Vi har sjekket om de beste kameramobilene kan måle seg med et kompaktkamera. Foto: Marius S. Eltervåg

Duell: Kompaktkamera vs mobilkamera: Hva er best? Mobil eller vanlig kamera

Hvilken åttemegapikslers mobil tar egentlig best bilder? Og kan den måle seg med et digitalkamera?

  • Marius S. Eltervåg (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

At skillet mellom mobiltelefoner og kompaktkameraer har blitt betydelig mindre de siste årene, er det ingen tvil om. En milepæl mange går og venter på, er at mobilbildene skal komme opp på nivå med et vanlig kompaktkamera.

De siste to månedene har tre nye mobilkameraflaggskip blitt sluppet løs i mobilbutikkene: Sony Ericsson C905, Samsung I8510 Innov8 og LG KC910 Renoir.

Felles for alle disse telefonene er at de kan ta bilder i åtte megapikslers oppløsning. Det er verdt å merke seg at åtte megapiksler er langt mer enn du sannsynligvis trenger, og at oppløsningen etter et visst punkt har lite å gjøre med kvaliteten på bildene du tar.

Når produsentene bryter pikselrekorder, pleier de imidlertid å gjøre seg ekstra flid med hele optikkpakken i telefonen. Både Samsungs, Sony Ericssons og LGs kameratelefoner byr på et saftig innstillingsutvalg, de har autofokus, og de minner også utseendemessig om vanlige kamera.

Mobil vs kompaktkamera

Vi tenkte at det var på tide å se hvor langt mobiltelefonene har kommet i kappløpet mot å bli verdige konkurrenter til kompaktkameraet.

Vi har derfor sammenlignet bilder tatt bilder med alle telefonene, samt et billig kamera, for å se hvor landet ligger.

Kameraet vi har med i sammenligningen er Panasonic DMC-FX10, som er et forholdsvis gammelt 1500-kroners-kamera. Dette har seks megapikslers oppløsning, optisk bildestabilisator og ellers den vanlige pakken med innstillingsmuligheter.

DMC-FX10 har vært på markedet i halvannet år allerede, så sammenlignet med helt nye kamera i samme prisklasse vil det neppe imponere. Spørsmålet er om mobilkameraet er bedre enn halvannet år gamle kompaktkameraer.

Kameraeksperten kommenterer

Vi har for anledningen lånt inn kameraekspert Are Thunes Samsonsen fra Akam.no til å gi kommentarer og vurderinger av kvaliteten på bildene.

Du kan se alle bildene i full oppløsning på Amobil.no.

Eksempel 1: Utendørs, lett skyet

Foto: Marius S. Eltervåg

Se bildene i full oppløsning:DMC-FX10,I8510,KC910,C905.Akams kommentarer:

Alle de fire bildene bærer her preg av overoppskarping i større eller mindre grad, og KC910 har helt i tillegg valgt en ganske annen eksponering enn de tre andre.

På mange måter er det positivt at mobilkameraet fra LG har valgt å prioritere forgrunnen, men vi synes det har tatt litt vel hardt i her.

C905 har her et bedre kompromiss hva eksponeringen angår, synes vi, men forskjellen mellom det og FX10 og I8510 er ikke så fryktelig stor.

Detalgjengivelsen er best på FX10, men på dette bildet varierer eksponeringen såpass mye at det strengt tatt ikke er grunnlag for å si et dette kameraet er bedre enn de andre.

Eksempel 2: Innendørs, dempet belysning

Foto: Marius S. Eltervåg

Se bildene i full oppløsning:DMC-FX10,I8510,KC910,C905.Akams kommentarer:

På grunn av varierende bevegelsesuskarphet kan vi ikke si noe entydig om detaljgjengivelsen på dette testmotivet, men andre ting som er tydelig i dårlig lys er det absolutt mulig å se nærmere på.

Bildestøy er ett eksempel, og her er det atter en gang bidragene fra Sony Ericsson og LG som skiller seg ut i negativ forstand.

Støyen er påtagelig og forstyrrende, og skal man få brukbar bildekvalitet ut av disse, på bilder tatt i dårlig lys, ser vi ingen andre muligheter enn å nedskalere størrelsen.

Hva fargene angår så er det de samme kameraene som kommer dårligst ut her.

Her er det Samsung som her har de beste, tett fulgt av Panasonics kompaktkamera.

Det er også kompaktkameraet som alt tatt i betraktning klarer seg best på dette testmotivet, og atter en gang fører vi opp en etappeseier til Panasonic FX10.

Hvilket er best?

Ikke overraskende er det de gamle som enda er eldst, og et dedikert kompaktkamera gir fremdeles bedre bilder enn et mobilkamera.

Forskjellen er imidlertid mindre en for kun få år siden, og spriket vil nok bli mindre etter hvert som årene går, tror vi.

Panasonic Fx10 er en ganske overlegen vinner av denne testen, men dersom man anser det mer som en referanse enn en testdeltager blir det Samsung I8510 som stikker av med seieren.

Dette er den beste åttemegapikslerstelefonen. Foto: Samsung

Det er fremdeles ikke bra i dårlig lys, men dersom lysmengden er på plass, kan man faktisk få ålreite resultater med denne mobiltelefonen, takket være en overraskende god detaljgjengivelse.

Det må for ordens skyld nevnes at FX10 er langt fra det beste kompaktkameraet på markedet til denne prisen, og det vi har sett fra dette kameraet i denne testen ville ikke akkurat gitt stående ovasjoner i en ordinær kameratest.

Samsung med knepen seier

Hovedfunnet i denne testen er altså at det er Samsung som i dag lager den beste 8 megapikslertelefonen du får kjøpt. Skulle du likevel gå for en KC910 eller C905 får du fortsatt bra bilder, men alt i alt ligger disse telefonene litt bak.

Men bilder av konfirmasjon, bryllup og andre viktige begivenheter tar du altså ikke med mobiltelefonen. Enda.

Du finner hele testen med flere sammenligninger og bildene i full oppløsning på Amobil.no »

Les også: Test av Samsung I8510 Innov8 »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder