50 MEGABYTE FOR 59 KRONER: Talkmore lanserer nå en tjeneste for å abonnere på 50 megabyte i måneden for 59 kroner. Foto: Jørgen Lyngvær

50 MEGABYTE FOR 59 KRONER: Talkmore lanserer nå en tjeneste for å abonnere på 50 megabyte i måneden for 59 kroner. Foto: Jørgen Lyngvær

Billigere å surfe med mobilen

Men Telenor beholder skyhøye priser

(VG Nett) De skyhøye prisene på datatrafikk via telenettet er i ferd med å senkes. I alle fall hos noen operatører.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Prissammenlikning

Å surfe nettet eller lese e-post via mobiltelefonen kan være en relativt dyr affære. Når telefonen kobler seg til internett via telenettet må du hos enkelte operatører ut med 20 kroner per megabyte. VG Netts forside er normalt på ca. 1,5 megabyte noe som betyr at man må betale 30 kroner bare for å laste inn forsiden.

Les også: Slik kommer du deg på nett overalt.

Fastpris som ikke er fast

Nå lanserer Talkmore det selskapet kaller fastpris på data, som slett ikke er en fastpris, men en pris for 50 megabyte i måneden. Prisen per måned er 59 kroner, noe som gir en megabytepris på 1,18 kroner. Går man over 50 megabyte blir det plutselig langt dyrere, da koster hver megabyte fem kroner.

Enorme forskjeller

Hos NetCom betaler man 20 kroner per megabyte, men 20 kroner er også fastpris per dag. Det betyr at dersom man har startet surfing på nettet med mobilen kan man like gjerne fortsette dagen ut ettersom prisen er det samme uansett om man surfer mye mer enn én megabyte.

I forrige uke reduserte NetCom prisene for bruk av datatrafikk i utlandet.

Les også: NetCom senker prisen på data i utlandet.

Svindyrt hos Telenor

INGEN PRISREDUKSJON: På tross av at Telenor er to og en halv ganger dyrere enn NetCom har de ingen planer om å redusere prisene på datatrafikk innenlands, opplyser informasjonssjef Per A. Meling. Foto: Telenor

Hos Telenor er maksprisen per dag satt til 75 kroner. Det er altså to og en halv ganger så dyrt som hos NetCom. Prisen per megabyte er lavere, 12 kroner og 50 øre, en pris som tross alt er veldig høy. Å laste inn VG Nett på mobilen vil koste nesten 20 kroner.

- Foreløpig er det ikke planer om å redusere prisen på innenlands datatrafikk, sier informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling til VG Nett.

- Er dere komfortable med å være to og en halv ganger dyrere enn NetCom på makspris per dag?

- Vi skal kunne være konkurransedyktige overfor NetCom og resten av markedet. Vi følger godt med på prisene i markedet, sier Meling.

Les også: Telenor og Platekompaniet starter musikkbutikk.

Kraftig økning

Det har den siste tiden blitt en kraftig økning i databruk via telenettet både fra mobiltelefoner og fra PC-er med modem. Økningen burde tilsi at prisene gikk ned, men så langt er det svært få selskaper som har satt senket prisen nevneverdig.

- Bruken av data via telenettet har gått kraftig opp den siste tiden, er det ikke da naturlig å senke prisen?

- Så lenge volumet går opp kan det være fornuftig å redusere prisene, men akkurat nå er det ikke bestemt noe i forhold til prisene på datatrafikk, sier Meling.

Telenor jobber med å få redusert prisene på bruk av data i utlandet.

- Vi erkjenner at det koster en del, spesielt for utlandet.

Les også: Populær mini-PC med 3G.

Billigere hos småoperatørene

Hos OneCall koster én megabyte fem kroner. Her er det til gjengjeld ingen makspris per dag.

Chess tar 6 eller 14 kroner per megabyte avhengig av hvilket abonnement du har.

Hos Tele2 koster det 12 kroner for all bruk under 20 megabyte og 8 kroner per megabyte etter de første 20 megabytene.

Bruk Opera Mini eller mobilsider

For å redusere kostnadene ved å surfe på mobilen kan du bruke nettsider som er spesialtilpasset mobiltelefoner. Mange nettsteder har en egen adresse for mobile enheter, VG Nett har for eksempel adresssen mobil.vg.no. Går du inn via mobilen på denne siden vil telefonen laste ned mye mindre data enn om du går til den vanlige forsiden.

Det norske selskapet Opera har også laget en egen nettleser til mobiltelefoner som heter Opera Mini. Den krymper sidene før de lastes inn på telefonen og er derfor også en enkel måte å få ned kostnadene ved surfing via telefonen.

Les også: Opera med widgets til mobilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder