- Saken mot DVD-Jon er uinteressant

Jusprofessor Jon Bing mener saken mot DVD-Jon vil ha minimal betydning.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Rent juridisk er saken fullstendig uinteressant, sier Bing til VG.

- Hvorfor det?

- Fordi vi i mellomtiden har fått et internasjonalt direktiv som helt utvetydig bestemmer at det Jon Johansen gjorde, skal være ulovlig, forklarer Bing.

Det nye direktivet er vedtatt av FN-organisasjonen WIPO. Norge er forpliket til å innføre bestemmelsene fra direktivet i det norske lovverket.

- Dommen vil bare ha rettshistorisk interesse. Den vil ha lite å si for tilsvarende saker i fremtiden, sier Bing.

- Hvorfor tror du da det er så viktig for Økokrim å få saken for retten?

- Det vet jeg ikke. Fra et akademisk synspunkt vil det selvfølgelig være interessant om Økokrim taper, for da får vi demonstrert hva den gamle loven ikke dekker. Men jeg kan ikke tenke meg at dette er Økokrims hensikt med å sette en ung manns skjebne på spill, sier Bing.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim vil ikke kommentere saken.

Jon Johansens forsvarer Halvor Manshaus understreker at det nye direktivet uansett ikke vil ha noe å si for denne saken.

- Det vil komme en ny lov, men lovteksten er ennå ikke sendt ut på høring. Det Jon Johansen gjorde, er i dag ikke lovregulert, sier Manshaus.

I USA har WIPO-direktivet ført til den svært omstridte opphavsrettsloven DMCA (Digital millennium copyright act). Kritikerne mener at denne loven tar altfor lite hensyn til forbrukerne.

- Rettighetshaverne har drevet en intens lobbyvirksomhet med betydelig suksess. Lovgivningen har blitt strammet i opphavsmannens favør, sier jusprofessor Olav Torvund til NTB.

- Man liker å vifte noen fattige kunstnere foran seg, men det er i realiteten dataindustrien og medie- og underholdningsindustrien som har de tunge økonomiske interessene i dette, mener Torvund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder