KRITISK TIL NY APPLE-SATSING: Apple-sjef Steve Jobs sparte ikke på skrytet da han lanserte iPad onsdag. Nå har selskapet likevel fått forbrukere på nakken. Foto: AP

- iPad kan bli en ny slager

... men uklart når Apple-nyvinning kommer til Norge

(VG Nett) Både prisen, teknologien og allsidigheten ligger til rette for at iPad kan bli en suksess - men den er ikke for nybegynnere.

  • Kathrine Hammerstad
  • Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er dommen fra teknologiekspertene VG Nett har vært i kontakt med etter Apples storstilte lansering av iPad onsdag kveld.

Som ventet lanserte giganten en såkalt tavle-datamaskin, som kort fortalt er en krysning mellom smarttelefon med berøringsskjerm og den tradisjonelle bærbare datamaskinen.

COVER IT LIVE:

iPad kunne falt mellom to stoler, men finner trolig sin plass i folks hverdag, mener Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge.

- Dette er et produkt som verden ikke har sett tidligere. Vi har riktignok sett slike tablet-pc'er tidligere, men dette er så mye mer enn det. Den er mye mer spennende enn jeg trodde. Nå gjenstår det å teste den, sier Hoff til VG Nett.

LES ALT OM iPAD HER

- Fantastisk for studenter

Også Lasse Svendsen, redaktør i fagbladet Lyd og Bilde, mener at Apple klarer å kombinere to verdener på en nyttig måte med iPad.

- Det første jeg tenkte var at dette så ut som en veldig stor iPhone. Jeg vil kalle det en evolusjon som kombinerer bærbarheten til en mobiltelefon og funksjonaliteten til en laptop, sier Svendsen til VG Nett.

TETT PÅ NETT:Apple-kjenner svarte leserne om iPad

Hoff går langt i å karakterisere iPad som en fullverdig pc, samtidig som den også er en fullverdig spillmaskin i HD-kvalitet.

PRØVESMAK: Journalister tilstede under lanseringen i San Fransisco fikk prøve iPad. Foto: EPA

Plusser man på lesebrettfunksjonen, mener han i IKT Norge at man sitter med et produkt som ikke nødvendigvis revolusjonerer vår tekniske hverdag, men som definitivt bringer noe helt nytt inn i den.

Hoff mener Kindle, som distribuerer lesebrett for Amazon, kan få dødsstøtet av iPad. Folk i kreative yrker og de som alltid er pålogget som potensielle iPad-slaver, sammen med studenter. Sistnevnte kan trolig laste ned store mengder pensum rett til maskinen hvis Apple får avtale med de store fagbokforlagene, og iPad egner seg på mange måter ypperlig som arbeidsredskap for studenter.

- Den kan ta notater, har kalender, epost, video, spill, trådløst nett - det eneste som mangler er Adobe Flash. Men studenter spesielt har fått et helt nytt redskap her. Den er også super for de som bare har den i vesken og vil slå i hjel tid på kafe eller buss med å se en film eller noe, sier Hoff.

DISKUTÉR:Blir Apples nye storsatsing en suksess?

- Vanskelig med restriksjoner

- Innebygd WiFi og modeller med 3GSM gjør iPaden svært egnet når man er på farten, også på arbeidsreiser når man kan legge en tyngre datamaskin igjen hjemme, sier Stian Sønsteng, redaktør for Elektronikkbransjens Fagblad.

Med sine 680 gram, tykkelsen på 1,26 centimeter, skjermen på 9,7 tommer og batteritiden på 10 timer bør den være et attraktivt reisefølge for de fleste, mener han.

LES OGSÅ:Kommer med og uten 3G

Men den er neppe riktig redskap for de virkelig tunge arbeidsoppgavene, og derfor blir kanskje forretningsfolk mer tilbakeholdne med å ta i bruk iPad, tror Hoff.

Han advarer også folk uten mye erfaring med å gå løs på den nye Apple-maskinen, som for øvrig kommer både med og uten 3G. Tastaturløs som den er, er iPad først og fremst et redskap for erfarne databrukere. Men iPhone har vist at verden er klar for trykkskjermer, mener ekspertene.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- MULTIVERKTØY: Ifølge Steve Jobs blir iPad et multiverktøy, en krysning mellom smarttelefon og bærbar datamskin. Foto: Reuters

- Apple har gjort en god jobb med design og brukerfunksjonalitet, sier Hoff.

VG NETT-BLOGGER:- Apple-lansering skuffet

Svendsen er opptatt av hvilket innhold som blir tilgjengelig på de ulike markedene.

- Hvis det blir slik som det er i dag, at iTunes har restriksjoner i bruken avhengig av marked tror jeg det kan bli vanskelig å slå an på det europeiske markedet. Det amerikanske har tilgang til alt, og dersom det blir tilfelle nå tror jeg den vil slå an der. Men skal den slå an i Europa må man få tilgang til alt innholdet her også.

Neppe til Norge med det første

Prisen vil i USA ligge mellom 499 dollar - knappe 3000 norske kroner - for iPad med 16 gigabyte minne, til 699 dollar - drøyt 4000 norske kroner - for 64 gigabyte.

Du får kjøpt iPad med et fysisk tastatur som ekstrautstyr. Foto: Apple

Dermed burde ikke prisen være det som hindrer iPad fra å bli en suksess, mener Hoff.

- Dette kan bli en slager. Apple er helt avhengig av overkommelig pris for å slå an med dette, sier han.

NAVNESPEKULASJONENE:Dette ville VG Netts lesere kalle tavledingsen

- I motsetning til en datamaskin og en mobiltelefon, er dette et produkt det kan være vanskelig å forsvare for seg selv og lommoboka at man trenger. Enda vanskeligere blir det å overtale sjefen om at man trenger en iPad på jobben - selv om den kan være kjekk å ta notater på under et møte. Kanskje kan e-bøker eller e-aviser gjøre det mulig å rasjonalisere et innkjøp, sier Sønsteng.

I Norge blir prisen trolig litt høyere - men så blir iPad'en neppe å se her til lands på en god stund, heller. Den blir lansert i mars i USA og utvalgte land, men det er så langt uklart om Norge er blant disse.

- Da iPhone kom, tok det lang tid før den kom til Norge. Det kan nok ta en stund nå også, sier Hoff.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder