SMS-SØK: Begrepet får ny mening når man kan søke på alt mlig rart, ikke bare navn. Illustrasjonsfoto: Frode Hansen / VG

Nå kan alt søkes opp via SMS

(VG Nett) Som om juksing via mobiler ikke var et stort nok problem, nå blir det enda lettere.

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over ti år gammel

En svøpe for alle som har vært på pubquiz, er laget som notorisk jukser for å få tak i svarene. Det kan nå bli enda lettere med en ny vri på søketjenesten fra Opplysningen 1881.
De endrer på logikken bak søkemotoren slik at man ikke lenger trenger å søke på kun navn og nummer.

- Det betyr at du kan sende nesten alle spørsmål til Opplysningen, og få svar tilbake på SMS, sier produktansvarlig i Opplysningen Arne Rødseth til VG Nett.

Les også:Raser mot fødselsdato på Telefonkatalogen

En av grunnene til at de endrer på tjenesten er at de allerede i dag ser spørsmål komme inn via SMS.

- Vi har sett allerede i dag at SMS-tjenesten er mye brukt til spørsmål, som vi i dag ikke svarer på. Det går på quiz, matoppskrifter og liknende, sier han.

Søket fungerer slik at det først blir gjort et automatisk søk basert på kriteriene som sendes over i SMS-en. Søket blir så kvalitetssikret eller sendt til manuell behandling dersom det automatiske svaret ikke er godt nok eller gir mening.

- Med tanke på den nye hverdagen med søk er dette en tjeneste som fokuserer på manuell behandling. Alle spørsmålene blir behandlet av en kundebehandler før de sendes tilbake, sier Rødseth.

Les også:Opplysningen 1881 vil kutte hardt

- Kundeveiledere i Norheimssund svarer på dette i første omgang, forklarer han. - Her skal det være ett svar på ett søk.

For yngre brukere

- Yngre brukere søker på SMS som om de søker på nettet. Derfor har vi i begynnelsen lagt på dette manuelle laget. Derfor skal vi kunne klare å svare, sier Magne Larsen som er direktør for mobilsatsningen i Opplysningen.

Likende tjenester finnes allerede for flere søkemotorer. Google har lenge hatt et SMS-søk der innkommende søkefraser blir automatisk behandlet. Forskjellen er at søket hos Opplysningen blir sett av mennesker og om nødvendig utført av mennesker.

Les ogsÅ:1881 legger ned i Nordland

VG Nett testet tjenesten kort tid etter at den gikk live, og fikk svar etter et par tre minutter på spørsmålet «Hvilket fylke har flest innbyggere i Norge». Svaret var Oslo med 575 475 innbyggere, noe som ikke kom like lett frem under et Google-søk.

Søkefrasen «Hva er adressen til Barack Obama» ga resultatet klippet fra Wikipedia: «Det hvite hus er beliggende i den nordvestlige delen av Washington, DC, på adressen 1600 Pennsylvania Avenue».

Hver SMS som besvares vil koste 11 kroner. For den prisen rekker man litt datatrafikk på Google og får kanskje like gode svar. Spørsmål som ikke blir besvart eller der opplysningen ikke finner svar belastes med en krone.

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Google foreslo nakne 13-åringer

  2. Raser mot fødselsdatoer i Telefonkatalogen

  3. Slik kan du surfe raskere

  4. Microsoft med nok en søkemotor

  5. - Det kan bli litt for mye makt i Googles hender

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder