IKKE SÅ LETT: Hver dag foregår det mengder med samtaler mellom spillere i online-spill som World of Warcraft (WoW) og Counter Strike. Denne skjermdumpen er hentet fra en helt vanlig «WoW»-samtale, og har flere innslag fra leet-språket. Eirik Jakobsen guider deg gjennom leet-uttrykkene som er brukt i denne samtalen. Foto: Skjermbilde

Kan du snakke l337?

Leet er data- og internett-språket Nei, det er ikke en trykkfeil. 1337 er et ekte ord, i alle fall i den virtuelle verden.

  • Inga Semmingsen
Publisert:

1337, eller Leet-språket som det også kalles, var opprinnelig datahackernes egne skriftspråk, som de kommuniserte med så andre ikke skulle forstå hva de skrev. Nå har millioner av dataspillelskere verden over trykket språket til sitt bryst.

Leet-språket blir for det meste brukt i online-dataspill, chatting og på internettforum.

- Det kan minne om det vi kaller for SMS-språk, men er mer omfattende, sier Eirik Jakobsen om den virtuelle sosiolekten.

Han levere sin masteroppgave om leet-språket ved Universitetet i Stavanger i 2006.

Feil ble riktig

Leet er et slangord for eliten, fordi de som brukte det i starten så på seg selv som akkurat det. Språket består av forkortelser og nye stavemåter, mens den mer kompliserte varianten går ut på at man bytter ut bokstaver med tegn og tall som ligner på bokstaven som egentlig skulle stått der.

- Veldig mange kjenner til noen leet-ord. Et ord som er mye brukt er for eksempel «LOL», som er en forkortelse for «laughing out loud». En annen er «omg.», som er forkortelse for «oh my god», sier han.

- I dataspillverdenen er det andre forkortelser som er mye brukt. Blant annet «pwnd», som er en modernisering av det engelske ordet «owned». Det betyr å eie, som igjen betyr å vinne over noen i et spill eller på et forum, sier Jakobsen.

Disse forkortelse oppsto så man skulle slippe å skrive ut hele ordet eller ordrekken, og er den enkleste og mest brukte delen av leet-språket.

- En annen del av leet-språket går på å stave ord feil. Et godt eksempel er det engelske ordet «the», som på leet blir stavet som «teh». Siden folk så ofte bommet på tastaturet da de skulle skrive ordet, ble det til slutt en godkjent stavemåte i leet, sier Jakobsen.

Valgfrihet

Språket har en enorm valgfrihet, og det kan virke som at det eneste som er feil, er å skrive alt rett.

Og den mest ekstreme varianten av leet-språket, vil for et utrent øye se ut som et fremmed språk hvor nummer og tegn har falt ned på papiret i tilfeldig rekkefølge. For i denne versjonen vil hver enkelt person lage seg et alfabet ved hjelp av tegn og tall man har på tastaturet. Skal man skrivet ordet leet, på leet-språket, ville det sett sånn ut: 1337. Her erstatter ettallet en L, tretallet erstatter E, og syv erstatter T. Forvirret?

Skaper tilhørighet

- Å skrive på den måten vil fort ta lengre tid enn å skrive med vanlige bokstaver, så det er ikke laget for å gjøre det kjappere, sier Jakobsen.

For mens man til vanlig kun trenger å trykke på en knapp for å skrive en W, vil man på leet fort måtte trykke på tre eller fire forskjellige taster. Noen versjoner ser slik ut: \/\/, vv, '//, \\', \^/.

- Som alle andre språk, er også leet-språket i stadig forandring. Det blir lagt til nye ord, mens andre ord mister sin popularitet, sier Jakobsen.

- Hvorfor er språket så populært?

- Det handler om tilhørighet, og for mange handler det om å ironisere rundt det miljøet de er en del av. Hvis du hadde logget deg inn på et online dataspill som World of Warcraft eller Counter Strike så ville du hatt store problemer med å forstå alt som foregår i chatten, sier Jakobsen.

Man skulle tro at trender som dette skulle få hårene til å reise seg på ryggen til enhver norsklærer, men Språkrådet ser ikke på nydannede språk som en trussel.

- Vi tror ikke skriftspråket vårt har så mye å frykte på grunn av at slike språk oppstår. Folk er såpass gode på å skille mellom det private og formelle, at jeg tviler på at det vil bli et problem, sier rådgiver i Språkrådet Eilov Runnestø til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder