikevel ikke negativt, da det kan nå enda flere brukere.

- Det betyr at den kommer til Vista-brukere også, ikke bare de som kjøper Windows 7, påpeker Lie.

- Glade

Microsoft sa i en uttalelse i går at de også er glade for å åpne produktene.

- Vi er glade for dagens beslutning om å gå videre med en formell markedstest, sier Microsofts Brad Smith i en pressemelding.

- Vi ser også frem til å ta de neste skrittene i å gjøre våre produkter mer kompatible.

Stort utvalg

Når Microsoft åpner for andre nettlesere, åpner de stort.

- I forslaget ligger det at opptil 12 nettlesere skal inkluderes hvorav de fem største skal presenteres i det første bildet, forklarer Lie.

De fem store er i dag: Microsofts Internet Explorer, Mozilla Foundations FireFox, Apples Safari, Opera Softwares Opera og Googles Chrome. I tillegg finnes det et stort antall mindre nettlesere som har svært små andeler av nettet.

- Det skal også være mulig for nyere nettlesere å komme med, slik at man ikke sementerer inn de etablerte nettleserne. Vi tror vi kan konkurrere veldig godt, om vi får lov til å konkurrere på samme måte, sier Lie.

Kjøler champagnen

Dermed er det duket for forsiktig optimisme hos Opera. Det norske firmaet med rundt 700 ansatte har sine største andeler på andre plattformer enn skrivebords-PC-en, som mobiler og spillkonsoller.

- Vi feirer ikke ennå, men vi er meget fornøyde med at EU tok saken og at de har brukt reelle ressurser og forhandlingskraft på dette. Microsoft har skjønt at de er nødt til å gjøre noen endringer her, dette er jo noe de ikke har ønsket. Vi skal feire om dette kommer vel i havn, sier Lie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder