NYSKAPENDE: Denne 75 tommers Samsung 4K TVen er blant de råeste TV-ene på markedet. Den er blant TV-ene som har stemmekontroll FOTO: SAMSUNG Foto: ,

Sikkerhetsekspert: Vi trenger bedre kontroll: Smart-TVer tar opp private samtaler

Flere av de svært populære Samsung smart-tvene tar opp samtaler du har foran TV-en og kan sende opptakene videre til andre.

  • Øystein Larsen-Vonstett
Publisert:

Selskapet selv advarer i sine engelske brukervilkår mot å være for privat foran TV-en og gjør oppmerksom på at personlig eller annen sensitiv informasjon kan bli sendt videre til en såkalt tredjepart.

Dette gjøres, ifølge den sørkoreanske elektrogiganten, for å forbedre deres stemmegjenkjenningssystem.

Ukjent hvor samtalene ender opp

Tredjepartene kan ifølge den norske personvernerklæringen være en nettverksoperatør eller andre forretningspartnere uten at det er nærmere spesifisert.

Slik blir du overvåket døgnet rundt (krever abonnement)

Samsung presiserer også ifølge The Daily Beast at de (Samsung) ikke er ansvarlig for integriteten eller sikkerhetsrutinene til disse selskapene.

VGs sikkerhetsanalytiker, Einar Otto Stangvik mener vi vil kunne se langt mer av denne type overvåkningsproblemer i årene som kommer.

– Dette er langt fra første gang at såkalt nyttige funksjoner fører til seriøse personverns- og sikkerhetsutfordringer. Oftere enn du vil trenge det, så vil hackere fristes av bruke slike ikke-beskyttede fjernstyringsfunksjoner til å overvåke deg, eller ellers misbruke utstyret. Funksjoner som disse burde i det aller minste være noe man selv aktivt skrur på, ikke noe som automatisk er aktivert fra produsentens side, sier Stangvik.

SIKKERHETSEKSPERT: Einar Otto Stangvik. Foto: Javad M. Parsa Foto: ,

- Vi trenger bedre kontroll

Systemet er i utgangspunktet lagd for at du skal kunne skifte kanaler, regulere volum eller starte opp apper, bare ved hjelp av stemmen din.

– Snart er både kaffetrakteren og hårføneren din koblet til nettet, og da trenger vi bedre kontroll, sier Stangvik til VG.

VGTV:Slik tappes mobilen din mens du går forbi

Aftonbladets elektronikkekspert Peter Petterson tror at Samsung trolig bare sender videre informasjon når du fysisk har trykket inn «voice-knappen» på fjernkontrollen.

Risiko for at samtaler sendes videre

- Men det er klart at om du sier noe sensitivt når du har denne trykt ned så er det jo en risiko for at dette kan sendes videre, sier Petterson til Aftonbladet.

I den omfattende personvernerklæringen til selskapets norske kunder står det blant annet:

«Taleinformasjon: deriblant opptak av stemmen din (og som kan lagres på serverne våre) når du bruker stemmekommandoer for å kontrollere en Tjeneste. (Vær oppmerksom på at vi jobber med en tredjeparts tjenesteleverandør som leverer tjenester for konvertering fra tale til tekst på våre vegne. Denne leverandøren kan motta og lagre visse talekommandoer.»

Ny hackertrend: Låser TV-en din og krever penger

Datatilsynet: Utstyr med mikrofon og kamera utfordrende

– Det er viktig at man setter seg inn i hvordan personopplysninger håndteres på forskjellig internettilkoblet utstyr. Utstyr som inneholder mikrofon og kamera vil kunne være utfordrende for personvernet, sier fagdirektør i Datatilsynet, Atle Årnes.

UTFORDRENDE: Atle Årnes er fagdirektør teknologi i Datatilsynet Foto: Datatilsynet,

Når du faktisk kobler din TV til internett, må du samtidig sette deg inn i hvordan dine personopplysninger blir håndtert av leverandøren av TV og eventuelle apper mener fagdirektøren i Datatilsynet.

– Om man er ukomfortabel med det, så kan man kanskje avstå fra å benytte/aktivere stemmestyring eller bevegelsesstyring av TV-en. Når man bare benytter TVen til ordinært mottak av TV-kanaler kan også vurdere å periodevis kutte ut internettilkoblingen.

Samsung: Tar personvern på alvor

I en pressemelding sier Samsung at de tar personvern veldig alvorlig.

De sier videre at dataene de henter inn blir kryptert for å forhindre at uautoriserte får tilgang til informasjonen. Denne informasjonen blir heller ikke videresolgt til en tredjepart.

Stemmegjenkjenning kan også deaktiveres og det kommer opp et mikrofon-ikon på skjermen når stemmegjenkjenningen pågår.

Smart TV-ene kan også kobles fra Wi-Fi nettverket sier den sørkoreanske elektrogiganten ifølge The Daily Beast.

Samsung oppfordrer kunder som skulle være bekymret til å ta direkte kontakt med dem på telefonnummer 815 56 480.

Kan få innsyn

Ifølge Datatilsynets fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, kan du også be om innsyn i alle de opplysningene som virksomhetene behandler om deg.

– Du har rett til slikt innsyn i henhold til personopplysningslovens § 18. Ved innsyn skal det også informeres om personopplysninger vil bli utlevert til andre (tredjeparter) og hvem dette er.

Kan ta opp bevegelser med kamera

Ifølge International Business Times har Samsung forklart at de bruker informasjonen de henter inn for å lage nye og forbedrede produkter.

Kameraene, som enkelte av smart TV-ene har, blir også ifølge personvernerklæringen brukt til å ta opp informasjon om hvordan og når brukerne bruker den såkalte bevegelseskontrollen. Dette er et system hvor du kan styre TV-en med håndbevegelser.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder