STRØMMING: Med stereohøyttalere har Argon-radioen iNet3 en fordel, og med Spotify Connect i tillegg til digitalradio, får man mye for pengene her.
STRØMMING: Med stereohøyttalere har Argon-radioen iNet3 en fordel, og med Spotify Connect i tillegg til digitalradio, får man mye for pengene her. Foto:PRODUSENTEN,

Test av seks nye bord-radioer: Velg riktig radio!

TEKNOLOGI

Radio har lenge vært verdens største strømmemedium, men nå er det på tide å tenke fremover med fremtidsrettede radioer.

  • Lasse Svendsen (Lyd & Bilde)
Publisert: Oppdatert: 25.01.15 19:19

I en verden hvor podcaster, Spotify, Wimp og alskens strømmetjenester er tilgjengelige på stadig flere enheter, er det et gammelt medium som er langt mer utbredt. Nemlig radio.

Mange tenker kanskje ikke over det, men radio har ikke bare eksistert lengre enn noe annet medium, hvis vi ikke regner med telegrafen. Radio er også langt mer utbredt og de fleste hjem har minst en radio tilgjengelig. I tillegg kan den strømme radio via apper på mobilen, og velge blant over 200.000 radiostasjoner på internettradio.

Alt sammen er digitalt, men i mange land brukes fremdeles et foreldet analogt sendenett i form av FM-båndet. I Nord-Europa begynner imidlertid rene FM-radioer å forsvinne fra markedet. De erstattes av radioer som har mottak av FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting), i noen tilfeller også nettradio, Spotify Connect, og Bluetooth. Sistnevnte gjør det mulig å strømme musikk fra mobilen til radioens høyttaler.

I denne testen har vi plukket ut nye bordradioer som vi ikke har testet før, i prisklassen rundt 2.000 kr. Unntaket er Tivoli Audio Albergo+, som vi har brukt som referanse blant radioer av denne typen, og i denne prisklassen.

Les hele testen av bordradioer på lydogbilde.no

Hva er DAB?

Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm.

Les flere tester av radioer på lydogbilde.no

BEST I TEST
Den beste lyden

Med stereohøyttalere har Argon-radioen en fordel, og med Spotify Connect i tillegg til digitalradio, får man mye for pengene her.

Pluss: Kraftig og fyldig lyd med god dynamikk og full kontroll fra smartmobilen, gjør Argon-radioen til et meget godt kjøp.

Minus: Veldig små knapper og slank mellomtone, er det eneste vi trekker for.

De fleste bordradioer er stereoradioer, men med en monohøyttaler. Argon-radioen iNet3 er et av få unntak, som har to 76 mm høyttalerelementer på hver sin side av en skjerm, og en rekke små knapper.

Men som de fleste i testen, kan den styres fra en app på smartmobilen. Ikke nok med det, den har Spotify Connect, slik at du kan strømme musikk fra Spotify-appen på mobilen din rett til Argon-radioen. Den har ikke Bluetooth-strømming, så Spotify og nettverksavspilling er eneste måten å strø mme musikk til Argon-radioen på.

Les hele testen av Argon iNet3+ v2 på lydogbilde.no

SPESIELT ANBEFALT
Digital radioklassiker

Tivoli startet det hele, og overbeviser med en digital versjon som har alt man trenger, inkludert den vel ansette Tivoli-klangen.

Pluss: Kompakt og lettbetjent digitalradio med strømming, som finnes i flere fargerike utførelser. God lyd uansett lydkilde.

Minus: Noen av konkurrentene har fyldigere klang og spiller med mer kraft.

Den analoge Tivoliradioen satte standarden for hvor bra en liten bordradio kunne låte. Den moderne utgaven er blitt digital, med både FM- og DAB+-radio, men nå kan man også strø mme musikken til den, fra mobilen med Bluetooth. Det har gjort Albergo+ til en av våre favoritter.

Da kan man lytte på radio i det ene øyeblikket, og med et tastetrykk på fjernkontrollen, bytte til Bluetooth-strømming og spille av spillelistene på Spotify fra mobilen. Du kan også koble til en analog lydkilde, og plugge i en ekstra Tivoli-høyttaler for enda bedre lyd.

Tivoliradioen er skikkelig bygget og den er lett å bruke med en stor skjerm og praktisk fjernkontroll. Den finnes i flere farger, og det er mulig å dresse den opp med fine trekabinetter som gir den et mer eksklusivt preg.

Les hele testen av Tivoli Audio Albergo+ på lydogbilde.no

SPESIELT ANBEFALT
Lekker digitalradio

Stilren design og balansert lyd går hånd i hånd, i en av testens beste bordradioer.

Pluss: Krystallklar lyd og lekende enkel betjening, pakket inn i et nydelig trekabinett med stor skjerm, stor fjernkontroll og strømming via Bluetooth.

Minus: Den klarer ikke å spille høyt nok.

Skottene hos Revo har sans for design, og lillebroren til den prisbelønte Superconnect – som også har nettradio og WiFi, gjør ikke skam på familien.

Kvaliteten er upåklagelig og betjeningen oversiktlig og enkel med testens skarpeste skjerm. Fjernkontrollen har så store knapper at alle klarer å bruke radioen. Med Bluetooth er det enkelt å strø mme musikk fra mobilen. Revo-radioen finnes også med sort front, med det samme fine kabinettet i ekte treverk.

Supersignal har et større høyttalerelement enn de fleste i testen. Med en diameter på 89 mm, blir lyden fyldig og potent.

Les hele testen av Revo Supersignal på lydogbilde.no

Liten og smart

Scansonic R4S har alt de fleste trenger, også god lyd og enkel betjening fra smartmobilen.

Pluss: Klar lyd og mange nyttige funksjoner, veier opp for den høye prisen. Den er veldig kompakt og lett å plassere, og du kan styre lyden med mobilen.

Minus: Lydbildet kan være litt ubalansert, så pass på hvor du setter den. Hø yttaleren peker nemlig oppover.

Radioen fra danske Scansonic, er liten og lett å plassere. Bare husk på at høyttaleren sitter på toppen. Den er forbausende avansert til å være så liten, og er ikke bare utstyrt med FM- og DAB+-radio, men også med nettradio, WiFi for trådløs nettverksavspilling av musikkbiblioteket på datamaskinen din, og du kan selvsagt strømme musikk trådlø st fra mobilen via Bluetooth (BT).

Den kan styres fra mobilen med Scansonics egen app, og da slipper du nesten å røre radioen. Radioen har beholdt den kuriøse betjeningen hvor volumet styres med knapper på siden av det som ligner et volumratt. Det er egentlig et navigeringshjul hvor man blar i stasjoner og andre innstillinger.

Les hele testen av Scansonic R4S på lydogbilde.no

Digital retroradio

Designet er kanskje fra 50-tallet, men teknikken er høyst moderne med FM-radio kombinert med digitalradio.

Pluss: Forseggjort kvalitet og mulighet for batteridrift, gjør Roberts radio til et godt valg for dem som flytter mye på radioen.

Minus: Slank lyd og fraværet av strømming fra mobilen legger en demper på entusiasmen vår.

Den er ikke billig, men vi tok Roberts-radioen i test fordi den er unik og har et uvanlig tiltalende design, for dem som setter pris på en digitalradio som skiller seg ut. For det gjør den. Roberts har laget radioer siden de så ut som Sovereign-modellen vi tester her, og bare i liten grad forandret designet. Men innvendig har de fulgt med i tiden, og denne utgaven har både FM- og DAB+-radio, så kan man velge selv.

Den mangler nettverksavspilling og Bluetooth-strømming, men det er mulig å koble mobilen til radioens linjeinngang på toppen. Bakplaten kan svinges ut, og avslører plass for batterier, så om man ønsker kan den fungere som reiseradio. Batterier følger ikke med, heller ikke ladbare batterier, som også kan brukes.

Les hele testen av Roberts Sovereign på lydogbilde.no

Mye for pengene

Den snasne radioen med det musikalske navnet, kan vise deg bilder og albumcovere på skjermen.

Pluss: Velutstyrt og enkel å bruke med en app på smartmobilen. Skjermvisningen er kanskje en gimmick, men kan gi deg nyttig tilleggsinfo.

Minus: Ubalansert og ullent lydbilde trekker dessverre ned et ellers positivt inntrykk.

De fleste digitale bordradioer deler den samme prosessoren. Derfor ser menyene på skjermen helt lik ut på så mange radioer, men Amadeus-radioen skiller seg vesentlig ut på ett punkt. Den støtter RadioVIS på skjermen, som gir deg bilder, albumcovere og annen grafisk info, dersom radiostasjonen sender dette.

Ulempen er at skjermen er liten, og radioen sender ikke skjerminfoen til smartmobilen din. For du kan selvsagt styre Amadeus-radioen fra mobilen. Da slipper du å bruke den håplø se fjernkontrollen, med alt for små knapper og skrift.

Les hele testen av Amadeus ADIBTB14 på lydogbilde.no

Her kan du lese mer om